back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολυνομοσχέδιο: Mείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης – αύξηση εισφορών

Διαβάστε επίσης

Ακριβά, με 3,6 δισ. ευρώ θα πληρώσουν συνταξιούχοι (περικοπές) και ασφαλισμένοι (εισφορές) την δημοσιονομική προσαρμογή το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το ποσό αυτό, αυξάνεται στα 4,2 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι προβλεπόμενες περικοπές στις προνοιακές παροχές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, ο…λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, αναλύεται ως εξής:

-3,2 δις ευρώ μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης

-400 εκατομμύρια ευρώ αύξηση των εισφορών

-600 εκατομμύρια ευρώ περικοπή των δαπανών πρόνοιας.

Η συμπίεση εξόδων και η αύξηση εισφορών συνεχίζεται έως και το 2022, οπότε καταγράφεται μικρή αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω μεγαλύτερου αριθμού νέων συνταξιοδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η δαπάνη για συντάξεις θα είναι μειωμένη κατά 2,4 δισ. σε σχέση με το 2017.

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει:

– Αλλαγές στο πλαίσιο μεσολάβησης και διαιτησίας, χωρίς να καταργείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, καθώς έχει κριθεί ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενισχύεται το καθεστώς μεσολάβησης. Δίνεται το δικαίωμα στον μεσολαβητή να απόσχει (άπαξ) από την υποβολή πρότασης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα δύο μέρη, εργοδότη και εργαζόμενους, να διαπραγματευτούν μεταξύ τους εντός 6 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση. Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία ή αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τέθηκε, ο μεσολαβητής θα πρέπει να κοινοποιήσει αιτιολογημένη πρόταση μεσολάβησης. Για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, ορίζεται πως μπορεί να γίνεται “από οποιοδήποτε μέρος αποδέχτηκε την πρόταση του μεσολαβητή που απέρριψε το άλλο μέρος”, ενώ στα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την υποβολή πρότασης μεσολάβησης ή την έκδοση διαιτητικής απόφασης προστίθεται η εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης του μισθού. Το νέο πλαίσιο δεν εφαρμόζεται σε εκκρεμείς αιτήσεις μεσολάβησης και προσφυγής στη διαιτησία.

-Μειώσεις στις νέες επικουρικές συντάξεις των δημοσιογράφων,καθώς για τον ΕΔΟΕΑΠ ορίζεται διπλό σύστημα υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων στα πρότυπα του ΕΤΕΑΕΠ. Ο χρόνος ασφάλισης μέχρι 30/6/2018 θα υπολογίζεται με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ο χρόνος από 1/7/2018 και μετά θα ακολουθεί το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

-Κίνητρα για τη μείωση της ανεργίας των νέων, έως 30 ετών, καθώς ορίζεται ότι οι εργοδοτικές εισφορές που αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα προσαυξημένες κατά 50% και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά θέση εργασίας.

-Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή, εντός του 2019, επιδόματος στέγασης σε περίπου 550.000 οικογένειες, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα