back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων.

“Η ισότητα των φύλων σημαίνει πως τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια πρόσβαση στην παιδεία και στις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης με τα αγόρια και τους άντρες σε όλο τον πλανήτη”, σημείωσε η Καρολίν Πετί, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ σε μήνυμά της η οποία και κάλεσε τους Έλληνες ακροατές να ξεκινήσουν να κάνουν κάθε μέρα “μικρά βήματα προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων”. «Αν ενδυναμώσουμε τις γυναίκες για να γίνουν πράγματι φορείς της κοινωνικής αλλαγής, τότε θα «ξεκλειδώσουμε» τις δυνατότητες της μισής ανθρωπότητας», πρόσθεσε η κυρία Πετί.

Η Γεωργία Πετράκη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επικέντρωσε στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. «Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας» τα οποία, όπως σημείωσε, δεν καταγράφονται γιατί «οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν την βία και δεν ενθαρρύνονται να την καταγγείλουν». Υπογράμμισε σχετικά πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μία συστηματική καταγραφή των περιστατικών ώστε να μπορέσει να προκύψει μία στατιστική μέτρηση, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Η κ. Πετράκη επισήμανε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας των θυμάτων αλλά και να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών. Παράλληλα, μίλησε και για την μεγάλη σημασία της ενημέρωσης της κοινωνίας μέσα από στοχευμένες καμπάνιες ώστε το θέμα αυτό να βγει από την σφαίρα της ιδιωτικότητας και να αναδειχτεί περισσότερο. Τέλος, τόνισε ότι μόνο το 2% όσων συλλαμβάνονται για βιασμό τιμωρείται.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος από την πλευρά του, αναφέρθηκε στους δύο νόμους που πρόσφατα υιοθέτησε η ελληνική Βουλή (ταυτότητα φύλου και αναδοχή παιδιών) τα οποία παραδέχτηκε ότι βρίσκονται «στην σωστή κατεύθυνση», χωρίς όμως να κρύψει ότι «χρειάζονται βελτιώσεις». Αναφορικά με την ταυτότητα φύλου συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη η διαδικασία να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί, δηλαδή «να φύγει από τα δικαστήρια» και να γίνεται πλέον «διοικητικά στα ληξιαρχεία». Σχετικά με την αναδοχή παιδιών, αντίστοιχα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει ένα ακόμα βήμα και να αποδοθεί το δικαίωμα της τεκνοθεσίας αφού η αναδοχή «είναι μία διαδικασία με ημερομηνία λήξης». Τέλος ο κύριος Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στην ισότητα των φύλων στον γάμο και έκανε λόγο για την ανάγκη εκτός από σύμφωνο συμβίωσης να προχωρήσει η πολιτεία και στο δικαίωμα του γάμου για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων Φωτεινή Κούβελα τόνισε ότι παρατηρείται στασιμότητα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σε θέματα ισότητας των Φύλων με αποτέλεσμα ζητήματα που είχαμε κατακτήσει, να πρέπει σήμερα να τα διεκδικούμε εκ νέου. Ως παραδείγματα ανέφερε την αμφισβήτηση της έκτρωσης στην Πολωνία και τις απολύσεις εγκύων – ειδικά μετά και την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δικαίωσε τις μαζικές απολύσεις εγκύων από επιχειρήσεις. Η κυρία Κούβελα υπογράμμισε πως το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το θέμα της εργασίας και συγκεκριμένα στην ανεργία των νέων ανθρώπων, “το ποσοστό στους άνδρες κυμαίνεται στο 17,5% ενώ στις γυναίκες ξεπερνάει το 25%». «Έχουν προβλεφθεί κάποια μέτρα όπως αυτά που έλαβε ο ΟΑΕΔ αλλά σίγουρα χρειάζονται κι άλλα», παραδέχτηκε. Τέλος η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων ανάφερε πως έχουν ενταθεί και τα φαινόμενα βίας, ωστόσο όπως είπε «με την αύξηση των δομών που μπορεί να προστρέξει μια γυναίκα που έχει υποστεί βία αλλά και με τις καμπάνιες ενημέρωσης» αυξάνονται οι καταγγελίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα ποσοστά καταγραφής των περιπτώσεων. Αναφορικά με τους στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και το οποίο περιέχει όλες τις αρχές Ισότητας των δύο φύλων και εξασφαλίζει την εφαρμογή του σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μία πιο καθολική προσέγγιση του ζητήματος της ισότητας επιχείρησε από την πλευρά της η Πρέσβης Μάρα Μαρινάκη, Επικεφαλής Σύμβουλος στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνη για Διεθνείς Εφαρμογές Πολιτικών σε Θέματα Ισότητας, Φύλου, Ειρήνης και Ασφάλειας. “Η ισότητα δεν πρέπει ποτέ να εκλαμβάνεται ως κάτι δεδομένο” σημείωσε, εξηγώντας ότι “σε μία Ευρώπη που είναι σε αναταραχή όπως είναι σε αυτήν την φάση, τα θέματα αυτά ανοίγουν και αναθεωρούνται δυστυχώς προς το χειρότερο”. Αναφερόμενη στους στόχους του ΟΗΕ, επέμεινε ότι η θέση των γυναικών αφορά και τους 17 στόχους οριζόντια και πρέπει όλοι να αναγνωρίζουμε ότι κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αναγνωρισμένη συνεισφορά των γυναικών. “Πρωταρχική προτεραιότητα”, για την κυρία Μαρινάκη είναι η μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ένα φαινόμενο που παρά τα όσα πιθανόν πιστεύουμε βρίσκεται σε όξυνση τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 14 Μαΐου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα