back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Με τι γελάει η Αθήνα»

Διαβάστε επίσης

Τις διεξόδους των Αθηναίων προς το γέλιο, εντός μιας δύσκολης συγκυρίας και μιας αρνητικά φορτισμένης περιρρέουσας ατμόσφαιρας καταγράφει ο Αθήνα 9.84, στην έρευνα με τίτλο «Με τι γελάει η Αθήνα».

Η έρευνα, την οποία επιμελήθηκε το πολιτιστικό τμήμα του Αθήνα 9.84, παρουσιάζεται από σήμερα έως και την Παρασκευή στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα».

Οι νέες εποχές φέρνουν νέες τάσεις! Κοντά στις κλασικές επιλογές, τη θεατρική ή κινηματογραφική κωμωδία, το karaoke, το stand up comedy, η γιόγκα γέλιου, το You Tube και τα social media.

Το stand up comedy τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ανεβαίνει στην Ελλάδα με μικρά άλλα σταθερά βήματα. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς ο κωμικός μόνος του πρέπει να κάνει το κόσμο να γελάσει. Δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποιο κλασσικό κείμενο , τους άλλους ηθοποιούς πάνω στην σκηνή ή σε σκηνοθετικές οδηγίες. Στην ουσία ,το stand up comedy, είναι ένας κωμικός θεατρικός μονόλογος , με την ιδιαιτερότητα ότι ο «ηθοποιός» (κωμικός) μιλάει απευθείας και με αμεσότητα στο κοινό.

Η θεματολογία μπορεί να κυμαίνεται από την οικονομική κρίση μέχρι και την προσωπική του ζωή αλλά έχει πάντα κύριο γνώμονα το χιούμορ και να κάνει το κοινό να γελάσει είτε με κάποιον «εξυπνακίστικο» τρόπο ή με απόλυτη ειλικρίνεια, μιας και όπως έχουν αναφέρει μεγάλοι κωμικοί, η καλή κωμωδία ισούται με πραγματικό πόνο. Η απλότητα και η αμεσότητα που έχει , δίνει την δυνατότητα να μπορεί να παρουσιαστεί παντού από ένα μπαρ, ένα μικρό θέατρο μέχρι το δρόμο και στάδια ποδοσφαίρου που χωράνε χιλιάδες θεατές (κάτι που γίνεται στο εξωτερικό).

Αυτή η μορφή ψυχαγωγίας , όπως την βλέπουμε σήμερα, άρχισε να διαδίδεται από την δεκαετία του ’60 και μετά τόσο στο Ηνωμένο βασίλειο όσο και στις Ηνωμένες πολιτείες, με κωμικούς που χρησιμοποιούσαν κυρίως το λεκτικό χιούμορ και την επικαιρότητα για τα αστεία τους.

Μεγάλοι ηθοποιοί όπως ο Robin Williams και ο Eddie Murphy ξεκίνησαν την καριέρα τους σαν stand up comedians. Στην Ελλάδα το stand up comedy το πρωτογνωρίσαμε στις «Νύχτες Κωμωδίας» που διοργάνωνε η αείμνηστη Λουκία Ρικάκη, η οποία έφυγε από την ζωή το Δεκέμβριο του 2011.

Πολλοί από αυτούς που κάνουν stand up comedy στην Ελλάδα σήμερα, ξεκίνησαν από το χώρο αυτό.
Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να το επιλέγει σαν είδος διασκέδασης για την ταχύτητα, τις ευχάριστες εναλλαγές καθώς και την αμεσότητα του κωμικού με το κοινό. Και ας μην ξεχνάμε το άφθονο γέλιο που προσφέρει.

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στο χώρο του Νueva Τrova στο Μοναστηράκι έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια βραδιά «stand up comedy open mic» ή στα ελληνικά μια βραδιά ανοιχτού μικροφώνου.

Το event αυτό έδωσε την δυνατότητα σε νέους, έμπειρους αλλά και ερασιτέχνες κωμικούς, που δεν είχαν ξανά δοκιμάσει να κάνουν stand up, να παρουσιάσουν τα αστεία τους στο κοινό. Μια τέλεια ευκαιρία για όσους δεν είχαν ποτέ επαφή με το stand up comedy να δουν άμα τους αρέσει και τους ταιριάζει σαν φιλοσοφία καθώς η είσοδος στο χώρο ήταν δωρεάν.

Το βράδυ αυτό το διοργάνωσαν ο Λαμπρός Φισφής και η Κατερίνα Βρανά οι οποίοι μίλησαν στον Α9.84 για το τι είναι αυτή η «βραδιά ανοιχτού μικροφώνου» και πως αποφάσισαν να την υλοποιήσουν.

Ερασιτέχνες δοκίμασαν την τύχη τους για πρώτη φορά , μαζί με επαγγελματίες κωμικούς που πειραματίστηκαν με νέο υλικό που θέλουν να βάλουν στα show τους.

Το karaoke είναι μια εξαιρετικά οικονομική διασκέδαση -η είσοδος στα μπαρ όπου διοργανώνεται, αν δεν είναι δωρεάν, σπανίως ξεπερνά τα 3 ευρώ- και εγγυάται, αν μη τι άλλο, πολλά γέλια.

Γενικά οι Έλληνες έχουν το μικρόβιο του τραγουδιστή. Έτσι λοιπόν οι βραδιές karaoke που διοργανώνονται σε μαγαζιά της Αθήνας έχουν πάντα επιτυχία. Ενώ οι περισσότεροι είναι σφιγμένοι στην αρχή (όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά σε μια τέτοια εκδήλωση), στην πορεία χαλαρώνουν, βλέπουν τους πιο «έμπειρους» και τελικά όταν έρχεται η σειρά τους δεν λένε να κατέβουν από τη σκηνή αφού το μεγαλύτερο χειροκρότημα το παίρνουν οι πιο φάλτσοι. Ο Γιώργος Κωστάκης, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας karaoke, δηλαδή έχει τον εξοπλισμό που χρειάζεται και όπως μας είπε σχεδόν καθημερινά διοργανώνει τουλάχιστον δύο εκδηλώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Μανθόπουλος, ιδιοκτήτης του Just Us, ο οποίος έπειτα από 2 χρόνια διοργανώσεων karaoke, έχει να δηλώσει ότι ο κόσμος αναζητά την αίσθηση της παρέας, επιδιώκει να γελάσει και επιβεβαιώνει τον κ. Κωστάκη λέγοντας ότι εκείνοι που δηλώνουν ρητά «εγώ δεν τραγουδάω», είναι αυτοί που δυσκολεύονται να δώσουν πίσω το μικρόφωνο.

Στο Mike’s Irish Bar, τα τραγούδια είναι χωρισμένα σε δύο λίστες – καταλόγους ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, οι οποίες καταφτάνουν μαζί με το μενού ποτών και φαγητών.

Συνολικά, υπάρχουν περισσότερα από 1.500 τραγούδια: από Καζαντζίδη μέχρι Motorhead και από Οικονομόπουλο μέχρι Lady Gaga. Όταν ο κόσμος διαλέγει, στέλνει τις «παραγγελιές» στον DJ, ο οποίος συνθέτει την τελική playlist. Η παρουσιάστρια του show ανακοινώνει το επόμενο τραγούδι, ώστε να καταλάβετε πως ήρθε η σειρά σας να τρέξετε στη σκηνή. Για τον σταρ της βραδιάς, ο οποίος αναδεικνύεται δια βοής και χειροκροτημάτων, υπάρχουν πάντα δωράκια, που μετριούνται σε λίτρα μπύρας. Όσο για το κέφι, ρέει άφθονο, όπως και η μπύρα.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα