back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφήνουν τις πινακίδες τους στην Δημοτική Αστυνομία για 160 ευρώ

Διαβάστε επίσης

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους αφήνουν δεκάδες ιδιοκτήτες ΙΧ στο Δήμο Αθηναίων επειδή δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν το πρόστιμο της κλήσης. Το φαινόμενο έχει αρχίσει και παρατηρείται έντονα τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς, όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς, γίνεται όλο και πιο έντονο όσο περνά ο καιρός.

Ανδρέας Βαρελάς
Περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ χάνουν ετησίως οι δήμοι από τον νέο ΚΟΚ καθώς η κυβέρνηση φρόντισε για άλλη μια φορά να κόψει χρήματα από την Αυτοδιοίκηση για λογαριασμό της υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθήνας, Ανδρέας Βαρελάς.

Το 2016 στα ράφια της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας έμειναν στα αζήτητα 124 πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν τα 80 ευρώ να πληρώσουν, το μισό πρόστιμο βάσει του παλιού ΚΟΚ, προκειμένου να τις πάρουν για να κυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητα τους. Το 2017 ο αριθμός των
αζήτητων πινακίδων αυξήθηκε σε 197, εκ των οποίων οι 7 αφορούν πινακίδες κυκλοφορίας της αλλοδαπής, ενώ για το 2018 η καταμέτρηση ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.
«Εμείς τις πινακίδες τις κρατάμε για κάποιους μήνες και στην συνέχεια τις στέλνουμε προς καταστροφή στο υπουργείο Οικονομικών» δηλώνει ο κ. Βαρελάς και επισημαίνει: «Επειδή βλέπουμε ότι ο φαινόμενο έχει αυξητικές τάσεις στέλνουμε τα νούμερα κυκλοφορίας των πινακίδων και στο υπουργείο Μεταφορών. Και αυτό το κάνουμε επειδή γνωρίζουμε ότι κάποιοι «πονηροί» αντί να πληρώσουν την κλήση πάνε στο υπουργείο, δηλώνουν απώλεια της πινακίδας και παίρνουν καινούργια μέσα σε 20 μέρες. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που αγοράζουν πινακίδες από το ελεύθερο εμπόριο και κυκλοφορούν με αυτές τα αυτοκίνητα τους. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις στέλνουμε προς διασταύρωση τους αριθμούς κυκλοφορίας των αζήτητων πινακίδων προκειμένου στην συνέχεια, αν υπάρχει λόγος, να κινηθούν και οι ποινικές διαδικασίες στους «πονηρούς» που νομίζουν ότι μπορούν να
εξαπατήσουν τους πάντες με αυτά τα φτηνά τρικ.» Και αρμόδιος αντιδήμαρχος καταλήγει: «Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τις κλήσεις και έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματα τους».

Το κόλπο του υπουργείο Οικονομικών εις βάρος των δήμων

Διπλώματα Δήμος Αθηναίων
Διπλώματα και πινακίδες στοιβάζονται στα ράφια της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας λόγω του νέου ΚΟΚ αφού οι κλήσεις πέφτουν «βροχή», κυρίως για αντικοινωνική στάθμευση.

Απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως έχουν οι δήμοι της χώρας από το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών βρήκε τον τρόπο, με το πρόσχημα οι πλούσιοι να πληρώνουν περισσότερα, να κόψει κονδύλια από τους ΟΤΑ για λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα οι παραβάσεις του νέου ΚΟΚ, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις 2 Απριλίου, προβλέπει την αφαίρεση πινακίδων από την Δημοτική Αστυνομία, αλλά το πρόστιμο δεν πληρώνεται στο δήμο αλλά στην εφορία βάσει ειδοποίησης που παίρνει ο παραβάτης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το πρόστιμο για αντικοινωνικό παρκάρισμα κυμαίνεται από 75 ως 750 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα που έχει δηλώσει ο κάθε παραβάτης. Ο δήμος προς το παρόν δεν εισπράττει τίποτα καθώς αναμένεται από το υπουργείο να εκδώσει σχετική εγκύκλιο για την όλη διαδικασία.

Από τις 2 Απριλίου έως την περασμένη Πέμπτη η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας  είχε πάρει 600 πινακίδες εκ των οποίων οι 585 αφορούν αντικοινωνική στάθμευση (ράμπες ΑΜΕΑ), οι δύο θέσεις αναπήρων και οι 13 παράνομη στάθμευση σε κατοχυρωμένες θέσεις παρκινγκ κυρίως ΑΜΕΑ.
Οι παρανομούντες θα μπορούν να πάρουν τις πινακίδες τους, τα διπλώματα τους και τις άδειες κυκλοφορίας μετά από 2 μήνες, αλλά λόγω του νέου ΚΟΚ δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ στο δήμο που τις πήρε καταγράφοντας την παρανομία. Το πρόστιμο θα τους έρθει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
«Για την Αυτοδιοίκηση αυτό το μέτρο είναι άδικο καθώς χάνουμε σημαντικά έσοδα» δηλώνει ο κ. Βαρελάς και καταλήγει: «Πάντως, περιμένουμε ότι, επειδή έχει επισημανθεί η αδικία εις βάρος της Αυτοδιοίκησης στην κυβέρνηση, η εγκύκλιος θα δώσει λύση στο όλο πρόβλημα».

Γιώργος Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα