back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο σφυρί οι αναμνήσεις

Διαβάστε επίσης

Η απόγνωση και η απελπισία από τη φτώχεια και την ανέχεια συνθέτουν στην Πλατεία Αβησσυνίας ένα σκηνικό που η λέξη τραγικό ακούγεται επιεικής σαν χαρακτηρισμός.

Κραυγή αγωνίας βγαίνει και από τους παλαιοπώλες λόγω αναδουλειάς αλλά και από τον κόσμο που πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει για να επιβιώσει.

Ένα χρόνο μετά από την τελευταία φορά που επισκεφθήκαμε το συγκεκριμένο σημείο της πόλης μόνο χαρά και αισιοδοξία δεν αισθανθήκαμε συναντώντας κάποιους ανθρώπους όπως τον κ. Τιμόθεο, επιφανή Κωνσταντινουπολίτη που σήμερα με σύνταξη μόλις 350 ευρώ δεν μπορεί να βοηθήσει όπως παλιά ούτε τους δικούς του ανθρώπους αλλά ούτε και τον εαυτό του.

Τα σημερινά δεδομένα τον οδήγησαν στο δρόμο να πουλάει παπούτσια με πέντε ευρώ κουβαλώντας τα στην πλάτη, μέσα σε μία πλαστική σακούλα απορριμάτων.

Είδαμε μητέρα να κρατάει δύο καρέκλες στα χέρια και τα δύο της αγόρια δεκατριών και δεκαπέντε ετών από μία παρακαλώντας τους ανθρώπους της πλατείας να τις αγοράσουν με δύο ευρώ την καθεμία προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεσημεριανό φαγητό.

Και η Οδύσσεια δεν σταματάει εδώ για τον κόσμο που βρίσκεται εκεί καθημερινά. Όπως εξήγησε στον Αθήνα 9.84 ο Αντιπρόεδρος του σωματείου Παλαιοπωλών Γιάννης Κατσαρός, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δίνουν μάχη από την ώρα που θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους μέχρι να κατεβάσουν ρολά, προκειμένου να εξηγήσουν στους ηλικιωμένους και όχι μόνο που θέλουν να πουλήσουν από κρεμαστά ρολόγια τσέπης του 1880 μέχρι Ραπτομηχανή έπιπλο αντίκα εξήντα χρόνων ποδοκίνητη με πεντάλ, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν γιατί οι περισσότεροι καταναλωτές βλέπουν αλλά δεν ψωνίζουν.

Στην Πλατεία Αβησσυνίας μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά πράγματα για το σπίτι και να τα αγοράσουμε σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές, μας λένε άνθρωποι που την επισκέπτονται συχνά.

Το παζάρι που γίνεται εδώ δε γίνεται πουθενά στον κόσμο, μας λέει ένας τουρίστας από το Βέλγιο. Κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι στην έρευνα που κάναμε.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι βρήκαμε μπουφέ ετών εκατό που ο καταστηματάρχης τον αγόρασε μόλις 500 ευρώ και τον πουλάει σήμερα 2.500 ευρώ, ξυλόγλυπτο καθρέφτη 150 χρόνων που αγοράστηκε 1.500 ευρώ και πωλείται όπως μάθαμε επίσης 2.500 ευρώ.

Βρήκαμε υπέροχους πολυελαίους της δεκαετίας του εξήντα που αγοράστηκαν με 10 ευρώ και πωλούνται σήμερα εβδομήντα ευρώ, όπως επίσης και μία τραπεζαρία της ίδιας εποχής από ξύλο καρυδιάς με 1.200 ευρώ που αγοράστηκε με μόλις 100 ευρώ.

Ιδιαίτερη εντύπωση στο σημερινό οδοιπορικό μας «μες στα Παλιατζίδικα», μας έκαναν κάποιες καρέκλες που όπως μας ενημέρωσε παλαιοπώλης είναι Βιενέζικες τις οποίες αγόρασε 40 ευρώ και τις πουλάει 150 ευρώ την καθεμία.

Δέσποινα Μπαρδάκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα