back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Φάκελος» Κλίμα

Διαβάστε επίσης

Με τις αλλαγές στον καιρό και το κλίμα που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρωπο, ασχολείται η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84 που παρουσιάζεται καθημερινά 12.00-13.00 αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα».

Ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός τόνισε πως η βιομετεωρολογία στηρίζεται στον ίδιο τον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη, ενώ ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, εξήγησε ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία του ανθρώπου.

Ο Άγγελος Ροδαφηνός, διευθυντής του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Σέφιλντ, ανέφερε ότι σαφώς ο καιρός επηρεάζει τη ψυχολογία του ανθρώπου, ενώ ο Νίκος Εμμανουήλ, Διευθυντής εργαστηρίου γεωργικής ζωολογίας και εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε πως οι καιρικές αλλαγές και συγκεκριμένα η μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού έχει ευνοήσει την ανάπτυξη και εξάπλωση εντόμων και ζωυφίων. Αποκάλυψε δε ότι εξαιτίας αυτών των αλλαγών έχει κάνει την επανεμφάνισή της στη χώρα μας μετά από δεκαετίες η ελονοσία.

Για την ιστορία της μετεωρολογίας, αλλά και το ρόλο του καιρού σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μίλησαν ο Αστέριος Παντοκράτορας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης, ο μαθηματικός – μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς και ο καθηγητής μετεωρολογίας Γιώργος Μελανίτης.

Ακόμη, για τους μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν στη Μυτιλήνη, ώστε να μετρούν την υγρασία καύσιμης ύλης και σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, να βγάζουν το χάρτη επικινδυνότητας, μίλησε ο Κώστας Καλαμποκίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου, στο εργαστήρι φυσικών καταστροφών.

Ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τόνισε πως η πρόγνωση του καιρού έχει βελτιωθεί πολύ και αφορά περίπου σε μία περίοδο δέκα ημερών. «Δεν μπορούμε να δαμάσουμε τον καιρό. Οποιαδήποτε πρόγνωση ξεπερνά τις δέκα ημέρες ανάγεται στο κλίμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Μας μένει η κλιματολογία της πρόγνωσης» συμπλήρωσε ο διευθυντής του μετεωρολογικού κέντρου της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, Αντώνης Λάλος και ανέφερε «Οι προγνώσεις στο επίπεδο του τετραγώνου που μένουμε έχουν ακόμη προβλήματα».

Στην έρευνα παρουσιάστηκαν τοπικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες, όπως αυτός στη Νάξο που χρησιμοποιείται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και τα Ελαιοτριβεία του νησιού για την καλύτερη παραγωγή των προϊόντων τους. Συντονιστής του μετεωρολογικού σταθμού στη Νάξο, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα