back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το πιο παράξενο εκκλησάκι της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Περπατώντας στην Ευριπίδου, από την συμβολή της με την Αθηνάς προς την Μενάνδρου, εκεί που σταματάνε οι μυρωδιές των μπαχαρικών να σκανδαλίζουν τα ρουθούνια σου και ξεκινάει η «αποικία» των Κινέζων, εκεί, στον αριθμό 70 της οδού, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη της Κολώνας .

Ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι κρυμμένο, ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τα ρημαγμένα νεοκλασικά, τόσο καλά, που πέρασα δύο φορές από μπροστά του χωρίς να το δω, παρότι ήξερα τι έψαχνα.

Ένας κίονας κορινθιακού ρυθμού, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Ασκληπιός, ένας Αθηναίος γιατρός, χρωματιστές μεταξωτές κορδέλες και ο λοιμός των Αθηνών συνθέτουν την ιστορία της πιο ιδιόμορφης εκκλησίας στο κέντρο της πόλης καθώς ο κίονας στη κυριολεξία την διαπερνάει και προεξέχει από την στέγη της.

agios-ioanis_tiw_kolonas

Η κολώνα

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους ναούς της Αθήνας. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στον χώρο του ιερού και στο αριστερό του μέρος υπάρχει ο αρχαίος κίονας. Εξ’ ου και ο Άγιος Ιωάννης της Κολώνας.

Ο Αθηναίος γιατρός

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι παλαιότερα εκεί υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι, τον Αθηναίο γιατρό, ο οποίος θεωρούνταν θεραπευτής των πυρετών και βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 π..Χ.

Οι κορδέλες

«Τα παλιά χρόνια» διηγείται η κα Γεωργία που φροντίζει το εκκλησάκι «πολλοί πιστοί έδεναν κόκκινες και άσπρες κορδέλες στην κολώνα με την ελπίδα ότι ο Άγιος Ιωάννης θα τις «έλυνε» και θα τους θεράπευε. «Υπάρχουν πολλοί που διατηρούν και σήμερα αυτήν την παράδοση», επεμβαίνουν στην κουβέντα μας δύο κυρίες που βρίσκονταν στον ναό. «Η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σε ιερό του Ασκληπιού» συνεχίζει η κ. Γεωργία «και από κάτω υπάρχουν πηγάδια για αυτό είναι τόσο ωραίος και τεράστιος ο πλάτανος και η λεμονιά μας».

agios-ioanis_tiw_kolonas

Η παράδοση όπως γράφει ο Δημήτρης Καμπούρογλου έχει ως εξής: «Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στα τελευταία του έστησε μια κολώνα, και στο θεμέλιό της έδεσε όλες τις αρρώστιες με μετάξια λογιώ – λογιώ χρώματα, και τα έχωσε εκεί βαθιά και από πάνω τους έβαλε την κολώνα και είπε: Σαν θα πεθάνω, όποιος αρρωστήσει, να έρθει να δέσει ένα μετάξι στην κολώνα τρεις κόμπους, με ό,τι χρώμα έχει η αρρώστια του, και να πει τρεις φορές: Άη Γιάννη μου εγώ δένω την αρρώστια μου και η χάρη σου να τήνε λύσει και ευθύς θα γιατρευτεί».

agios-ioanis_tiw_kolonas

Ο Ιούδας ο Θαδδαίος

Η γραφική εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική και τιμά εκτός από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Ιούδα τον Θαδδαίο, ο οποίος, δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Θεάνθρωπο. Σύμφωνα με την Ιερά παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Χριστός , θέλοντας να αποκαταστήσει το Όνομα του Προδότη Ισκαριώτη, έδωσε στον Ιούδα τον Θαδδαίο, μια ξεχωριστή ευλογία. Μια χάρη, στην οποία, ότι θα ζητάει ο Θαδδαίος από τον Χριστό για τους ανθρώπους, αυτό θα γίνεται.

agios-ioanis_tiw_kolonas

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα