back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μετανάστευση» για ψώνια

Διαβάστε επίσης

Σε απόγνωση βρίσκονται επιχειρηματίες και βιοτέχνες στη Β. Ελλάδα, κυρίως σε Φλώρινα και Κοζάνη, με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει προσλάβει η διαρροή εισοδημάτων προς τις αγορές της γειτονικής ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ διαρρέεται εβδομαδιαίως από την αγορά του νομού Φλώρινας προς την ΠΓΔΜ, λόγω των επισκέψεων των κατοίκων του νομού σε καθημερινή βάση στα Σκόπια, όχι μόνο για προμήθεια φθηνής βενζίνης, αλλά και για την κάλυψη όλων των αναγκών σε τρόφιμα, ακόμα και ψωμιού και λαχανικών, σε είδη ένδυσης-υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες (κομμωτήρια, φωτογραφικές υπηρεσίες μέχρι και οδοντιάτρους), όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων του νομού.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, όπως σημειώνουν, συνεχώς πληθαίνει και ο αριθμός των κατοίκων των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, που επισκέπτονται την ΠΓΔΜ. Δύο φορές την εβδομάδα, όταν έχει «παζάρι» στα Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου κυριαρχούν οι ελληνικές πινακίδες, ο χρόνος αναμονής για τη διέλευση των συνόρων φθάνει μέχρι και τη μία ώρα.

Καθημερινή και μάλιστα ακατάσχετη «οικονομική αιμορραγία» προς ΠΓΔΜ, για προμήθεια φθηνής βενζίνης και όχι μόνο, υπάρχει αντίστοιχα και στο νομό Κιλκίς, όπου από τους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων και της Δοϊράνης, κάθε Πέμπτη και Σαββατοκύριακο, όταν υπάρχουν παζάρια στην ΠΓΔΜ, περνούν περί τα 13.00 αυτοκίνητα, ενώ σε καθημερινή βάση, κάθε βράδυ περνούν από τη Δοϊράνη περί τα 3.000 με 4.000 αυτοκίνητα για φθηνή βενζίνη.

Γενικώς, πρόκειται για μια κατάσταση που έχει να κάνει με τη διαρροή πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις τοπικές αγορές αλλά και τα ταμεία του κράτους, ενώ οι ιθύνοντες της Πολιτείας φαίνεται πως μάλλον περί άλλων τυρβάζουν, αγνοώντας την κραυγή αγωνίας επιχειρηματιών που στενάζουν κάτω από τα συνεχή δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα και τις απανωτές φορολογήσεις τους, με έντονα τα αισθήματα αβεβαιότητας,

Οι τσουχτερές τιμές των καυσίμων, που οι έμποροι αποδίδουν στην ιλιγγιώδη αύξηση του ειδικού φόρου, είναι ένας από τους λόγους που κάτοικοι των περιοχών κοντά στα βόρεια σύνορά μας περνούν καθημερινά «απέναντι».

Οι οδοντίατροι, τα καζίνα, τα κουρεία, τα τρόφιμα και λιγότερο τα είδη ένδυσης και υπόδησης οδηγούν επίσης κατά χιλιάδες τους Έλληνες καταναλωτές των παραμεθόριων περιοχών στα σύνορα. ‘Ετσι, το καλάθι της νοικοκυράς στις γειτονικές χώρες κοστίζει περίπου τα 2/3 της τιμής που κοστίζει το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα.

Αν στη χώρα μας ένα κιλό κασέρι κοστίζει 10 ευρώ, στη Βουλγαρία ο καταναλωτής το αγοράζει με επτά ευρώ το κιλό. Τα οπωροκηπευτικά τα αγοράζουν εκτός συνόρων μισοτιμής, ενώ εντυπωσιακή είναι η διαφορά και σε προϊόντα δικής τους παραγωγής, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί. Ακόμη όμως και επώνυμα προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι πάνες και τα μωρουδιακά, τα βρίσκει κανείς σχεδόν 30% πιο φτηνά. Έτσι, ενώ ένα κιλό ψίχα καρύδια κοστίζει στην Ελλάδα 13 ευρώ, λίγα μέτρα από τα σύνορα ο ενδιαφερόμενος θα το αγοράσει με οκτώ ευρώ. Ενδεικτικά, μια γερμανική σοκολάτα πωλείται προς 68 λεπτά, επώνυμο απορρυπαντικό πλυντηρίου προς 4 ευρώ, όταν στην Ελλάδα η ίδια συσκευασία φτάνει ακόμη και τα οκτώ ευρώ, ένα προϊόν τύπου Cola σε συσκευασία των 2,5 λίτρων κοστίζει περίπου 80 λεπτά, ενώ ιταλικά μακαρόνια κοστίζουν 90 λεπτά, όταν στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1,10 ευρώ. Στα 2/3 της ελληνικής τιμής βρίσκει κανείς και προϊόντα όπως σαμπουάν και αποσμητικά, αλλά και επώνυμους καφέδες.

Στο Κιλκίς εκτιμάται ότι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα της περιοχής κοντά στους Ευζώνους έχει φτάσει στο 30%.

Σύμφωνα με το διοικητή του σταθμού των Ευζώνων καθημερινά περνούν από τα σύνορα περί τα 1.500 με 1.700 άτομα, αριθμός που σχεδόν διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε στην ΠΓΔΜ για τα αξιοθέατα, λένε οι επιχειρηματίες στο Κιλκίς. Τα λουκέτα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η πτώση του τζίρου είναι κατακόρυφη. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τελευταία ο κόσμος φεύγει και για πιο φτηνή βενζίνη.

Λίγο πιο πέρα, στη Φλώρινα, η κατάσταση δε διαφέρει. Επιχειρήσεις είτε έχουν βάλει λουκέτο είτε έχουν μεταφέρει την δραστηριότητα τους σε γειτονικές χώρες.

«Είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος που οδηγεί τον κόσμο να φύγει εκτός συνόρων για ψώνια. Οταν εδώ η βενζίνη φτάνει στα 1,90 ευρώ το λίτρο και στη γειτονική Βουλγαρία στα 1,10 ευρώ, τότε ο κόσμος -κυρίως από τα χωριά κοντά στα σύνορα- θα προτιμήσει εκείνη την αγορά. Γιατί ο φόρος να είναι τόσο υψηλός στα καύσιμα; Γιατί οι μηνιαίες συνδρομές στο ΤΕΒΕ εκτινάχτηκαν στα ύψη; Πώς να κρατηθεί μια ελληνική επιχείρηση; Πριν αναζητήσουμε αλλού τις ευθύνες για την κακή μας οικονομική κατάσταση, ας δούμε σε τι φταίμε εμείς.

Το φαινόμενο, πάντως, είναι σαφώς πιο έντονο σε περιόδους γιορτών, αλλά για τις περιοχές κοντά στα σύνορα είναι σχεδόν καθημερινό, τονίζει ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Σερρών, Γιάννης Κοτσαμπασίδης, μιλώντας στην Λουκία Σανιδά.

Ίδια εικόνα και στην Ροδόπη όπου τα τελευταία 2 χρόνια έκλεισαν πάνω από 600 επιχειρήσεις και το 5% εξ αυτών μετανάστευσε στην Βουλγαρία. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, μιλώντας στην Λουκία Σανιδά, η οικονομική αιμορραγία είναι ανυπολόγιστη όπως επίσης και η χασούρα της πολιτείας.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα