back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περπατώντας στην Αθήνα του Νίκου Βατόπουλου

Διαβάστε επίσης

Η λαμπερή και η αθέατη πλευρά της πρωτεύουσας παρουσιάζεται ανάγλυφα στο βιβλίο του δημοσιογράφου της εφημερίδας ‘Καθημερινή’, με χρονογραφήματα που δημοσιεύτηκαν από το 2014 έως το 2017 στη στήλη «Πτυχές».

«Μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά μου αρέσει να λέω ότι η Αθήνα με μεγάλωσε. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες της έκδοσης είναι σπαράγματα των πρόσφατων μοναχικών περιπλανήσεων σε δρόμους της Αθήνας», γράφει στον πρόλογό του ο Νίκος Βατόπουλος.

Με το διττό ρόλο του παρατηρητή και διαμεσολαβητή, παρουσιάζει μία προσωπική ανάγνωση επιλεγμένων διαδρομών. Ο φακός του τρυπώνει σε παλιές συνοικίες και φωτίζει κτήρια που οι άνθρωποι και ο χρόνος έχουν ξεχάσει. Η πέννα του αναβιώνει χαμηλόφωνες αθηναϊκές ιστορίες, ακολουθεί ίχνη του παρελθόντος, ερμηνεύει σημάδια του παρόντος. Οι εναλλαγές της οπτικής γωνίας, η αύρα διαφορετικών εποχών , η ποιητική ατμόσφαιρα και το ιστορικό βάθος, δίνουν στις ιστορίες του Νίκου Βατόπουλου γοητεία και ζωντάνια, προκαλώντας τον αναγνώστη να ακολουθήσει τις ίδιες διαδρομές και να ανακαλύψει ξανά την Αθήνα μέσα από το βλέμμα του δημοσιογράφου. Στα κείμενά του το διεισδυτικό βλέμμα του ρεπόρτερ συνδυάζεται αρμονικά με την ευαίσθητη ματιά του λογοτέχνη, σε ένα αποτέλεσμα τρυφερό, νοσταλγικό, γεμάτο αγάπη για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Το βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Έλενα Χατζηιωάννου

 

* Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Δευτέρα 21 Μαΐου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα