back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και τη Δευτέρα 4 Ιουνίου όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για την Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια.

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Greenpeace σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές και έχει καταγραφεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ακόμα είμαστε πολύ μακριά από τους στόχους του ΟΗΕ. “Με την ταχύτητα που προχωράμε δεν προλαβαίνουμε μέχρι το 2030 να φτάσουμε τους στόχους”, υπογράμμισε. Εξήγησε επίσης ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει πέσει εντυπωσιακά ενώ υπενθύμισε ότι πριν 20 περίπου χρόνια “ήταν ακόμα ένα πολύ ακριβό σπορ”. “Πλέον το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια ξεπέρασαν τις επενδύσεις σε συμβατική ενέργεια”, ανέφερε. Εξήγησε ότι η οργάνωσή του έχει ετοιμάσει σχετικές προτάσεις από το 2007 με 2008 για το πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία οικονομία πλήρως απεξαρτημένη από τα συμβατικά καύσιμα. “Αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν έχουν αποτελέσει τη ναυαρχίδα του στρατηγικού σχεδιασμού καμίας κυβέρνησης μέχρι σήμερα όπως θα έπρεπε”, συμπλήρωσε. Αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εξήγησε ότι “μετά την Ήπειρο, έρχεται το Κατάκολο, το Ιόνιο και τα δυτικά της Κρήτης”. Εξέφρασε δε την έντονη διαφωνία του με αυτό, λέγοντας ότι ήδη δεν μπορούμε να κάψουμε πάνω από το 20% με 25% των αποθεμάτων του πλανήτη σε πετρέλαιο που έχουμε ήδη και με αφορμή αυτό εξέφρασε την απορία του “πως θα καταναλώσουμε τους επιπλέον πόρους αν βρεθούν;”.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Πειραιά Γιάννης Καλδέλης επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από την εισαγωγή ενέργειας και αυτό συνεπάγεται και με οικονομική και πολιτική εξάρτηση εκτός από καθαρά ενεργειακή. Εξήγησε δε ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα περιέχουν κυρίως άνθρακα και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σχετικά με τους στόχους διευκρίνισε ότι “καλύπτουμε σήμερα μόνο το 22% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε πολύ μακριά από το 40% που προβλέπει ο στόχος του ΟΗΕ”. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, να μάθουμε δηλαδή, όπως είπε, να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια συνολικά. Αναφέρθηκε δε σε ένα πρόγραμμα που τρέχει το Πανεπιστήμιό του στην Τήλο “για να αποδείξουμε πως μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και να αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές”. Υπογράμμισε ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι άφθονες στην χώρα μας και για αυτόν τον λόγο στο πρόγραμμα της Τήλου προσπαθούν να αποθηκεύσουν και ενέργεια, επιπλέον αυτής που καταναλώνεται. Πρόκειται άλλωστε για ένα νησί που όπως όλα τα νησιά τροφοδοτείται από πετρέλαιο και σήμερα επιχειρείται να καλυφθούν τα 3/4 αυτής από ανανεώσιμες πηγές.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος ξεκίνησε παρουσιάζοντας αναλυτικά τον στόχο 7 καθώς και τους 3 υποστόχους του ενώ σημείωσε ότι προτεραιότητα της ηγεσίας εξαρχής ήταν να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή οι περιπτώσεις πολιτών που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε ενέργεια. Σημείωσε επίσης ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο δεν ισχύει μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως και θα ισχύει, όπως είπε, για πολλά χρόνια ακόμα καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισάγονται σταδιακά στο μείγμα της ενέργειας. “Όσο λοιπόν εκμεταλλευόμαστε τις δικές μας πηγές, μειώνουμε την εξάρτηση αυτή από τις εισαγωγές, κάτι που αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο”, επισήμανε. “Η παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών, η διαφάνεια στην αγορά ενέργειας και η αναδιοργάνωσή της με στόχο να καταστεί ανταγωνιστική άρα και φθηνότερη, είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος”, σημείωσε τέλος ο Γενικός Γραμματέας εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή σε κάθε κιλοβατόρα της ΔΕΗ, το 25% είναι από Ανανεώσιμες Πηγές ενώ ο στόχος είναι μέχρι το 2030 να είναι πάνω από 50% και 30% συνολικά στην ενέργεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα