back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To be continued…

Διαβάστε επίσης

Το Παρίσι δεν έκρυβε εκπλήξεις προς καμία κατεύθυνση. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του ελληνικού Δημοσίου κρίθηκε –ως αναμένετο- ικανοποιητική από το Euroworking Group και η έγκριση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM θα προχωρήσει κανονικά στο σημερινό Δ.Σ του.

Τα προαπαιτούμενα και οι εκκρεμότητες – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έχει ακόμη εκκρεμότητες που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Κρίσιμη εβδομάδα θεωρείται η επόμενη όταν και το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα που χρήζουν νομοθέτησης θα συζητηθεί Βουλή.

Οι θεσμοί φέρεται να έδωσαν χθες το πράσινο φως για την κατάθεσή του εντός της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η συζήτηση σε επίπεδο Washington Group (αναμενόμενα) δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς οι διαφορές Ευρωζώνης – ΔΝΤ  παραμένουν. Όπως και η πεποίθηση ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το ΔΝΤ δεn θα ενεργοποιήσει το ελληνικό του πρόγραμμα.

Η έκπληξη -και το μήνυμα- ωστόσο, της χθεσινής ημέρας, ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αναφέρθηκε σε εν εξελίξει συζητήσεις του Ταμείου με στόχο την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Και μπορεί ο χρόνος να είναι πλέον εξαιρετικά πιεστικός, η περίπτωση όμως μη συμφωνίας κρύβει ένα σημαντικό ρίσκο: την ξεχωριστή έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Το Ταμείο θα καταρτίσει τη δική του έκθεση, στο πλαίσιο του «Article IV» για την Ελλάδα και με βάση τα δικά του στάνταρ. Αυτό ξεκαθάρισε ο Τζέρι Ράις, στέλνοντας το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς Βρυξέλλες και Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πολ Τόσμεν και ο Πίτερ Ντόλμαν (επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα) συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες και σήμερα διαπραγματεύσεις και μάλιστα με ισχυρό λόγο.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την Έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, θα βρεθεί στο eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, τότε
το μήνυμα του Παρισιού είναι σαφές και… κινηματογραφικό:

To be continued

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα