back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο προβληματισμός Μητσοτάκη για τα υψηλά επιτόκια, το “δίχτυ ασφαλείας” και η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Ο νέος κύκλος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση έχει στο επίκεντρο τον προβληματισμό για τα υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Έναν προβληματισμό, που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το Μόναχο, καθιστώντας για μία ακόμη φορά σαφή την ανησυχία του σε σχέση με την προοπτική της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Τρία χρόνια χαμένων ευκαιριών

Η εκτίμησή του ότι “έχουμε διαβεί το κατώφλι που δεν μας επιτρέπει, λόγω υψηλών επιτοκίων, να βγούμε στις αγορές με βιώσιμους όρους” συνδέεται όχι μόνο με όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, αλλά και με τον ισχυρισμό- τον οποίο επανέλαβε συνομιλώντας στη βαυαρική πρωτεύουσα με Έλληνες δημοσιογράφους- ότι “χάθηκαν τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων δεν φέραμε τα επιτόκια στο
επίπεδο του μέσου όρου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου”.

Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι “ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στο εξωτερικό για να υπονομεύσει τη χώρα και τον αγώνα για έξοδο από τα μνημόνια και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές χρήματος” δεν μένει αναπάντητος από την Πειραιώς που μέσω γαλάζιων πηγών κατήγγειλε ότι”για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα υπόγεια του Μαξίμου στεγάζουν άθλιους συκοφάντες που το μόνο που ξέρουν
είναι να παράγουν fake news”.

Η άποψη της ΝΔ είναι πως “αν η Ελλάδα είχε μπει στην ποσοτική χαλάρωση, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το κόστος του δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο, όπως και αν είχαν γίνει μεταρρυθμίσεις και περισσότερες αποκρατικοποιήσεις”.

Θεωρεί ότι όλα αυτά “δεν έγιναν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και έτσι η χώρα είναι σήμερα ευάλωτη και τα spreads ευμετάβλητα”.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα χρειάζεται, όπως λένε στην Πειραιώς, ένα  “δίχτυ ασφαλείας” το οποίο μπορεί να υπάρξει είτε με πιστοληπτική γραμμή στήριξης, είτε με “το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) που συγκεντρώνει η κυβέρνηση αφαιμάζοντας την ελληνική οικονομία”, είτε με την “αξιοποίηση των 27,4 δισ. που είναι αναξιοποίητα κεφάλαια από το πρόγραμμα των 86 δις ευρώ
που συμφώνησαν οι εταίροι να διαθέσουν στην Ελλαδα”.

Η ίδια η ΝΔ προκρίνει ως λύση το τελευταίο και πιστεύει- όπως λένε χαρακτηριστικά γαλάζιες πηγές- ότι “δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παίρνει πολλαπλάσια μέτρα – ακόμη και μετά τη λήξη του Προγράμματος – και να αφήνει ανεκμετάλλευτο το 1/3 της αρχικής χρηματοδότησης της δανειακής
σύμβασης”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει στις επαφές που έχει στο Μόναχο, όπου βρίσκεται και η Άνγκελα Μέρκελ, και το ζήτημα του χρέους υπερασπιζόμενος την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για να βγει αγορές.

Το συνδέει με την υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι εταίροι ήδη από το 2012 και όπως σημείωναν γαλάζιες πηγές στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου, οι προσπάθειες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό καταβάλλονται “όχι ασφαλώς για να βοηθήσει την ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποτελεί ήδη παρελθόν, αλλά για το καλό της πατρίδας”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη σημερινή εισήγησή στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ θα καταθέσει προτάσεις για το πώς η κεντροδεξιά στην Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και την εμπειρία της χώρας μας όπου υποστηρίζει ότι “οι λαϊκιστές δοκιμάστηκαν στην πράξη”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα