back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μαμαδίστικο» φαγητό στην Αθήνα – Στέκια για φθηνό φαγητό

Διαβάστε επίσης

Ελληνική κουζίνα και φαγητό που… μυρίζει μαμά σε χαμηλές τιμές. Ο ιδανικός συνδυασμός που αναζητούν όλοι. Πιάτα χορταστικά με 5-6 ευρώ και με συνοδεία σαλάτας που δεν ξεπερνούν τα δέκα ευρώ. Και ειδικό μενού για 2 άτομα που η συνολική αξία δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ.

Στέκια της Αθήνας που τρώνε καθημερινά νέοι -και κυρίως φοιτητές- αλλά και οι μόνιμοι πελάτες που τα προτιμούν εδώ και χρόνια για το ποιοτικό και φθηνό φαγητό.

Τι λένε ωστόσο οι ιδιοκτήτες στα παραδοσιακά στέκια ελληνικής κουζίνας της Αθήνας για μια σειρά θεμάτων όπως για το εάν η κρίση τους έχει αγγίξει τα τελευταία χρόνια και αν σε όλο αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι προσφέρουν ελληνικό παραδοσιακό φαγητό σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Η κρίση μας έχει τσακίσει στην κυριολεξία παρά το γεγονός ότι οι τιμές μας είναι ιδιαίτερα χαμηλές με το φαγητό να είναι ιδιαίτερα ποιοτικό», λέει στον Αθήνα 9.84 ο σερβιτόρος του γνωστού οινομαγειρείου Μπαρμπαγιάννης Χρήστος Γεωργαλής που σημειώνει ότι το μαγαζί που βρίσκεται επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη 94 στα Εξάρχεια σερβίρει από το έτος 1915.

«Οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν μενού με όσπρια και ζυμαρικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταναλώνεται και το κρέας. Κυρίως οι νέοι προτιμούν το μοσχαράκι κοκκινιστό που η τιμή του είναι γύρω στα 8 ευρώ. Οι γίγαντες είναι στα 5 ευρώ, το λεμονατο κοτόπουλο στα 6.5 ευρώ κ.ο.κ .», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαλής προσθέτοντας ότι «το μαγαζί δουλεύει κυρίως με νέους, τουρίστες και μόνιμους πελάτες. Η ταβέρνα του Μπαρμπαγιάννη είναι ανοικτή από τις 9 το πρωί και κλείνει στις 12 το βράδυ».

Στο εσωτερικό της ταβέρνας ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη ιστορία….Σκηνικό από παλιό ελληνικό κινηματογράφο και αποδεδειγμένα δεδομένου ότι ο Μπαρμπαγιάννης είναι η ταβέρνα που ο Ορέστης Μακρής έκανε τον μέθυσο στις ταινίες. Γεύσεις παράδοσης αποκλειστικά με φρέσκα υλικά. Χοιρινό λεμονάτο, γεμιστά, φασολάκια ή παστίτσιο, όλες οι επιλογές αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο για τις τιμές τους όσο και για τη γεύση τους. Νόστιμες συνταγές που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς οισοφάγους. Ενδεικτικά για κυρίως πιάτο, ορεκτικό, σαλάτα και συνοδευτικό ποτό/αναψυκτικό, δε θα χρειαστείτε πάνω από 15 ευρώ

Ωστόσο, το οινομαγειρείο του Μπαρμπαγιάννη περνάει και αυτό την δίκη του κρίση… Τα τελευταία χρόνια της κρίσης βλέπει να μειώνεται ο τζίρος καθώς πλέον οι Αθηναίοι ζορίζονται οικονομικά. Φοιτητές καθ´ όλη την διάρκεια της ημέρας, αντίστοιχα τουρίστες και μόνιμοι πελάτες, καθώς και οι παρέες τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής αποτελούν τον βασικό κορμό της πελατείας αυτού του μαγαζιού.

«Ωστόσο η κρίση έχει ρίξει τελευταία δυο χρόνια τον τζίρο μας κατά 30-40%.», δηλώνει στον Αθήνα 984 ο Αποστόλης Μιχαλόπουλος που μας εξηγεί ότι σε αυτό το μαγαζί είναι από μικρό παιδί μιας είναι του προπάππου του. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Και αυτό φαίνεται καθώς προτιμά φτηνά πιάτα υπολογίζοντας πάντα στην ποιότητα. Οι φοιτητές στρέφονται κυρίως στα όσπρια με συνοδευτικό πιάτο σαλάτας. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες μέρες που προτιμούν μοσχαράκι ή αρνάκι φρικασέ», προσθέτει.

Επόμενος σταθμός μας για φτηνή ελληνική κουζίνα αποτέλεσε η οδός Αιόλου στον αριθμό 27 όπου το λέει και ο τίτλος του μαγαζιού «Μάνας Κουζίνα».

Παραδοσιακό μαγειρείο ελληνικής–μεσογειακής διατροφής, στέκι που χορταίνει το μάτι περατζάδα και το στομάχι απόλαυση. Όνομα και πράμα η κουζίνα της μαμάς, που θυμίζει πράγματι τις νοσταλγικές μαμαδο-γιαγιαδίστικες γεύσεις. Μοντέρνα διακόσμηση με ψηλού πάγκους και καρέκλες που φέρνουν τους θαμώνες πιο κοντά και ένα ευγενικό, φιλικό και πρόθυμο το προσωπικό να σε ενημερώσει για τη φιλοσοφία του μαγαζιού, που σου φτιάχνει το κέφι. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, το Μαμάς Κουζίνα ανανεώνει το μενού του με παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, από βολιώτικο μπουρανί μέχρι κερκυραϊκό σοφρίτο. Με 8 ευρώ, φεύγεις «σκασμένος».

Ο σχολικός χάρτης της Ελλάδας σε περίοπτη θέση δηλώνει ότι η κουζίνα μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές από κάθε γωνιά της. Η διάθεση των ιδιοκτητών είναι να αναβιώσουν τις παλιές συνταγές, ακολουθώντας την εποχικότητα και σερβίροντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της νέας γενιάς. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Η ιδέα είναι ότι σερβίρεσαι μόνος σου, διαλέγοντας από τη βιτρίνα, όπου φιγουράρουν τα ταψιά. Επιλέγεις είτε το μεγάλο λευκό πιάτο που χωράει τρεις γεύσεις και πληρώνεις €7,8, είτε το μεσαίο με 2 γεύσεις (€5) ή το μπολ για σαλάτα ή σούπα με (€2,8).

Το Μάνας κουζίνα ανοίγει από το πρωί, προσφέροντας ελληνικό πρωινό, το μεσημέρι μαγειρευτά φαγητά και από τις 11.00 το βράδυ ακολουθεί ουζοκατάσταση με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, πίτες και ρακόμελα στα τραπεζάκια στην πλατεία κάτω από τα δέντρα.Ψιλοκομμένη πατάτα, κολοκύθια, ντομάτες και μυζήθρα συνθέτουν ένα πιάτο απλό και σπιτικό. Καλοφτιαγμένο το κλέφτικο με το αρνάκι, τη φέτα, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο, όλα ψημένα στην λαδόκολλα. Το στυλ του καλόγουστου μαγαζιού παραπέμπει σε νεο-μπακάλικο, με ελληνικά προϊόντα στα ράφια που μπορείς να αγοράσεις.

Ο σεφ του μαγαζιού Δημήτρης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, επισήμανε ότι κατά κύριο λόγο το μαγαζί δέχεται νέους και τουρίστες. Σημειώνει δε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει το μαγαζί τους . Παρ ´ όλα αυτά -προσθέτει- ο τζίρος τους τα χρόνια της κρίσης εμφανίζεται μειωμένος έως και 50% καθώς οι Έλληνες προτιμούν πλέον όλο και φθηνότερες λύσεις-προσφορές στο φαγητό».

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα