back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το Βερολίνο ελπίζει σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκή διάσταση πήρε η νέα τουρκική πρόκληση σχετικά με την κατάργηση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών, η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ Γ. Α. Παπανδρέου και Τζεμ, όταν και οι δύο ήταν υπουργοί Εξωτερικών.

Αρχικά προκλήθηκε θόρυβος λόγω παρεξήγησης ότι πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως πρόκειται για μία, ουσιαστικά, ανενεργή συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, πράγμα που ενίσχυσε τις υποψίες ότι η ανακίνηση του θέματος έγινε για καθαρά εσωτερικούς λόγους στη γείτονα χώρα, όπου διεξάγεται μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Σήμερα ωστόσο, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, σε δηλώσεις της προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο τόνισε πως: «Ελπίζουμε ότι αυτά τα θέματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε μία καλή λύση σε μεταξύ τους συζήτηση και με διάλογο», ενώ στη συνέχεια τόνισε «σύμφωνα με όσα γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση, οι χθεσινές εξελίξεις δεν επηρεάζουν τη συμφωνία με την ΕΕ» και ότι η γερμανική πλευρά ελπίζει ότι θα υπάρξει τώρα ένας διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ώστε να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα ξεκίνησαν χθες, 7 Ιουνίου 2018 όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η χώρα του θα «παγώσει» μονομερώς την εφαρμογή της συμφωνίας της με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των μεταναστών που περνούν παράνομα στην χώρα.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται για μία πράξη “απάντησης” στην μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από δύο χρόνια.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα