back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βυθιζόμενοι κάδοι: Μια λύση στην υπερσυσσώρεση σκουπιδιών

Διαβάστε επίσης

Μια πρωτοβουλία με αισθητικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αντίκτυπο αποτελεί η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων σε σημεία της Αθήνας.

Τι είναι και πώς λειτουργεί

Πρόκειται για κάδους πολύ μεγάλης χωρητικότητας, καθώς μπορούν να δεχθούν έως και 20 κυβικά μέτρα συμπιεσμένων σκουπιδιών. Ένας βυθιζόμενος κάδος, που συγκεντρώνει και συμπιέζει τα απορρίμματα κάτω από το έδαφος, υπολογίζεται ότι αντικαθιστά κατά μέσο όρο 30 συμβατικούς υπέργειους.

Λειτουργεί με μηχανισμό ανύψωσης, έχει μέγεθος περίπου 6 τ.μ. και βρίσκεται 3,5 μέτρα κάτω από τη γη, με αποτέλεσμα στα σημεία όπου συσσωρεύονται μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων να διασφαλίζεται η καθαριότητα και να αποφεύγεται η δυσοσμία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι κάδοι διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου πληρότητας, ώστε να ενημερώνεται η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και να προγραμματίζεται η αποκομιδή των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Βυθιζόμενοι σε 17 σημεία – Ούτε ένας στο εμπορικό τρίγωνο

Συνολικά, έχουν τοποθετηθεί βυθιζόμενοι κάδοι σε 17 σημεία σε όλη την Αθήνα, γεγονός που οδήγησε στην αφαίρεση 500 κοινών κάδων.

Σε ορισμένες περιοχές (Αμπελόκηποι, Κυψέλη) διατίθενται και βυθιζόμενοι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού, που χωρούν συμπιεσμένα απορρίμματα χαρτιού βάρους 1,5 τόνου.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο Γιώργος Ζούνης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, ούτε ένας δεν έχει τοποθετηθεί -και ούτε πρόκειται στο εγγύς μέλλον- στο εμπορικό τρίγωνο λόγω αντιρρήσεων της Εφορίας Αρχαιοτήτων για ενδεχόμενη ύπαρξη αρχαίων.

Κι αυτό παρότι περιοχές όπως, η Ακρόπολη, η Πλάκα και το Μοναστηράκι έχουν σχεδόν όλον τον χρόνο μεγάλη τουριστική κίνηση και οι καταστηματάρχες θα διευκολύνονταν σημαντικά από τους βυθιζόμενους κάδους.

Η χρηματοδότηση προήλθε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που διήρκεσε από το 2011 έως το 2014, και ανήλθε σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο, με στόχο την αποσυμφόρηση του Δήμου Αθηναίων από τα σκουπίδια, χρηματοδοτείται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει την τοποθέτηση συνολικά 20 βυθιζόμενων κάδων στον δήμο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άλλοι τρεις κάδοι που δεν λειτουργούν.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούνη, η αρχή έγινε στην πλατεία Κολωνακίου στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ οι υπόλοιποι κάδοι έμπαιναν σταδιακά από το 2014.

Ο δεύτερος υπογειοποιημένος κάδος τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο στην πλατεία Αγίου Θωμά, στο Γουδή, ενώ ακολούθησαν άλλοι 15 σε Αμπελοκήπους, Μετς, Παγκράτι, Νέο Κόσμο, Ιλίσια, Κάτω Πατήσια και στις πλατείες Κουμουνδούρου, Αττικής, Κυψέλης, Βικτωρίας, Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή.

Στη γειτονιά του Κεραμεικού, λειτουργούν δύο κάδοι για σύμμεικτα απορρίμματα: ο ένας βρίσκεται στη συμβολή Ιάκχου και Περσεφόνης (στην είσοδο της Τεχνόπολης) και ο άλλος στη διασταύρωση Κωνσταντινουπόλεως και Βουτάδων (στις γραμμές του τρένου).

Ποια είναι τα προβλήματα

Όπως λέει ο κ. Ζούνης, τα περισσότερα προβλήματα μέχρι τώρα σχετίζονται με το αποχετευτικό δίκτυο, αλλά αναμένεται να λυθούν με έναν διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί σύντομα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση κάδων σε 30 σημεία της πόλης, αλλά αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την ανάδοχο εταιρεία.

Εάν προχωρήσει, θα αντικατασταθούν άλλοι 600 κανονικοί κάδοι.

Τα κέρδη σε αυτή την περίπτωση είναι πολλαπλά: μείωση των σωρών από σκουπίδια, των οσμών και των εντόμων που προκαλούν, απελευθέρωση πεζοδρομίων, εισόδων πολυκατοικιών και καταστημάτων όσο και αισθητική αναβάθμιση της εκάστοτε γειτονιάς.

Όχι και τόσο πρακτικός λένε στον Κεραμεικό

Από την πλευρά τους, καταστηματάρχες στην περιοχή του Κεραμεικού χαρακτηρίζουν μη πρακτικό στη χρήση τον βυθιζόμενο κάδο, καθώς -όπως υποστηρίζουν- οι σακούλες σκουπιδιών χωράνε στην υποδοχή του μόνο όταν δεν είναι εντελώς γεμάτες, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Τα χαρτοκιβώτια επίσης δύσκολα μπορούν να χωρέσουν, ακόμη κι αν τεμαχιστούν. Πάντως, το μέτρο στη θεωρία τούς φαίνεται σωστό, παρά το γεγονός ότι οι συμβατικοί κάδοι, όσο αντιαισθητικοί κι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία κι αν ήταν, αποδεικνύονταν πιο εύχρηστοι για τους ίδιους.

Μέσα στην τετραετία από την έναρξη λειτουργίας τους, ο Δήμος Αθηναίων έχει κάνει εκστρατείες ενημέρωσης κατοίκων και καταστηματαρχών.

«Έχουμε μοιράσει πολλές φορές φυλλάδια σε ακτίνα διακοσίων μέτρων από τος ωφελούμενους, ώστε να γνωρίζουν την ύπαρξη του κάδου», λέει ο κ. Ζούνης.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα