back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η σύνοδος των G7 και η αντιπαράθεση Μακρόν – Τραμπ για τους δασμούς βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η σύνοδος των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, της G7 είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου που επικεντρώνονται στη δημόσια αντιπαράθεση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντ. Τραμπ με αφορμή την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, θέμα που θα απασχολήσει τη σημερινή Σύνοδο στον Καναδά.

Για G7

«Βόμβα Τραμπ» αναφέρει η Liberation ενόψει της Συνόδου της G7, στον Καναδά.
Στον Καναδά… φθάνουν σιγά σιγά οι ηγέτες της G7. Θα μπορούσαν φέτος να την αποκαλέσουν G6 εναντίον 1, σχολιάζει το Politico. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια στάση στην Οττάβα για να συναντηθεί με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζαστίν Τριντό χθες ενόψει της Συνόδου. Στη συνέντευξη Τύπου ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε σε κανέναν άλλον πέραν από τον Ντ. Τραμπ. Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι G7 είναι ισχυροί ενωμένοι και πως ο Τραμπ διακινδυνεύει να χαλάσει τη φήμη των ΗΠΑ. Ανέφερε πάντως ότι οι υπόλοιποι 6 εμφανίζονται ενωμένοι. “Μπορεί να μην τον πειράζει να είναι απομονωμένος” δήλωσε ο Μακρόν για τον Τραμπ. “Και εμάς δεν μας πειράζει να είμαστε 6 αν χρειαστεί”. Από την πλευρά του, ο Τραμπ απάντησε στους Τριντό και Μακρόν μέσω Twitter κατηγορώντας τους ότι “χρεώνουν τις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς”. Προσέθεσε ότι ανυπομονεί να τους συναντήσεις στη Σύνοδο. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ θα αποχωρήσει από τον Καναδά μετά τη Σύνοδο κατευθείαν για Σιγκαπούρη όπου στις 12 Ιουνίου θα έχει τη Σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στη Γερμανία

Η Zeitung και η Tagesspiegel επίσης έχει πρώτο θέμα τη Σύνοδο των G7.
Η Tagesspiegel επικεντρώνεται στη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ – Μακρόν στο Twitter.
Η Taz αμφισβητεί αν υπάρχει όντως ενότητα της Δύσης.

Στη Γαλλία

Οι προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν να περάσει το νομοσχέδιο αντιμετώπισης των “fake news” στο κοινοβούλιο είναι το βασικό θέμα στον γαλλικό Τύπο. Κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για το εάν παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τη Figaro.
Ο τίτλος της Monde είναι: “Ψεύτικες πληροφορίες: ένας νόμος, γιατί ακριβώς;”
“Ο Λεμέρ απαντά στη Μέρκελ”. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει σήμερα στο Βερολίνο. Η ομιλία του εκτιμάται ότι θα αποτελέσει “απάντηση” στη συνέντευξη που παραχώρησε η Άγκελα Μέρκελ στη FAZ την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο κ. Λεμέρ θα επιμείνει ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν κοινό προϋπολογισμό: “Επειδή η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα” θα πει προσθέτοντας ότι “τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καθαρίσουν σιγά σιγά τα των οίκων τους”. Για τον λαϊκισμό: “Όποιος πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση έχει ήδη επιτευχθεί οριστικά κάνει μεγάλο λάθος. Καμία πολιτική δομή δεν παραμένει απαράλλαχτη. Καμία πολιτική δομή δεν επιβιώνει αν πρώτα δεν αντιμετωπίζει τους εχθρούς της. Σήμερα αυτοί είναι: ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. Η δύναμή τους είναι τα αντίστοιχα κόμματα. Που έχουν ένα κοινό σκοπό: να καταστρέψουν το ευρωπαϊκό όνειρο. Για την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης: “Η αλληλεγγύη δεν σημαίνει χαλαρότητα. Το να χτίσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε λαθρεπιβάτες εντός της Ευρωζώνης. Αλληλεγγύη σημαίνει η ικανότητα να μπορούν όλα τα κράτη -μέλη να ευημερούν καθώς έχουν συνδέσει πλέον τις νομισματικές τους μοίρες και μέσω του κοινού νομίσματος ήδη αποποιηθεί τη δυνατότητα ανταγωνισμού μέσω της υποτίμησης. “Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν την ιστορική επιλογή: να δράσουν ή να υποφέρουν. Το να διαπραγματεύονται μόνα τους σημαίνει ότι αποδυναμώνουν τα συμφέροντά τους. Να χτίσουμε ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό οικονομικό τρόπο που θα βασίζεται σε πολυεπίπεδους κανονιστικούς νόμους. Διαφορετικά θα μας συντρίψει η Κίνα και οι ΗΠΑ. Θα πρέπει να βασιζόμαστε στην απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρώπης μέσω μιας ενωμένης θέσης”.

Στη Βρετανία

Το “Brexit” επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων και ενώ είχαν προηγηθεί “μέρες πολιτικού δράματος στο Γουέστμινστερ” αλλά η Daily Express θεωρεί ότι η σύγκρουση Μέι – Ντέιβιντ Ντέιβις οδήγησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το Brexit σε τροχιά. Όπως σημειώνει, η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει προσθέτοντας μια καταληκτική ημερομηνία στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία.
Από την πλευρά του ο Guardian σημειώνει ότι και ο κ. Ντέιβις έκανε μπρος – πίσω σε ο,τι αφορά το θέμα της παραίτησής του προκαλώντας σύγχυση στο κυβερνητικό επιτελείο.
Η Daily Mail αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι σε τροχιά σύγκρουσης καθώς ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι επιχειρεί να μπλοκάρει το Brexit. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς την Μέι να οδηγήσει σε παραίτηση τον Φίλιπ Χάμοντ.
Διέξοδο στο Brexit” σχολιάζει το Politico. Χρειάστηκαν μερικούς μήνες και μια απειλή παραίτησης από τον Ντέιβις για να πειστεί η Μέι να προχωρήσει σε συμβιβασμό για το θέμα των συνόρων με τη Β. Ιρλανδία. Μια επί της αρχής συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί. Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει μια εναλλακτική πρόταση για να αποφευχθούν τα “σκληρά σύνορα” με την Ιρλανδία μετά το Brexit. Το κείμενο είναι έκτασης 6 σελίδων και έχει διάφορα τεχνικά σημεία για μια προσωρινή διαχείριση της τελωνειακής ένωσης. Η βρετανική πρόταση λέει πως θα είναι περιορισμένο το μέτρο αυτό και θα εφαρμοστεί έως ότου υπάρξει μια πλήρης νέα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. Αναφέρει επίσης οτι το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει ότι αυτή η “μελλοντική συμφωνία” θα επιτευχθεί έως τον Δεκέμβριο του 2021 το αργότερο, ενάμιση χρόνο μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Η Μέι πέτυχε αυτό που προσδοκούσε μια πρόταση που μπορούν να ακούσουν οι Βρυξέλλες. Η απάντηση των Βρυξελλών θα έρθει σήμερα μέσω του Μισέλ Μπαρνιέ.
Χθες πάντως σύμφωνα με τον Guardian ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η νέα βρετανική πρόταση για ένα σχέδιο “δικλείδα ασφαλείας”, προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, πρέπει να πληροί τρία κριτήρια, μεταξύ των οποίων ότι δεν θα πλήξει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε “Θα την εξετάσουμε ως προς τρία σημεία: Είναι μια λύση που λειτουργεί προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο; Σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης; Είναι μια λύση παντός καιρού;” ανέφερε ο Μπαρνιέ. Το Λονδίνο είχε απορρίψει την πρόταση περί “δικλείδας ασφαλείας” του Μπαρνιέ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα πα- ρέμενε σε μεγάλο βαθμό εντός του ρυθμιστικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε νέα εμπόδια μεταξύ της επαρχίας και της βρετανικής νήσου.

“Μια πολύ, πολύ καλή σκέψη” σχολιάζει το Politico: Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ντ. Τραμπ και εμφανίστηκε να εμπνέεται από τον τρόπο που ασκεί πολιτική ο Αμερικανός πρόεδρος. “Σκεφθείτε πώς ο Τραμπ θα διαπραγματευόταν το Brexit” είπε ο Τζόνσον σε ομιλία του ενώπιον ψηφοφόρων του Συντηρητικού κόμματος. “Θα το έκανε με πολύ αιμοβόρο τρόπο… Θα υπήρχαν εμπλοκές κάθε είδους, που θα προκαλούσαν χάος. Όλοι θα θεωρούσαν ότι τρελάθηκε. Αλλά πραγματικά με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα κάπου καταλήγουν. Είναι μια πολύ, πολύ καλή σκέψη” είπε ο Τζόνσον.

Για Σύνοδο ΗΠΑ – Β. Κορέας

“Δεν νομίζω ότι έχω προετοιμαστεί και πάρα πολύ. Είναι όλα θέμα συμπεριφοράς, είναι θέμα θέλησης να γίνονται πράγματα. Επομένως δεν είναι θέμα προετοιμασίας. Είναι θέμα που αφορά αν θέλουν κάποιοι να συμβεί ή όχι. Θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα” Αυτό δηλωσε χθες ο Ντ. Τραμπ ενόψει της Συνόδου ΗΠΑ – Β. Κορέας στις 12 Ιουνίου, αναφέρει το BBC. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο, αν η Σύνοδος πάει καλά. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε.

Για Τουρκία – μεταναστευτικό

Το ενδιαφέρον του γερμανόφωνου τύπου προκάλεσε και η είδηση της αναστολής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου.
Συγκεκριμένα η Münchner Merkur τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο: «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας: Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ελλάδα».
Παρόμοιος ο τίτλος της αυστριακής Der Standard: «Επαναπροώθηση προσφύγων: Η Τουρκία παγώνει το deal με την Ελλάδα».
Τέλος η γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Διαμάχη για τους στρατιώτες. Η Τουρκία καταγγέλλει τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Για Ελλάδα

Αναλυτικό άρθρο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δημοσιεύεται στην Handelsblatt. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι οικονομικά διαχειρίσιμη για τους Έλληνες. Πρόκειται μόνο για 1,6 δις €, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν διότι από τα διαθέσιμα 86 δις € του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευτούν μόνο 59 δις €. Ακόμη και πολιτικά όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί το 2015 η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης να συμφώνησε για τα δάνεια μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει το ΔΝΤ, στο μεταξύ όμως δεν επιμένει πλέον σε αυτό. Το σημαντικό είναι να συνεχίσει να έχει το ΔΝΤ συμβουλευτικό ρόλο, υποστηρίζει τώρα (σ.σ. η Χριστιανική Ένωση). Στην Αθήνα ελπίζουν ότι στις 21 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους που τους είχαν υποσχεθεί από το 2012. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων. […] Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία στο συνεχώς αναβαλλόμενο ζήτημα του χρέους θα ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία.
Το 2015 ήδη είχε υποσχεθεί να απαλλάξει τους Έλληνες από το βαρύ φορτίο του χρέους. Το κούρεμα του χρέους στο οποίο τότε ήλπιζαν αποδείχθηκε γρήγορα ψευδαίσθηση. Ακόμη και η απειλή του Τσίπρα ότι στην ανάγκη η Ελλάδα θα σταματήσει απλά να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, εξανεμίστηκε όταν αποχώρησε ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στο μεταξύ ο Τσίπρας κατάλαβε ότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι πολιτικά εφικτό για τους Ευρωπαίους δανειστές. Δεν θα μπορούσαν καν να το περάσουν από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Τώρα περιμένει μια ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει στη χώρα του ‘μια σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές‘, όπως δήλωσε ο Τσίπρας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων».

Για Τουρκία

Άνοιξαν οι κάλπες για τους Τούρκους υπηκόους, που ζουν στο εξωτερικό, αναφέρει η DW. Ως τις 19 Ιουνίου σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των εκάστοτε προξενείων έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν το νέο πρόεδρο και τη νέα βουλή. Η ψήφος τους θα καταμετρηθεί μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, την ημέρα των εκλογών στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου. Στη Γερμανία ο αριθμός των ψηφοφόρων ξεπερνά το 1,4 εκατομμύρια. Σε 13 γερμανικές πόλεις έχουν στηθεί κάλπες είτε σε τουρκικά προξενεία είτε σε άλλους χώρους. Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δεν βγάζουν καθαρό νικητή των προεδρικών εκλογών, η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού θα είναι πιθανώς αποφασιστική. Το 5% των ψηφοφόρων ζει στο εξωτερικό, οι μισοί από αυτούς είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία. Στην πλειονότητά τους είναι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Τουλάχιστον αυτοί που συμμετέχουν σε εκλογές. Ενώ στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ οι οπαδοί του ΑΚΡ ανέρχονται μόλις στο 20%, σε χώρες με γκασταρμπάιτερ όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αυστρία η δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70%. Στο δημοψήφισμα για ένα προεδρικό σύστημα με διευρυμένες αρμοδιότητες του τούρκου προέδρου τον Απρίλιο του 2017, το 63% των ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισε υπέρ των αλλαγών. Δεύτερο κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων στη Γερμανία είναι το φιλοκουρδικό HDP.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα