back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μεξικό 1970-Το Μουντιάλ της ζέστης και της Βραζιλίας

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς αναδρομή στο παρελθόν δεν έχει γλύκα. Πόσες φορές δεν έχουμε προσπαθήσει να φέρουμε στη μνήμη μας διοργανώσεις που έχουμε δει, αλλά και κάποιες που έχουν μείνει ιστορικές κι ας ήμασταν αγέννητοι. Πάμε λοιπόν. Μεξικό 1970.

Το Μουντιάλ του 1970 έγινε στο Μεξικό και θεωρείται ακόμα και σήμερα το πιο θεαματικό στην ιστορία του αθλήματος. Μάλιστα ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση έγχρωμο, σε όσα κράτη φυσικά ήταν τότε διαθέσιμο τέτοιο σήμα. Η τηλεοπτική κάλυψη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους παίκτες. Λόγω απαίτησης των καναλιών, πολλά παιχνίδια έγιναν μεσημέρι, κάτω από αφόρητη ζέστη, μέσα στο καλοκαίρι. Μία δεύτερη καινοτομία ήταν πως υπήρξε η πρώτη διοργάνωση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες, ενώ επιτράπηκε η αντικατάσταση παίκτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για mexico 1970 world Aztec

Αρκετές από τις ομάδες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάληψη της διοργάνωσης από το Μεξικό, λόγω της ζέστης, του μεγάλου υψομέτρου και του αραιού οξυγόνου. Παρόλα αυτά, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού θεωρήθηκε ως το πιο θεαματικό και χορταστικό στην ιστορία του θεσμού.

Η καλύτερη Βραζιλία όλων των εποχών

Το Κύπελλο κατέκτησε η εθνική ομάδα της Βραζιλίας, η οποία περιελάμβανε στη σύνθεσή της τους Πελέ, Ριβελίνο, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ζέρσον. Η ομάδα αυτή θεωρείται, μέχρι και σήμερα, η καλύτερη που έχει αγωνιστεί ποτέ στον θεσμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για WORLD CUP 1970 BRAZIL

Αυτή ήταν η τρίτη κατάκτηση του κυπέλλου από τη Βραζιλία, η οποία νικώντας στον τελικό την Ιταλία με 4-1, πήρε το Κύπελλο Ζιλ-Ριμέ στην πατρίδα της. Μάλιστα το τρόπαιο κλάπηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1983 από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και δε βρέθηκε ποτέ πια. Η FIFA όμως φρόντισε στη συνέχεια να το αντικαταστήσει. Ο τελικός έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας, για το εντυπωσιακό τέταρτο γκολ των “καριόκας”, από τον Κάρλος Αλμπέρτο, μετά από…τυφλή πάσα του Πελέ στον αρχηγό της Βραζιλίας.

Ταξιδέψτε για λίγες στιγμές στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό

[su_youtube url=”https://youtu.be/clFeLVPFLBs”]
Απόστολος Βαξεβανέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα