back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το αίτημα της ΝΔ για ενημέρωση, η κόντρα με Κοτζιά για πΓΔΜ και οι…πονοκέφαλοι από το ΕΛΚ

Διαβάστε επίσης

Στο αίτημά της για επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ επιμένει η ΝΔ, στον απόηχο και της σκληρής αντιπαράθεσής της με το υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Κοτζιά στον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει ότι «δεν ανταποκρίθηκε στο αυτονόητο θεσμικό καθήκον του» να ενημερώσει τους πολίτες για το «εάν ισχύει η πληροφορία ότι ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να δεσμεύσει την χώρα σε μια συνάντηση που φημολογείται ότι θα έχει στις Πρέσπες με τον κ. Ζάεφ».

Εν κρυπτώ διαπραγμάτευση

Πηγές της Πειραιώς υποστηρίζουν ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να παρακολουθήσει κανείς αυτή την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί η κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές», όπως λένε, «να μαθαίνουν οι Έλληνες και τα πολιτικά κόμματα της χώρας  τις όποιες εξελίξεις μόνον από δηλώσεις σκοπιανών αξιωματούχων ή και από διαρροές στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης». Παράλληλα όμως επιμένουν στις προειδοποιήσεις των τελευταίων ότι οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς «δεν διαθέτουν πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσουν τη χώρα και θα φέρουν ακέραιη προσωπική ευθύνη, αν συναινέσουν σε μια συμφωνία που θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας».

Οι θέσεις Μητσοτάκης για πΓΔΜ στο ΕΛΚ

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε τις γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της πΓΔΜ και στη διάρκεια της συζήτησης που είχε την Πέμπτη με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, στο Μόναχο. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται στον απόηχο δηλώσεων Σλοβάκου ευρωβουλευτή του ΕΛΚ που έφεραν τον κ. Μητσοτάκη να έχει πει στους κεντροδεξιούς ευρωβουλευτές πως «δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας». Το κυβερνών κόμμα ενέτεινε με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση την πολιτική πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα εκτός Ελλάδας και «εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό».
Πηγές της ΝΔ απαντούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ- που και από το Μόναχο υπογράμμισε με αφορμή και την οικονομία ότι «μιλά την ίδια γλώσσα και εντός και εκτός Ελλάδας»- τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης αυτής ότι «δεν μπορεί να γίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» και επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν». Σημειώνουν μάλιστα ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Κούκαν απομόνωσε μόνο μια φράση παραβλέποντας εντελώς τις προϋποθέσεις που απαρίθμησε ο Πρόεδρος της ΝΔ».

Διαφοροποιήσεις στους κόλπους του ΕΛΚ

Όσο και εάν ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε από την βαυαρική πρωτεύουσα ότι η θέση της ΝΔ στο ζήτημα της πΓΔΜ «είναι ξεκάθαρη και κατανοητή στους κόλπους του ΕΛΚ», είναι σαφές ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι υπαρκτές εντός της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βρεθεί και άλλες φορές σε άβολη θέση λόγω πρωτοβουλιών ή δηλώσεων στελεχών που ανήκουν στο ΕΛΚ. Πριν από λίγο καιρό είχε επικριθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή φυλλάδιο  καμπάνιας με τίτλο «Brussels tastes the Balkans» που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη ευρωβουλευτών του ΕΛΚ όπου η πΓΔΜ αναφερόταν ως «Μακεδονία». Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΚ ,Ζ. Ντολ είχε φέρει σε αμηχανία την Πειραιώς στις αρχές του χρόνου όταν, λίγο μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην ΠΕ όπου σηματοδοτήθηκε και η σκλήρυνση της στάσης της ΝΔ, είχε αναφερθεί σε «παράθυρο ευκαιρίας» στο ζήτημα της ονομασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε τότε δημόσια παρέμβαση από τον επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μανφρεντ Βέμπερ ο οποίος εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη του ΕΛΚ στη ΝΔ, το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος».
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τονίσει και στη διάρκεια συνεντεύξεών του ότι η ΝΔ ουδέποτε έχει δεχθεί πίεση για το ζήτημα αυτό από τους κόλπους του ΕΛΚ και έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει τη θέση της σε όλους.
Απόστολος Χονδρόπουλος 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα