Search

Ημίονος: Το πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο από τη Λέσβο που είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου στο χέρι

897

Μπορεί η οικονομική κρίση να οδηγεί πολλούς στην μετανάστευση, όχι όμως τον Δημήτρη Πατούνη που στην περίπτωσή του άφησε την Αγγλία και μία σταθερή εργασία ως μηχανικός στην αυτοκινητοβιομηχανία της Lotus για να επιστρέψει πίσω στο νησί του, την Λέσβο, και να ασχοληθεί με την κατασκευή χειροποίητων ηλεκτρικών ποδηλάτων με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ο «Ημίονος» (ή αλλιώς το μουλάρι κατά τη νέα ελληνική) είναι ένα οικολογικό – ηλεκτρικό όχημα χειροποίητης κατασκευής με δυνατότητα μεταφοράς υψηλών φορτίων και κίνησης παντός εδάφους. Είναι μία νέα πρόταση και παράλληλα βιώσιμη λύση για την εύκολη και άνετη μετακίνηση μίας μικρής οικογένειας. «Ήθελα να αξιοποιήσω με κάποιο τρόπο την τεχνογνωσία μου και να κατασκευάσω ένα όχημα που θα μπορούσε να παράγεται τοπικά και να δώσει μί αοικολογική και βιώσιμη λύση στο θέμα της μετακίνησης κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 ο δημιουργός του Δημήτρης Πατούνης και συμπληρώνει: «Ο Ημίονος έρχεται ως ένα όχημα οικολογικό που θα μπορούσε να υποκαταστήσει κατά κάποιο τρόπο το παραδοσιακό μουλαράκι σε ένα νησί ή και σε σύγχρονες συνθήκες ένα scooter ή ακόμη κι ένα αυτοκίνητο, καλύπτοντας τις ανάγκες μεταφοράς».

Ο Ημίονος έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μετακίνησης δύο ενηλίκων ή μίας μικρής οικογένειας με τους γονείς κι ένα παιδί αφού η πίσω σχάρα μπορεί να σηκώσει φορτίο 110kg, ενώ το συνολικό ωφέλιμο φορτίο του ποδηλάτου είναι 210kg. Άλλα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι τα 1200Watt μέγιστης υποβοήθησης του ηλεκτρικού μοτέρ, τα 48V της μπαταρίας και οι 12 αμπερώρες που του προσδίδουν αυτονομία 30 έως 60km. Ο Ημίονος μπορεί να ανταγωνιστεί με ευκολία ένα scooter αφού η τελική του ταχύτητα σε μέγιστη υποβοήθηση φτάνει τα 50km/h με πλήρες φορτίο και μπορεί να κινηθεί με άνεση σε μεγάλες κλίσεις εδάφους έως και 15%.

Ο Ημίονος κατά κάποιο τρόπο ορίζει μια καινούργια κατηγορία ποδηλάτων ως «Long tail fat cargo e-bike»και έχει στηριχθεί στην χρήση ανερχόμενων τεχνολογιών τόσο όσον αφορά στην τρισδιάστατη σχεδίασή του όσο και στην ηλεκτρική υποβοήθηση, αλλά και τα ελαστικά τα οποία λόγω μεγέθους και σχεδιασμού πέλματoς δίνουν την δυνατότητα μετακίνησης σε κάθε είδους έδαφος συμπεριλαμβανόμενων σαθρών επιφανειών όπως χιόνι, άμμος και βαθιά λάσπη.

Ο Ημίονος θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό μέσο οικοτουρισμού και ποδηλατικών περιηγήσεων κοντά στη φύση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ξενοδοχειακές μονάδες προς ενοικίαση στα νησιά για να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της χώρας μας. Παράλληλα, ο κ. Πατούνης προωθεί το ποδήλατο σε αγορές χωρών με έντονη ποδηλατική κουλτούρα και αναλαμβάνει την κατά παραγγελία κατασκευή του.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας εδώ κι εδώ.

Ακούστε την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Πατούνης.

Νάντια Σκεπετάρη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *