back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της Άγκελα Μέρκελ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η εμφάνιση της Άγκελα Μέρκελ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον διεθνή Τύπο, καθώς στην ομιλία της για ακόμα μια φορά επικεντρώθηκε στο «μέλλον της Ευρώπης».

Για συνάντηση ΕΛΚ- ομιλία Μέρκελ

Τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου επικεντρώνονται στην εμφάνιση της Άγκελα Μέρκελ στο Κοινοβούλιο, χθες Τετάρτη όπου απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για πρώτη φορά μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται στην εμφάνισή της στο τριήμερο συνέδριο του ΕΛΚ στο Μόναχο, όπου παρουσίασε τις ιδέες της γύρω από το «μέλλον της Ευρώπης».

Η FAZ αναφέρει ότι βάσει των σχολίων της Μέρκελ για το μεταναστευτικό, η κεντρική της ιδέα είναι ότι «θέλει να απελάσει όλους τους μετανάστες πίσω στο Αφγανιστάν».

Από την πλευρά της η Tageszeitung κρίνει ότι οι ερωτήσεις που ετέθησαν στη Μέρκελ ήταν αρκετά ανακριβείς. «Επομένως, τίποτα από πλευράς αντιπολίτευσης», ο σχετικός τίτλος.

«Με ασάφειες η ομιλία της Μέρκελ», σχολιάζει το Politico. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ παρουσίασε το δικό της σχέδιο για τις επόμενες ευρωεκλογές, στη διάρκεια ενημέρωσης ευρωβουλευτών από τη δική της ευρωομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνάντηση που έχουν αυτές τις μέρες, στο Μόναχο. Επίσης, μίλησε για τις προτεραιότητές της σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Ωστόσο, η ομιλία της ήταν αρκετά ασαφής σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της Ε.Ε

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ε.Ε»

«Αν αποτύχουμε να παρουσιάσουμε μια κοινή απάντηση στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, τα θεμέλια της Ε.Ε θα αμφισβητηθούν», είπε στους ευρωβουλευτές, και αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, που εξέφρασε η Μέρκελ. «Γι’ αυτό το θέμα χρειάζεται δράση» προσέθεσε, διαφορετικά η ελευθερία κίνησης ανθρώπων και προϊόντων εντός της ενιαίας αγοράς βρίσκονται σε κίνδυνο. Παραδέχθηκε την ήττα της Ε.Ε σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες, ζητώντας παράλληλα ευέλικτους τρόπους για να αναδειχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Με δεδομένο πάντως το παραπάνω, μάλλον κάποιοι θα απογοητευθούν στο δεξιό στρατόπεδο του ΕΛΚ ότι το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο θέμα για τις εκλογικές αναμετρήσεις. «Όποιος πιστεύει ότι από μόνη της η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ασφάλειας των συνόρων μπορεί να αντιμετωπίσει και την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων κάνει λάθος», είπε η Μέρκελ ζητώντας παράλληλα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πραγματικά αίτια τις μετανάστευσης, και μάλιστα όχι μόνο με παραδοσιακούς όρους. «Ασφάλεια, ανάπτυξη, άμυνα πρέπει να διασυνδέονται μεταξύ τους», είπε. Με άλλα λόγια τι εννοεί η Καγκελάριος; Να μην δίνουμε ως Ε.Ε χρήματα απλά για την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής, αλλά να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν και την τρομοκρατία.

«Το σχέδιο Μέρκελ»

Μια πραγματική εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Πέρα από το μεταναστευτικό η Μέρκελ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την πρόταση της σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ε.Ε, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά στην FAZ, την περασμένη Κυριακή. Έχει ενδιαφέρον ότι αναφέρθηκε στο θέμα των μη- μόνιμων μελών της Ε.Ε στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, που πρέπει, όπως τόνισε, να «εξευρωπαϊστούν». Και αυτό πρέπει να γίνει πολύ συγκεκριμένα, είπε. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ομάδα 10 μελών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα πιο ευέλικτα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Ξέρω ότι είναι λιγάκι ασυνήθιστο, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να το εξετάσουμε», είπε.

Νεύμα προς Παρίσι

Η Μέρκελ ζήτησε «πραγματική συνεργασία» σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της Ε.Ε και ζήτησε από το Παρίσι να μοιραστεί κάποιο σημαντικό κομμάτι από την εθνική κυριαρχία του…

«Αγωνίζομαι» είπε για το εάν θα πρέπει τελικά να έχουμε συμφωνήσει για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό έως τις επόμενες ευρωεκλογές, το 2019, είπε.

Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα; είναι… «μάλλον ναι», σχολιάζει το Politico.

«Θα χρησιμοποιήσω όλη μου τη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα όρια της Μέρκελ

Χωρίς πολυετές οικονομικό πλαίσιο… δεν θα δοθούν νέα χρήματα για την Ευρωζώνη. «Δεν μπορώ να φανταστώ να συζητάμε για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, χωρίς να έχουμε πρώτα έναν προϋπολογισμό της Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε. η Μέρκελ είπε «χρειαζόμαστε παγκόσμιους πρωταθλητές. Αλλά η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό δεν μας βοηθάει αρκετά για να τους δημιουργήσουμε (άλλο ένα νεύμα προς το Παρίσι)».

Για την πανευρωπαϊκή λίστα

Είμαι οκ με το θέμα της διαδικασίας εκλογής υποψηφίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Spitzenkandidaten process). Βέβαια προσέθεσε ότι η ιδέα μιας μικρότερης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου δεν θα εκπροσωπούνται πλέον αρκετά κράτη – μέλη (κάτι που ωστόσο προβλέπεται από τις συνθήκες της Ε.Ε) ακυρώνει από μόνη της αυτή τη διαδικασία εκλογής προέδρου με αυτόν τον τρόπο.

Με άλλα λόγια: Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί το 2019, αλλά η Μέρκελ δεν θα σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει συγκεκριμένο υποψήφιο του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Στη Βρετανία: Αρκετές βρετανικές εφημερίδες επικεντρώνονται στη σύγκρουση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με τον υπουργό αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο λόγος; Η στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από το εν λόγω θέμα.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι δύο πολιτικοί ενεπλάκησαν σε «δημόσια διαμάχη» με τον Ντέιβις να απειλεί να παραιτηθεί σε ό,τι αφορά την πρόταση της Μέι για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Οι Times αναφέρουν από την πλευρά τους ότι το νέο σχέδιο της Μέι είχε διαρρεύσει πρώτα στους υπουργούς της που είναι «υπέρ της παραμονής» και όχι σε εκείνους υπέρ του Brexit, τους “Brexiteers”.

Στη Γαλλία: Η Figaro επικεντρώνεται στην επικείμενη και “ανησυχητική” απελευθέρωση 450 «ισλαμιστών κρατουμένων» που βρίσκονται στη φυλακή για τρομοκρατία ή για συμμετοχή σε ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Η Monde αναφέρεται στο προσφυγικό: «Πρόσφυγες: Η Ευρώπη είναι αποκλεισμένη».

Η Croix επίσης επικεντρώνεται στη συζήτηση γύρω από το προσφυγικό, όμως δίνει έμφαση σε έρευνα γνώμης σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Καθολικών εγκρίνει τους μετανάστες.

Στην Ισπανία: Τα πρωτοσέλιδα στην Ισπανία δίνουν έμφαση στο νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ υπόσχεται μια κυβέρνηση «εκσυγχρονισμένη και ξεκάθαρα ευρωπαϊκή» αναφέρει η Pais.

«Ο Σάντσεθ προσδιορίζει την κυβέρνησή του ως φεμινιστική και ευρωπαϊκή», αναφέρει η Vanguardia.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα