back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

1,5 δισ. λιγότερες πλαστικές σακούλες- Στα 4 εκατ. τα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος

Διαβάστε επίσης

Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες πλαστικές σακούλες, υπολογίζεται ότι θα διατεθούν φέτος από τα σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2017, λόγω της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, εντούτοις καταδεικνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω οργανωμένη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Υπογραμμίζεται ότι το προηγούμενο έτος διατέθηκαν περίπου 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες εκ των οποίων τα σχεδόν 3 δισ. μέσω των σούπερ μάρκετ.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΕΛΚΑ, σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ όπου η  εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική, το α’ τρίμηνο του 2018  παρατηρήθηκε μία μείωση της τάξης του 76% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017.

Συνεπώς, εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισ. σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017.

Σημειώνεται ότι οι περίπου 100 εκατ. σακούλες που διατέθηκαν το α’ τρίμηνο του 2018 από το κανάλι του σουπερμάρκετ αντιστοιχούν σε έσοδα για το κράτος από το περιβαλλοντικό τέλος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ και από το ΦΠΑ επιπλέον 1 εκατ. ευρώ περίπου.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα