back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ – Στόχος 3ος: Καλή υγεία και ευημερία για όλους

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει για τρίτη εβδομάδα έναν από τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για την καλή υγεία και την ευημερία.

Το κόστος των εμβολίων
Ο Απόστολος Βεΐζης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ξεκίνησε λέγοντας ότι οι στόχοι του ΟΗΕ βοήθησαν να δούμε την υγεία όχι πια σαν εμπόρευμα, αλλά σαν θέμα που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε στην εμπειρία της οργάνωσης που βασίζεται στις αποστολές τους σε πάνω από 70 χώρες ενώ έδωσε αναλυτικά στοιχεία για ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα, ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα και η ελονοσία που συνδυάζονται με πολλούς παράγοντες, αφού όπως εξήγησε ο κ. Βεΐζης η υγεία είναι ένα σύνολο παραγόντων όπως ο υποσιτισμός, οι συνθήκες υγιεινής και φυσικά η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
«Το πρώτο μας όπλο είναι να έχουν όλοι πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», είπε, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο αφού σε πάνω από 50% των χωρών αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά χίλια άτομα.
Ένα από κρίσιμα θέματα για τον κ. Βεΐζη είναι αυτό του κόστους των εμβολίων αφού, όπως ανέφερε το 2001 για να εμβολιαστεί ένα παιδί χρειάζονταν λιγότερο από μισό ευρώ ενώ σήμερα το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά 68%. Κατά συνέπεια, «οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό» και έτσι «η υγεία στις περισσότερες χώρες παραμένει ένα εργαλείο στα χέρια των φαρμακευτικών εταιριών».

Ο αγώνας δρόμου των εμβολιασμών

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ εστίασε στην ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης και αναφέρθηκε εκτενώς σε μεταδοτικές ασθένειες που θεωρούνταν “ξεχασμένες” κυρίως στον δυτικό κόσμο, όπως η ιλαρά, αλλά που κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.
Όπως είπε το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εμβολιάσει τους ανθρώπους- θύλακες οι οποίοι ευθύνονται για την αναζωπύρωση ξεχασμένων ασθενειών όπως της ιλαράς από την οποία θρηνήσαμε τρία θύματα πρόσφατα στη χώρα μας. «Πρόκειται για ανθρώπους που λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης ή λόγω των συνεχών μετακινήσεων δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτούς επιχειρούμε να τους καλύψουμε αμέσως με την άφιξη τους στη χώρα μας», είπε.
Ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει στήσει δίκτυο από γιατρούς που κυριολεκτικά, όπως σημείωσε, πάνε πόρτα – πόρτα, καταυλισμό τον καταυλισμό και κάνουν εμβολιασμούς στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού. «Ήδη την περασμένη χρονιά εμβολιάστηκαν πάνω από 50.000 άτομα και αισιοδοξούμε πως το ίδιο ικανοποιητικοί θα είναι οι αριθμοί και το καλοκαίρι», ανέφερε κλείνοντας.


Η υγεία ως καθολικό δικαίωμα

Η Άννα Ριτσατάκη, πρώην εργαζόμενη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπενθύμισε την πρώτη αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ιδρύθηκε το 1948 και που διευκρίνιζε ότι η υγεία είναι καθολικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού. Εξήγησε ότι η Ευρώπη έχει το δικό της περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ που χαράζει την πολιτική υγείας για όλες τις χώρες. «Δεν αρκούν μόνο οι υπηρεσίες υγείας, χρειάζεται η κυβέρνηση συνολικά αλλά και όλοι μαζί να εργαζόμαστε για τον στόχο αυτό», σημείωσε.
Η κ. Ριτσατάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το νόμο που προβλέπει την πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, λέγοντας ότι «εδώ και σαράντα χρόνια λέμε και ξαναλέμε ότι πρέπει να έχουν όλοι ανεξαιρέτως πρόσβαση και επιτέλους στην Ελλάδα έγινε νόμος». Δεν δίστασε ωστόσο να αναφέρει ότι ο νόμος από μόνος του δεν αρκεί, χρειάζεται οργάνωση, ενημέρωση και συντονισμό για να εξασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστεί σωστά και καθολικά.

Οι στόχοι της Πολιτείας

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος από την πλευρά του, τόνισε ότι από τεχνικής πλευράς το υπουργείο έχει ανταποκριθεί στους στόχους του ΟΗΕ, έχει ορίσει δηλαδή τα εστιακά σημεία, έχει κάνει την καταγραφή και μία μορφή αυτοαξιολόγησης και δεν υπάρχει κάποιο έλλειμμα.
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι τα ζητήματα αυτά στα οποία η χώρα μας είναι ελλειμματική είναι αυτό του καπνίσματος και αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Ωστόσο επισήμανε ότι «έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί τα βήματα για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τώρα έχουν μπει στην πρώτη φάση υλοποίησης».
Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο στους δείκτες παιδικής θνησιμότητας ενώ υπενθύμισε και το βήμα που έχει γίνει σχετικά με την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στις παροχές υγείας «ανεξάρτητα αν είναι δηλαδή κάποιος ασφαλισμένος ή όχι».
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες εξήγησε ότι καλύπτουμε πλήρως τους αντίστοιχους στόχους του ΟΗΕ και μάλιστα, όπως σημείωσε, «υπάρχει και ένας ξεχωριστός σχεδιασμός που αφορά στον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών».
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας προειδοποίησε ωστόσο ότι, τα κονδύλια που δίνονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και οι εθνικοί πόροι δεν αρκούν και θα χρειαστεί επιπλέον επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Το συζητάμε ήδη αυτό με το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής περιόδου. Ζητάμε δηλαδή μία δυνατότητα αύξησης του ορίου δαπανών για την υγεία για να ενισχυθεί και το πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το πρόγραμμα αναβάθμισης των πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», ανέφερε κλείνοντας ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση του προσωπικού.
Για το θέμα του καπνίσματος, πέρα από την αυστηρή εφαρμογή προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων, υπάρχουν σχέδια που εκπονεί η ομάδα που συντονίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε συνεργασία με την διεύθυνση δημόσιας υγείας του Υπουργείου. Υπάρχει μάλιστα και σχέδιο ενίσχυσης σε προσωπικό. Και αυτό αφορά και το κάπνισμα και την παιδική παχυσαρκία που εντάσσονται και τα δύο στον τομέα της προληπτικής αγωγής υγείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα