back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μικρά κρυμμένα όμορφα στενά της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύψαμε έναν από τους ομορφότερους πεζόδρομους σε μια γειτονιά της Αθήνας που δεν φημίζεται ως η πιο καλαίσθητη.

Ανάμεσα στη λεωφόρο Ιωνίας και στην Αχαρνών στα Πατήσια, κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου «Άγιος Ελευθέριος», ο μικρός κατάφυτος πεζόδρομος της οδού Ιακωβίδου φαντάζει όαση.

H οδός Ιακωβίδου

H οδός Ιακωβίδου ξεκινάει από την Πατησίων και φτάνει μέχρι την Αχαρνών ενώ παρεμβάλλονται λίγο κάτω από το μέσον της οι γραμμές του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.

odos_iakovidou

Χαρούμενη νότα στον πεζόδρομο αποτελεί ο 7ος παιδικός σταθμός Άγιου Ελευθερίου του δήμου Αθηναίων. Αισθητική παραφωνία ο ακαλαίσθητος ναός του Άγιου Ελευθερίου που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου και το απέναντι του, τερατόμορφο κτίριο του Jumbo.

odos_iakovidou

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για έναν ιστορικό δρόμο ενώ θεωρούν τυχερούς όσους κατοικούν στις πολυκατοικίες του πεζόδρομου. «H Iακωβίδου πριν την οικονομική κρίση ήταν πιο ζωντανή έχουν κλείσει κάποια μαγαζιά ενώ κάποια άλλα υπολειτουργούν. Παραμένει όμως η όαση της γειτονιάς» μου λέει η κα Μαρία κάτοικος της περιοχής.

Ιστορία

Στην οδό Ιακωβίδου έμενε η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη που είχε τραγικό τέλος στα Δεκεμβριανά.
Ο Πολύβιος Μαρσάν στο βιβλίο του για τη Ελένη Παπαδάκη περιγράφει:
«Πρωτομηνιά… 1 Δεκεμβρίου 1944. Η Ελένη και η Αιμιλία Καραβία στέκονται μπροστά στην μπαλκονόπορτα που άνοιγε στην μεγάλη βεράντα στο διαμέρισμα της Ελένης στην οδό Ιακωβίδου, απ’όπου φαινόταν ο κάμπος ώς την Πάρνηθα και το Αιγάλεω».

odos_iakovidou

Το όνομα

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε στα Χίδηρα της Λέσβου, 11 Ιανουαρίου του 1853. Ήταν ζωγράφος κι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου.

Ο Γιώργος Ιακωβίδης υπήρξε μια προσωπικότητα που άφησε τα ίχνη της στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης. Καθιερωμένος ζωγράφος και με δυναμική παρουσία στο Μόναχο, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1900 για να αναλάβει τη διεύθυνση της υπό ίδρυση Εθνικής Πινακοθήκης, την οποία πέτυχε να οργανώσει ως Μουσείο και να τη θέσει σε λειτουργία μέσα από μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα. Απεβίωσε στην Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου του 1932.

odos_iakovidou

Ο Άγιος Ελευθέριος

Η περιοχή του Αγίου Ελευθέριου τη δεκαετία του ΄20 υπήρξε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο των Αθηναίων. Στις 4 Αυγούστου 1961 εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ομώνυμος σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Έτσι η περιοχή συνδέθηκε με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και την Κηφισιά με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σύγχρονη συνοικία της Αθήνας.

odos_iakovidou

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα