back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εισπρακτικές εταιρίες

Διαβάστε επίσης

Μαρτυρίες αλλά και συμβουλές προς καταναλωτές και οφειλέτες περιλαμβάνει το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας του Αθήνα 9.84 για τις πρακτικές των εταιρειών διεκδίκησης οφειλών.

Την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με την Νόνη Καραγιάννη, επιμελήθηκαν οι: Καλλιόπη Ασλανίδου, Δέσποινα Μπαρδάκου, Στέλλα Παπαμιχαήλ, Ελευθερία Κουμάντου, Νάντια Σκεπετάρη και Έλενα Καρανάτση.

 

Για την περιπέτειά του με τις εισπρακτικές εταιρίες μίλησε ο Κώστας, τα υπόλοιπα στοιχεία του οποίου δε δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους.

«Εδώ και πολύ καιρό παίρνουν στο σπίτι συνέχεια τηλέφωνο, τουλάχιστον έναν χρόνο. Όποτε καθυστερώ να πληρώσω τη δόση καμιά φορά την ξεχνάω 30, 35 ευρώ αρχίζουν και παίρνουν τηλέφωνα από τις δύο το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα ανά ένα τέταρτο. Και δεν παίρνει ο ίδιος υπάλληλος. Μου λένε ότι παίρνουν εκ μέρους της ******* τράπεζας με κωδικό τάδε τάδε τάδε έχουν και καλά έναν κωδικό και αρχίζουν και παίρνουν κινητό, σταθερό και στο σπίτι της μητέρας μου καθημερινά αυτό και συνέχεια. Τους το είπα μία, τους το είπα δύο, τους το είπα τρεις. Θέλουν να τους πεις συγκεκριμένα πότε θα τα βάλεις γιατί μάλλον παίρνουν ποσοστά από αυτές τις δόσεις που καταθέτουμε εμείς. Τους το έχω πει και τους το έχω εξηγήσει πολλές φορές «παιδιά θέλετε κάτι πάρτε με στο κινητό μου ή τηλεφωνήστε μου πρωί και απόγευμα. Τις πιο πολλές φορές παίρνουν από απόκρυψη. Τώρα τελευταία παίρνουν από τηλέφωνο το οποίο είναι τηλεφωνικό κέντρο και να θες να μιλήσεις μετά με κάποιον δεν μπορείς. Σε ενοχλούν ακόμα και για τριάντα ευρώ. Εγώ έχω πάρει ένα καταναλωτικό δάνειο που έχει ένα υπόλοιπο δύο χιλιάδες που πρέπει μέχρι τώρα να το έχω πληρώσει τέσσερις χιλιάδες γιατί ο τόκος είναι γύρω στις 18% με 19%. Εν τω μεταξύ δεν σου λένε ποτέ συγκεκριμένα πράγματα. Σου λένε λέγομαι τάδε εκ μέρους της ******* τράπεζας. Τους ρωτάω τι είδους σχέση έχουν με την τράπεζα και μου απαντάνε ότι είναι συνεργάτες. Δεν σας έχει πει τους ρωτάω πάλι η τράπεζα ότι έχω ένα ποσό που το έχω καταθέσει; πάρτε το από εκεί τους λέω εάν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τί σχέση έχω εγώ με την τράπεζα. Το μόνο που ξέρουν είναι να σε παίρνουν τηλέφωνο να σε ζαλίζουν να σου σπάνε τα νεύρα για να πας να καταθέσεις αυτά που πρέπει να πας να καταθέσεις. Όσες φορές προσπάθησαν να μου μιλήσουν άσχημα τους μίλησα κι εγώ πιο άσχημα και αναγκάστηκαν να κλείσουν το τηλέφωνο».
Συμβουλές σε όσους δέχονται οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες έδωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, Νίκος Τσεμπερλίδης.

 

«Η νομοθεσία που αλλάζει αυτή τη στιγμή και υποχρεώνει τις εταιρείες αυτές να κρατούν τα αρχεία αρχίζει από τoν 4ο μήνα , άρα μέχρι τον τέταρτο μήνα θα συνεχίσουν να μας ενοχλούν και να μην μπορούμε να αποδείξουμε ότι μας ενοχλούν όταν παραβιάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Δεν κατάλαβα γιατί η νομοθεσία άφησε τέτοιο χρονικό περιθώριο σε αυτές τις εταιρείες για να αποκτήσουν τις υποδομές για να ηχογραφούν».
ΕΡ: Έχετε να δώσετε κάποιες συμβουλές προς τους καταναλωτές το πως πρέπει να χειριστούν τις εισπρακτικές εταιρείες και τις οχλήσεις που δέχονται από αυτές;

ΑΠ: «Το πρώτο που θα κάνουν είναι να ζητήσουν το όνομα, ποια εταιρεία είναι και ποιος είναι το τηλέφωνο από το οποίο καλούν. Ακόμα και τώρα με το νόμο που ακόμα δεν ισχύει η προσαρμογή του , υπάρχουν κυρώσεις για τις εταιρείες που ενοχλούν σε τηλέφωνα τα οποία δεν έχουν παραχωρήσει οι καταναλωτές για να ενημερώνονται αλλά τα έχουν πάρει από άλλα στοιχεία και άρα μπορεί να έχουν με να κάνουμε και με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων . Εάν δεν τους δώσουν στοιχεία του καλούμενου, της εταιρείας και το τηλέφωνο του, να τους κλείνουν το τηλέφωνο, είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν δεν χρειάζεται να κάθονται να τους ακούνε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό τη στιγμή που ένας καταναλωτής τους λέει ότι εγώ πλέον έχω πάει στο νομοθετικό πλαίσιο που με προστατεύει να πάψουν να τον ενοχλούν. Δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα. Το μόνο που κάνουν είναι να πιέζουν τους καταναλωτές. Δείχνουν μια απάνθρωπη στάση».

Για την εμπειρία της με τις διαφημιστικές εταιρίες αλλά και τις εταιρίες τηλεφωνίας μίλησε στον Αθήνα 9.84 η Μαρία, η οποία προτίμησε να μη γίνουν γνωστά άλλα στοιχεία της.
«Με έχουν ενοχλήσει πάρα πολλές φορές διαφημιστικές εταιρείες σε ακατάλληλες ώρες οι οποίες εταιρείες πλασάρουν κυρίως προϊόντα κινητής τηλεφωνίας ή προγράμματα από ινστιτούτα αισθητικής. Με ενοχλούν ακόμα και από τράπεζες για κάποια δάνεια. Πλέον λέω ότι δεν ενδιαφέρομαι . Δεν αφήνω καν να μου κάνουν τις ερωτήσεις και να πιάσουν κουβέντα μαζί μου. Με ενοχλούν άλλωστε ώρες ακατάλληλες που εγώ έχω γυρίσει από τη δουλειά μου και είμαι κουρασμένη. Παίρνουν μες το μεσημέρι και μας ξυπνάνε. Δεν απαντάμε πλέον σε τέτοια τηλέφωνα. Δεν το σηκώνουμε το ακουστικό. Αν δούμε ότι είναι κάποιος από αυτές τις εταιρείες δεν απαντάμε. Τα νούμερα τηλεφώνων μας νομίζω ότι τα βρίσκουν από τον τηλεφωνικό κατάλογο από τις πληροφορίες του ΟΤΕ. Η αλήθεια είναι ότι μου μιλάνε ευγενικά στην αρχή όταν όμως απαντήσω ότι δεν ενδιαφέρομαι τότε συνεχίζουν να με ρωτάνε γιατί δεν ενδιαφέρομαι για την προσφορά που μου κάνουν. Όσοι δε από αυτούς με παίρνουν για κάποιο πρόγραμμα κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας με ρωτάνε τι λογαριασμούς πληρώνω, ουσιαστικά τι ποσά για να μου πουν στη συνέχεια ότι «εμείς σας καλύπτουμε με μικρότερα ποσά» και όταν συνεχίζω να αρνούμαι την προσφορά τους συνεχίζουν και αυτή με την ερώτηση για το κατά πόσο με ενδιαφέρει να πληρώνω λιγότερα χρήματα. Αυτό γίνεται συνήθως στις τηλεφωνικές συζητήσεις μαζί τους. Το σημαντικότερο και το πιο σοβαρό πάντως είναι ότι δεν σέβονται τις ώρες ξεκούρασης και την άρνησή μου να τους ακούσω. Δεν ακούνε και συνεχίζουν το βιολί τους».

 

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων, Δημήτρης Ψαράκης υποστήριξε ότι οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι πολύ λιγότερες το 2011, ενώ απέρριψε τα περί πιέσεων στους εργαζόμενους για να δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο.
ΕΡ: Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες από δανειολήπτες και από καταναλωτικές οργανώσεις οι υπάλληλοι συμπεριφέρονται πάρα πολύ άσχημα, έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά και γενικώς ότι οι πρακτικές που ακολουθείτε είναι παράνομες…

ΑΠ: Όταν λέτε πάρα πολλές καταγγελίες ξέρετε τον αριθμό;

ΕΡ: Από το ρεπορτάζ που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής εκατοντάδες τουλάχιστον 10, ξέρω ότι έχουν φτάσει στα δικαστήρια και έχουν κερδηθεί από τους καταναλωτές…

ΑΠ: Καταγγελία εγώ δεν έχω υπόψη μου να έχει φτάσει σε καμία περίπτωση στο δικαστήριο, δεν έχει γίνει σε καμία περίπτωση θέμα στο Υπουργείο, δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο για ανάρμοστη συμπεριφορά. Στα επίσημα στοιχεία το Υπουργείο οι καταγγελίες είναι ελάχιστες το 2011 ήταν κάτω από χίλιες και όταν μιλάμε για καταγγελίες μιλάμε όχι για ανάρμοστη συμπεριφορά μιλάμε γιατί κάποιος ενοχλήθηκε που τον πήραν τηλέφωνο στις 3 η ώρα το μεσημέρι ή κάποιος είχε πρόβλημα με την τράπεζα, στις οποίες καταγγελίες εμείς λαμβάνουμε γνώση γιατί έχουμε ενημερώσει τον γενικό γραμματέα καταναλωτή ότι θα θέλαμε να έχουμε γνώση ώστε να μπορούμε να επέμβουμε και να δούμε από που προέρχονται. Εμείς δεν έχουμε κάποιες τέτοιες καταγγελίες. Το τι γράφεται και το τι ακούγεται πολλές φορές στα πλαίσια του λαϊκισμού ξεφεύγει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Οι καταναλωτικές οργανώσεις λοιπόν γιατί δεν έρχονται σε εμάς να μας καταγγείλουν αυτά τα πράγματα για να λάβουμε γνώση και μέτρα γιατί εμείς το καταστατικό που έχουμε και ο κώδικας δεοντολογίας που εφαρμόζουμε από το 2005 προτού καν ψηφιστεί νομοσχέδιο για τις εταιρείες είναι πολύ αυστηρότερος από τον ίδιο τον νόμο.
ΕΡ: Μήπως πιέζονται πολύ οι εργαζόμενοι, δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο;

ΑΠ: Ούτε και τέτοιες καταγγελίες υπάρχουν. Στον Αθήνα 984 μίλησε και μία πρώην εργαζόμενη σε εισπρακτική εταιρία, η οποία έκανε λόγο για υπερβολική πίεση προς τους εργαζόμενους προκειμένου να είναι παραγωγικοί, πάντα με την απειλή της απόλυσης.
«Έδωσα στη συγκεκριμένη εταιρεία ένα τεστ πολύ γενικών γνώσεων και αμέσως μετά εφόσον πέρασα το τεστ με προσέλαβαν . Ερωτήσεις μαθηματικών, να υπολογίσεις για παράδειγμα το εμβαδόν ενός σχήματος κλπ, ήταν κάποιες ερωτήσεις πάνω σε γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή, χρήση word βασικά, και λίγα αγγλικά, να μεταφράσουμε ένα μικρό κειμενάκι από τα ελληνικά στα αγγλικά. Υπήρχε η δυνατότητα να προσληφθείς και για 8ωρο, εγώ προσωπικά είχα επιλέξει το 4ωρο. Η αμοιβή ήταν 400 ευρώ καθαρά στην ημιαπασχόληση. Πέρα από τη βασική εκπαίδευση πάνω στην πιστωτική κάρτα ή τι δάνειο, το οποίο θα χειριζόσουν, παρακολουθούσες για κάποιες μέρες κάποιο συνάδελφο. Το πως μιλούσε. Αλλά υπήρχε και συγκεκριμένο κείμενο που μας έδιναν για το τι ακριβώς έπρεπε να πούμε από τη στιγμή που θα σήκωναν το τηλέφωνο. Αλλά υπήρχε μεγάλη πίεση, υπό την απειλή της απόλυσης. Αν δηλαδή δεν ήσουν παραγωγικός και δεν γινόντουσαν καταθέσεις τελικά σε απέλυαν πάρα πολύ εύκολα. Ήταν πολύ αυστηροί στο αν θα μιλούσες ευγενικά, αυστηρά μεν, χωρίς να λες ψέματα . Δηλαδή δεν υπήρχε περίπτωση να πεις σε πελάτη που η κάρτα του δεν ήταν για να πάει στο νομικό τμήμα, να τον απειλήσεις ότι θα πάει στο νομικό τμήμα . Αν κάναμε κάτι τέτοιο σήμαινε και απόλυση αυτομάτως . Έτσι και το έπαιρναν είδηση. Παρακολουθούσαν κάποια τηλέφωνα και απέλυαν. Δεν θέλανε να λέμε ψέματα αλλά να είμαστε πολύ αυστηροί και πολύ απαιτητικοί».

ΕΡ:Και πόσο καιρό μείνατε στη δουλειά;

ΑΠ: Ένα χρόνο. Παραιτήθηκα γιατί ήταν πολύ έντονη η ψυχολογική βία που ασκούσαν, δηλαδή στο τέλος κάθε μέρας μας καλούσαν, μας έλεγαν ότι δεν είχαμε καταφέρει τίποτα, ότι έτσι δεν πρόκειται να μείνουμε στη δουλειά και τέτοια πράγματα και επίσης υπήρχαν και περιθώρια ανέλιξης , δηλαδή αν πήγαινες πολύ καλά, μπορούσες να γίνεις ομαδάρχης.

 

Για τις καταγγελίες δανειοληπτών σχετικά με τις οχλήσεις που δέχονται από εκπροσώπους εισπρακτικών εταιριών μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικός.

«Το θέμα των καταχρηστικών οχλήσεων από τις εισπρακτικές εταιρείες, ιδίως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας από πλευράς καταγγελιών. Παρά την ύπαρξη στην ουσία αλλεπάλληλων νομοθετικών διατάξεων, αλλά και σχετικών εγκυκλίων από τη γενική γραμματεία καταναλωτή δεν συμμορφώνονται προς τη νομιμότητα, δηλαδή οι καταγγελίες που λαμβάνουμε είναι για οχλήσεις όχι μόνο προς τους ίδιους τους δανειολήπτες αλλά στους εργασιακούς τους χώρους, όπου ενημερώνουν τρίτα πρόσωπα το ότι οφείλουν».

ΕΡ: Έχουν γίνει κάποιες αγωγές γνωρίζετε, έχουν κερδηθεί κάποια δικαστήρια;

ΑΠ: Όσες αγωγές έχουν κατατεθεί ή μηνυτήριες αναφορές, τουλάχιστον αυτές που εμείς έχουμε υπόψη μας ή έχουμε χειριστεί ή έχουμε συμβάλει, τα τελευταία δύο χρόνια έχουνε εκδικαστεί περίπου δέκα τέτοιες υποθέσεις και οι δέκα έχουνε κερδηθεί, είτε στο ποινικό μέρος είτε στο αστικό μέρος και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, πέραν των αγωγών ή των μηνυτήριων αναφορών που εκδικάστηκαν, είτε τα στελέχη των εισπρακτικών εταιρειών είτε οι ίδιες οι εισπρακτικές εταιρείες προσπάθησαν να κλείσουν εξωδικαστικά το θέμα με έγγραφη γνώμη και ότι άλλο συμφωνήθηκε.

ΕΡ: Υπήρξε κάποια αποζημίωση;

ΑΠ: Για τα θέματα των αποζημιώσεων σε πρωτόδικο επίπεδο υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις και εκκρεμεί και ένας σημαντικός αριθμός, η αποζημίωση που εδράζεται, εδράζεται στο γεγονός της ψυχικής οδύνης και της ηθικής βλάβης, ανάλογα με το είδος της ζημιάς, ανάλογα εάν έχει γίνει παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως έχουμε περίπτωση δανειολήπτριας που στις 9 η ώρα το βράδυ τηλεφώνησαν στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που ενοικίασε και του είπανε, αφού δεν την βρήκαν την ίδια, να προσέχει γιατί η ίδια είναι αφερέγγυα και μπορεί να χάσει τα μισθώματα του. Όπως και στην περίπτωση βλάβης υγείας, κάποιο πρόβλημα υγείας εξαιτίας του τρόμου που θα έχουν υποστεί, εκεί πλέον δεν μιλάμε για 6.000€, μιλάμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ αγωγή που μπορεί να τεκμηριωθεί και να κερδηθεί.

Για τις απειλές που δέχονται οι καταναλωτές από τις εισπρακτικές εταιρίες, μίλησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρ Τσιαφούτης.

«Έχουμε εκατοντάδες καταγγελίες υπερχρεωμένων καταναλωτών – μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για παράνομες, παρελκυστικές, απρεπείς, επιθετικές συμπεριφορές από εισπρακτικές εταιρείες και από δικηγορικά γραφεία τα οποία υποκαθιστούν πλέον τις εισπρακτικές εταιρείες. Είναι η κατάσταση στο απροχώρητο, οχλούνε περισσότερες από μία ή δύο ή τρεις ή πέντε ή δέκα φορές ακόμα μέσα σε μία ημέρα, προσβάλουν, ενοχλούν συγγενείς ή φίλους των οφειλετών, απειλούν ότι θα τους πάρουν το σπίτι, απειλούν ότι ακόμα και φυλακή θα πάνε, πράγματα τα οποία είναι αστειότητες, απειλούν ότι θα τους κάνουν ρεζίλι στη γειτονιά και μάλιστα άτομα με ειδικές ανάγκες, ΑΜΕΑ ή ακόμα και ηλικιωμένους. Δυστυχώς υπάρχουνε πάρα πολλοί οι οποίοι χωρίς να είναι δικηγόροι αντιποιούνται το δικηγορικό επάγγελμα και παίρνουν τηλέφωνο για να απειλήσουν και για να πιέσουν να καταβάλουν οι οφειλέτες στην τράπεζα και όταν τους ρωτάει ο οφειλέτης: «Αφού μου λέτε ότι είστε δικηγόρος πείτε μου παρακαλώ τον αριθμό μητρώου σας», κατευθείαν κλείνουν το τηλέφωνο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και δικηγορικά γραφεία τα οποία δυστυχώς λειτουργούν σαν εισπρακτικές εταιρείες. Έχουν διαβιβαστεί και σχετικές καταγγελίες και στο δικηγορικό σύλλογο».

Τις πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων ή αλλιώς των εισπρακτικών εταιρειών εξετάζει η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84, με αφορμή σωρεία καταγγελιών.

 

Οι πολίτες που κάθε χρόνο καταφεύγουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες εταιρείες ξεπερνούν τους 400. Το θεσμικό πλαίσιο άλλαξε πριν λίγες μέρες και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα έως τον Απρίλιο.

Στον Αθήνα 9.84 μίλησε μία καταναλώτρια, η οποία δεν χρωστάει, όμως μία συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει το καθήκον να της υπενθυμίζει κάθε μήνα τις πληρωμές της.
«Αντιμετωπίζω πρόβλημα εδώ και πάρα πολύ καιρό από την ημέρα που υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Με ενοχλούν βραδινές ώρες μετά τις δέκα το βράδυ. Είναι εισπρακτικές εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία που έχει τα προϊόντα που αγόρασα και καμία επαφή με τον πελάτη. Εγώ προσωπικά έχω κάνει κάποια αγορά από γνωστό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών όπου κάθε 23 του μήνα εμφανίζομαι και πληρώνω τη δόση μου κανονικά όπως κάνει όλος ο κόσμος. Στάλθηκε στα χέρια μου μία επιστολή στις 17 Ιανουαρίου από την credit com της εμπορικής τράπεζας που μου έλεγε ότι στις 23 του μήνα χρωστάω τη δόση μου. Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν ενώ είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου μέχρι τώρα αυτοί οι άνθρωποι να έχουν προαίσθημα ότι δεν θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά. Εκτός από αυτό το χειρότερο είναι ότι ενοχλούν τον κόσμο μετά τις επτά το απόγευμα και παίρνουν τηλέφωνο στο σπίτι και στο κινητό τηλέφωνο αν και στα κινητά δεν έχουν δικαίωμα να ενοχλούν. Στο σπίτι ναι το νούμερο τους το δίνουν οι τράπεζες, στα κινητά όμως δεν επιτρέπεται να σε ζαλίζουν. Δεχόμαστε ψυχολογικό πόλεμο. Εγώ τους αντιμετωπίζω με βρίσιμο γιατί δεν χρωστάω. Υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοί μου οι οποίοι κρατούν καλού κακού τις αποδείξεις από όλες τις αγορές τους και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορούν να μας ενοχλούν από τη στιγμή που δεν χρωστάμε ή τη στιγμή που έχει καθυστερήσει μία δόση. Εδώ έχει καεί όλη η Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν οι εισπρακτικές εταιρείες συνέχεια. Εγώ και οι συνάδελφοί μου έχουμε ξεκινήσει εξώδικα και αγωγές. Να το κάνουν και οι υπόλοιποι που ενοχλούνται. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι εισπρακτικές να ενοχλούν τα κινητά μας. Να μας πουν οι εισπρακτικές εταιρείες από που παίρνουν τα νούμερα των κινητών μας τηλεφώνων».

Για τη δική του περιπέτεια και τον τρόπο που του φέρονται οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιριών μίλησε και ένας συνταξιούχος. «Παίρνουνε 2 ή 3 μέρες νωρίτερα κάποιες φορές ή κάποιες φορές αν έχει υπερβεί μόνο μια μέρα η οφειλή και δεν την έχω τακτοποιήσει. Παίρνουν ώρες ακατάλληλες και όταν τους πεις το λόγο τουλάχιστον που δεν πήγες να εξοφλήσεις την οφειλή σου, υποδεικνύουν, πείτε σε κάποιο γείτονα , σε κάποιο συγγενή σας, να πάει ο γείτονας ή ο συγγενής ή ο φίλος τελοσπάντων, να τακτοποιήσει την οφειλή. Ή σε κάποιες φορές που καθυστερεί να μπει η σύνταξή μου, μου λένε να πάτε να δανειστείτε. Βασικά τα παιδιά αυτά κατά τη δική μου κρίση είναι αμόρφωτα. Δεν ξέρουν να μιλήσουν, δεν καταλαβαίνουν».

Για το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εισπρακτικές εταιρίες και για τα δικαιώματα των καταναλωτών μίλησε ο Καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Σπύρος Ψυχομάνης.
«Υπάρχει ένα εξελικτικό στάδιο. Στην αρχή εμφανίστηκαν σαν λειτουργήματα τραπεζών, δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο. Η πρώτη παρανομία είναι ότι είχαν ένα νομικό ελάττωμα, συντελούν στην παραβίαση του δικαιώματος της προσωπικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η δεύτερη παρανομία είναι ότι η είσπραξη απαιτήσεων αποτελεί δικηγορική ύλη. Βέβαια τώρα με τον νόμο για την ενημέρωση των οφειλετών δεν άλλαξε τίποτα απλώς νομιμοποίησαν τις καταστάσεις, έθεσαν ορισμένες ποσοτικές και όχι ποιοτικές δικλείδες ασφαλείας με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα οι συγκεκριμένες εταιρείες ή ότι δεν πρέπει να οχλούν τους πελάτες πάνω από ένα όριο καθώς και να μην διασπείρουν πληροφορίες προσωπικές που αφορούν τους πελάτες».

ΕΡ: Υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του νόμου για τις αρμοδιότητες τους και τα όριά τους;

ΑΠ: Υπάρχουν κυρώσεις και αστικές και ποινικές, αλλά σκοντάφτει το θέμα και στο πρόβλημα των αποδείξεων και των εξόδων να ακολουθήσει κανένας μία τέτοια διαδικασία δίωξης αυτών των εταιρειών.

ΕΡ: Τι κινήσεις μπορεί να κάνει ένας οφειλέτης για να αντιμετωπίσει την κατάσταση πως μπορεί να προστατευτεί;

ΑΠ: Εξαρτάται πάντα η αντίδρασή του από την άσκηση της βίας από την εισπρακτική εταιρεία. Μπορεί να απευθυνθεί κατευθείαν στον εισαγγελέα, μπορεί να απευθυνθεί στην γενική γραμματεία καταναλωτή ή στον συνήγορο καταναλωτή. Ο νόμος περί εισπρακτικών εταιρειών αναφέρει μία ολόκληρη κατηγορία αδικημάτων του κοινού ποινικού κώδικα που μπορεί να επικαλεστεί κανένας κατά των εταιρειών αυτών ακόμα και για ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους βέβαια.

ΕΡ: Οι ευθύνες των δανειστών σχετικά με τις εντολές που οφείλουν να καθορίζουν για την δράση των εισπρακτικών εταιρειών στα πλαίσια της συνεργασίας τους ποιες είναι;

ΑΠ: Οι δανειστές κωλύονται από το απόρρητο και τη διασφάλιση της προσωπικότητας των πελατών. Κανονικά θα έπρεπε να αναθέτουν την εισπρακτική διαδικασία στους δικηγόρους, είναι οι μόνοι αρμόδιοι, βάση νόμου, για να εισπράττουν τις απαιτήσεις. Ερωτάται κανείς βέβαια τι περαιτέρω προσφέρει, σε μία πληθωριστική από δικηγόρους χώρα, μία εισπρακτική εταιρεία. Η απάντηση είναι τη βία, το παράνομο το οποίο δεν το ασκούν οι δικηγόροι. Οι δανειστές που εκχωρούν τις απαιτήσεις σε εισπρακτικές εταιρείες δεν φέρουν καμία άλλη ευθύνη πλην της παραβίασης του απορρήτου, αλλά εφόσον ο νόμος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα τούτο είναι αμφισβητούμενο.

Για το νέο νόμο που βάζει «φρένο» στις εισπρακτικές και τα δικαιώματα των καταναλωτών μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο ΓΓ Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος.

Πλέον με την τελευταία ρύθμιση προβλέπεται ότι οι εταιρείες ενημέρωσης θα πρέπει να απομαγνητοφωνούν τις συνομιλίες, να διατηρούν για ένα έτος τις απομαγνητοφωνήσεις. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες, είναι περίπου 400 το χρόνο. Αφορούν και πιστωτικά ιδρύματα και δικηγορικά γραφεία. Μπορούν να οχλούν τους καταναλωτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, μόνο τις εργάσιμες ημέρες. Επίσης μια σημαντική αλλαγή είναι ότι οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν τις οχλήσεις αυτές μόνο εφόσον περάσουν 10 ημέρες από την λήξη της οφειλής.

ΕΡ: Μπορούν να οχλήσουν και περισσότερο από μια φορά την ημέρα.

ΑΠ: ο νόμος προβλέπει όχληση κάθε δεύτερη εργάσιμη ημέρα.

ΕΡ: Πολλές φορές αυτά τα τηλεφωνήματα γίνονται από απόκρυψη.

ΑΠ: Αυτό ίσχυε από το υφιστάμενο καθεστώς. Τώρα ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση των εταιρειών τηλεπικοινωνίας να χορηγούν μέσα σε δέκα ημέρες στον καταναλωτή ή σε μας στον Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τα στοιχεία της τηλεφωνικής σύνδεσης από τα οποία έγινε η κλήση. Επίσης οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες πια όχι μόνο να εμφανίζεται ο αριθμός της κλήσης που επιχειρούν αλλά να μας δηλώνουν και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που θα χρησιμοποιούν.

ΕΡ: Μπορεί ένας καταναλωτής να κάνει καταγγελία μόνο και μόνο επειδή τον κάλεσαν από απόκρυψη;

ΑΠ: Υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματείας το 1520 στην οποία μπορεί και να κάνει την καταγγελία του προφορικά αλλά και να ενημερωθεί. Αυτή τη δουλειά θα πρέπει να την κάνουν εταιρίες, που εγγράφονται σε ένα μητρώο στη Γενική Γραμματεία.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πολλά δικηγορικά γραφεία να αναλαμβάνουν να εκτελούν αυτές τις δραστηριότητες, αλλά δεν μπορούν πια να το κάνουν. Επίσης σημαντικό ότι αν κάποιος έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να ρυθμίσει τα χρέη του, με βάση το νόμο περί χρεωμένων νοικοκυριών, δεν μπορεί να οχλείται πια από αυτές τις εταιρείες, είναι παράνομο.

ΕΡ:Τι προβλέπουν οι κυρώσεις;

ΑΠ: Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων μέχρι και 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση, επίσης σε περίπτωση επανάληψης των παραβάσεων προβλέπεται και η διαγραφή αυτών των εταιρειών. Επίσης, ο τελευταίος νόμος προέβλεψε ρητά και την δυνατότητα της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων να επιβάλλει κυρώσεις, σε περιπτώσεις παραβίασης.

ΕΡ: Μπορούν να καλούν σε εργασιακό χώρο ή σε συγγενικό πρόσωπο;
ΑΠ: Όχι σε συγγενικό πρόσωπο και στο χώρο της δουλειάς μόνο εφόσον το έχει επιτρέψει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Έρευνα: Καλλιόπη Ασλανίδου, Δέσποινα Μπαρδάκου, Στέλλα Παπαμιχαήλ, Ελευθερία Κουμάντου, Νάντια Σκεπετάρη και Έλενα Καρανάτση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα