back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εικόνες και γεύσεις του παλαιού ΠΑΣΟΚ αναβιώνουν στο Γκάζι

Διαβάστε επίσης

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα (30/11), άνοιξε τις πόρτες του σε συντρόφους και μη, ένα «πολιτιστικό κέντρο» αφιερωμένο στα «χρυσά» χρόνια του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Το cafe-bistrot Cap Cap και η χιουμοριστική σελίδα «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο» αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ρετρό καφέ-μπαρ-μεζεδοπωλείου στο Γκάζι (Βουτάδων 60), που φιλοδοξεί να επαναφέρει στην αθηναϊκή διασκέδαση, τη χαρά και την ξενοιασιά που χαρακτήρισαν τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία σηματοδότησε -μεταξύ άλλων- την κοινωνική και πολιτιστική μεταμόρφωση των Ελλήνων και στον τομέα της διασκέδασης.

Με άξονα το σύνθημα «Εδώ και τώρα Αλλαγή», το όνομα του «πράσινου καφενείου» δεν θα μπορούσε να υπόσχεται κάτι άλλο. Η «Αλλαγή», λοιπόν, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παραπέμπει σε εκλογικό κέντρο των 80s, ενώ το μενού περιλαμβάνει φαγητά, γλυκά και ποτά εκείνης της εποχής, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα κοκτέιλ που εκφράζουν την αισθητική της, από τα πολιτικά συνθήματα ως τις νέες συνήθειες που εντάχθηκαν στην καθημερινότητα του Έλληνα μετά το 1981. Η πληθωρικότητα και η υπερβολή της εποχής μεταφέρεται αυτούσια στον χώρο: πράσινες ψάθινες καρέκλες καφενείου, συνθήματα του πρώιμου ΠΑΣΟΚ για τις «βάσεις του θανάτου» και την ΕΟΚ, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σκόρπιες αφίσες (κυρίως από τις εκλογές του ‘85, αλλά φυσικά και του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου) και μια γιγαντοοθόνη με τη μορφή παλιάς τηλεόρασης, που προβάλλει αδιάκοπα προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ασπρόμαυρο χρώμα.

Το μαγαζί λειτουργεί αρχικά με ορίζοντα τριών μηνών, από Κυριακή μέχρι Πέμπτη 10:00-01:00 και Παρασκευή, Σάββατο μέχρι όσο πάει. Κάθε Παρασκευή βράδυ, τα 80s-90s πάρτι σε δυο stages θα θυμίζουν κάτι από ντίσκο και μπουζούκια, ενώ τα Σαββατοκύριακα, από νωρίς το μεσημέρι οι επισκέπτες θα μπορούν να διασκεδάζουν με λαϊκό πρόγραμμα και, φυσικά, τον απαραίτητο λουλουδοπόλεμο. Παράλληλα, στο πρόγραμμα θα υπάρχουν βραδιές stand up comedy και καραόκε, αλλά και ποίησης με θέμα -προφανώς- το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από «πολιτιστικό κέντρο» (σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό του από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο), η «Αλλαγή» αποτελεί και μία χρονομηχανή γεύσεων. Ο θαμώνας λαμβάνει στο τραπέζι του το ψηφοδέλτιο που επέχει θέση καταλόγου και βάζει όσους σταυρούς θέλει, επιλέγοντας από μια ευρεία γκάμα εδεσμάτων και ροφημάτων. Το μενού του σοσιαλιστικού μεζεδοπωλείου περιλαμβάνει πιάτα όπως «χαρούμενες σοσιαλιστικές πατατοκροκέτες», «πατάτες τηγανητές σε τενεκέ ξεγάνωτο», «τίμιοι γίγαντες με φέτα», «ποικιλίες δώσ’τα όλα». Στο σοσιαλιστικό καφενείο βρίσκουμε από «φραπέ -με ή χωρίς Bailey’s και Kahlua- και μισό τοστ» μέχρι «ποτήρι σαμπάνιας με μεζέ», που υπόσχεται το τρίπτυχο σαμπάνια-σολομός-σοσιαλισμός σε ένα πιάτο. Σημειώνεται ότι σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο «ορθόδοξος» ο χαρακτήρας του μαγαζιού, δεν σερβίρονται καφέδες με βάση τον εσπρέσο, παρά μόνον ελληνικός συν όλες οι εκδοχές του νεσκαφέ.

Στα σνακ ξεχωρίζει το «Βρώμικο ’89», που αποτελείται από τορτίγια με κοτομπουκιές, μαρούλι, μουστάρδα και σαλάτα. Όμως, εκεί που τα ονόματα κάνουν τη διαφορά είναι στα γλυκά: Το «Πράσινο Βελούδο» είναι κέικ με κακάο, το «ΠροφιΝΤΕΛΟΡ» αφιερώνεται στον Ζακ Ντελόρ, τον άνθρωπο που ήταν κάποτε συνώνυμο των επιδοτήσεων, το «ΓΑΠ CAKE» είναι ένα γλυκό που συμβολίζει την ελληνοαμερικανική φιλία και το «ΝΑΤΟ το τσίζκεϊκ» δημιουργήθηκε για να συνοδεύει τις συνδικαλιστικές ζυμώσεις.

Για τις ώρες του ατελείωτου σοσιαλιστικού γλεντιού, όπου το αλκοόλ ρέει άφθονο, ο «Μεθυσμένος Ήλιος» (Λεύκος Ξηρός Οίνος) και το κοκτέιλ «Πασοκίτο» (το μοχίτο του Πράσινου Ήλιου) αποτελούν ενδεδειγμένες επιλογές. Κάποιοι χαρακτηρίζουν τις τιμές «απόλυτα παλαιοπασοκικές», αλλά εδώ μάλλον ισχύει το ρητό«για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα