back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένα τεράστιο, πολύχρωμο φόρεμα κατά της ομοφοβίας

Διαβάστε επίσης

Το φόρεμα Ουράνιο Τόξο του Άμστερνταμ (Amsterdam Rainbow Dress), παρουσίασαν, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου της Αθήνας, οι δήμοι Αθηναίων και Άμστερνταμ και η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα, με αφορμή το Athens Pride 2018.

Το φόρεμα είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης φτιαγμένο από τις σημαίες 75 χωρών, που υποστηρίζουν την ομοφοβία, οκτώ εκ των οποίων την τιμωρούν με τη θανατική ποινή, και εκτέθηκε το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου πάνω σε ένα γιγαντιαίο μοντέλο.

Μία στις τρεις χώρες σε όλον τον κόσμο έχει νομοθεσία που στρέφεται εναντίον της ομοφυλοφιλίας.

 

forema_kata_ ths_omofovias

Το φόρεμα που εξελίσσεται

Το ίδρυμα Amsterdam Rainbow Foundation πραγματοποιεί αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζει το φόρεμα και το μήνυμά του, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και προσφέρει υποστήριξη σε όσους έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

Όταν μια χώρα καταργεί αυτούς τους νόμους, η αντίστοιχη σημαία αντικαθίσταται με μια σημαία ουράνιου τόξου. Με την πάροδο του χρόνου, ο στόχος είναι το φόρεμα του Άμστερνταμ να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ουράνιο τόξο.

Φωτογραφίζοντας το φόρεμα σε σημαντικές τοποθεσίες παγκοσμίως, σε συνεργασία με μοντέλα, φωτογράφους, μέλη πληρώματος και δημιουργούς της τοπικής κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, το ίδρυμα στοχεύει να αυξήσει την δημοσιότητα και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας και υποστήριξης για τις συγκεκριμένες κοινότητες και τους διωκόμενους ή εκτοπισμένους λόγω του προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους.

Μετά από επιτυχείς φωτογραφήσεις στο Άμστερνταμ, το Σαν Φρανσίσκο και τις Βρυξέλλες, το φόρεμα συνεχίζει να αναπτύσσει αυτό το έργο σε όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο (9/6) θα βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο του Αthens Pride, ενώ την Κυριακή (10/6) θα φωτογραφηθεί μπροστά στην Ακρόπολη.

Η παρουσίαση στο Δημαρχείο της Αθήνας

forema_kata_ ths_omofovias

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η κ. Μαρία Στρατηγάκη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τις διακρίσεις που παραμένουν, παρά την ψήφιση του νόμου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Επίσης, απαρίθμησε τις δράσεις του δήμου Αθηναίων κατά των έμφυλων διακρίσεων.

Ο κ. Κας Φαν Ντερ Χορστ επιτετραμμένος Πρεσβείας Ολλανδίας, σημείωσε ότι το φόρεμα επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια περίοδο, κατά την οποία η χώρα καταγράφει προόδο στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ανοχή της κοινωνίας αυξάνει.

Ο κ. Άρνουτ Φαν Κρίκεν, υπεύθυνος του ιδρύματος Amsterdam Rainbow Dress, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων, εκ των οποίων πολλά άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τα οποία μπορεί να ξεφεύγουν από τον πόλεμο, αλλά συνήθως όχι και από τις διακρίσεις εναντίον τους.

Η κ. Αντρέα Γκίλμπερτ, η καλλιτέχνιδα που δημιούργησε το φόρεμα, εκπρόσωπος – διαχειρίστρια του Athens Pride, έδωσε τον λόγο στον υπεύθυνο επικοινωνίας του Athens Pride, Ραφαήλ Μπιλίδα, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη ο μισογυνισμός ως φετινό θέμα της εκδήλωσης.

forema_kata_ ths_omofovias

Παπαγιαννάκης: «Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα αλλά λείπουν κάποια βασικά»

«Το φόρεμα ουράνιο τόξο του Άμστερνταμ, είναι ένα κανονικό, λίγο μεγάλο φόρεμα και έχει πάνω του σημαίες των χωρών που δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές στα ανθρώπινα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και κάθε φορά που μια χώρα από αυτές που αλλάζει τη νομοθεσία της βγαίνει η σημαία της και μπαίνει αντίστοιχα η σημαία με το ουράνιο τόξο».

Αυτό δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τις «Ντάμες Σπαθί», δήλωσε ότι ο στόχος είναι κάποια στιγμή το φόρεμα να είναι ένα μεγάλο ουράνιο τόξο.

«Επειδή έχουμε αρχίσει εδώ και καιρό τη συζήτηση στην οποία ακούγεται ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη και πρέπει να περιμένουμε και να κάνουμε υπομονή. Αυτό ακριβώς είναι και ένα από τα μηνύματα που πρέπει να περάσουμε. Ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να δράσουμε και να τραβήξουμε λίγο την κοινωνία σε κάποια ζητήματα που είναι πέρα από προφανή. Όταν είναι κατάλληλη στιγμή, το πολιτικό προσωπικό μπορεί να το χειριστεί. Γενικώς υπάρχει κατανόηση. Ένα συμβιβαστικό πλαίσιο. Πρέπει η πολιτειακή ηγεσία και η πολιτική να «πιάνει» τη στιγμή αυτή και να τραβάνε το καρό».

Όπως είπε, η ελληνική σημαία δεν είναι στο φόρεμα: «Έχουμε κάνει πολλά βήματα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Λείπουν κάποια βασικά – εγώ θα τα ονόμαζα συμβολικά, ας πούμε ο γάμος είναι ένα πολύ ισχυρό συμβολικό θέμα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι εκεί χρησιμοποιείται το επιχείρημα της μη έτοιμης συμφωνίας, αλλά έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα».

Ο Ραφαήλ Μπιλίδας στον Αθήνα 9.84

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Άρη Τόλιο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride, Ραφαήλ Μπιλίδας το Pride αποτελεί πλέον αναπόσπαστο θεσμό της πόλης και κάλεσε τον κόσμο να δηλώσει «παρούσα».

Ο κ. Μπιλίδας εκτίμησε ότι, η συμμετοχή του κόσμου θα ξεπεράσει τις 60.000 που ήταν πέρσι και ίσως φθάσει, όπως είπε, και τις 100.000.

Από αύριο το πρωί, σύμφωνα με τον κ. Μπιλίδα, θα υπάρχουν οργανώσεις με τα περίπτερα τους στο Σύνταγμα όπου ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για τη δράση τους (των οργανώσεων) και πως μπορεί να εμπλακεί.

Στις 7μμ αύριο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση και αργότερα θα διεξαχθεί συναυλία με τη συμμετοχή των Ελεονώρας Ζουγανέλη, Ευριδίκης και Μαρίνας Σάτη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, την υποστήριξη της περιφέρειας Αττικής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τη στήριξη 32 πρεσβειών.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα