back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Ονοματολογικό”: Διάσταση απόψεων μεταξύ Ζάεφ – Ντιμιτρόφ;

Διαβάστε επίσης

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα, που εκπέμπει τις τελευταίες ώρες η πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του “ονοματολογικού”.

Παρέμβαση Ζάεφ μετά την ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αισιοδοξία του για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, λέγοντας ότι θα επιλυθεί σύντομα. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του ακόμα και σήμερα, Παρασκευή, συμπληρώνοντας -πάντως- ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Ζάεφ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ έκανε λόγο για ευαίσθητο ζήτημα και για τις δύο πλευρές και τόνισε για ακόμα μια φορά την ανάγκη η συμφωνία, που θα προκύψει να είναι βιώσιμη.

Η “παρέμβαση” Ζάεφ ήρθε λίγη ώρα μετά την έκδοση ανακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ χθες το απόγευμα, που σε διαφορετικό τόνο και ύφος επεσήμανε ότι, οι διαβουλεύσεις επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

“Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μιας μόνιμης, βιώσιμης κοινά αποδεκτής λύσης και από τις δύο πλευρές υπερβαίνει την ανάγκη να ικανοποιηθούν οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας”, σημείωνε η εν λόγω ανακοίνωση τονίζοντας παράλληλα ότι, “η Δημοκρατία της Μακεδονίας εργάζεται σκληρά για να πετύχει μια συμφωνία όσο πιο σύντομα γίνεται και πριν από τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου”.

Ενόχληση της Αθήνας

Ενοχλημένη προφανώς η Αθήνα από τη διφορούμενη στάση πρωθυπουργού και υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, με διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου, σημείωνε χθες αργά το βράδυ ότι, “έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι η οποία πρέπει να κλείσει σύντομα ωστόσο κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια”.

Το σχόλιο του κυβερνητικού αξιωματούχου στην Αθήνα αφορά πιθανότατα τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς η διάσταση των απόψεων μεταξύ Ζάεφ – Ντιμιτρόφ είχε εντοπιστεί και σε άλλα σημεία της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η νέα αναβολή στη σύναψη τελικής συμφωνίας προέκυψε από τη διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και τον υπουργό Εξωτερικών του, που ζητά εδώ και μέρες αλλαγές στα ήδη συμπεφωνημένα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα