back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για την Αξιοπρεπή Εργασία και την Οικονομική Ανάπτυξη.

 

Αύξηση των ελαστικών μορφών ενέργειας

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Δημήτρης Καραγεωργόπουλος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι ελαστικές μορφές απασχόλησης ενώ έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας. Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης της καταβολής μισθοδοσίας, σημείωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιωτικοί υπάλληλοι βρίσκονται είναι απλήρωτοι από 3 έως 12 μήνες.

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισήμανε ο κ. Καραγεωργόπουλος, για τον οποίο το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε η τελευταία ημέρα για την καταβολή του μισθού του προηγούμενου μήνα να είναι η πρώτη μέρα ή οι πρώτες πέντε εργάσιμες ημέρες του επόμενου μήνα.

Η αυτοματοποίηση της παραγωγής

Από την πλευρά του, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρθηκε εκτενώς στην αυτοματοποίηση πολλών τομών της παραγωγής, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το 5% με 10% της εργασίας θα αυτοματοποιηθεί άμεσα, κάτι που θα οδηγήσει και σε απώλειες θέσεων εργασίας. “Το πρόβλημα της επόμενης ημέρας” για τον ίδιο εξήγησε ότι είναι αυτό που ονομάζουμε “gig economy” όπου κυριαρχούν οι ευέλικτες και προσωρινές μορφές εργασίας ενώ όπως τόνισε αφορά ανθρώπους που εργάζονται χωρίς ωράριο, χωρίς ασφάλεια και συχνά χωρίς εργοδότη.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, κατά τον κ. Καρούζο, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα τέτοιου τύπου που τελικά “διαμορφώνονται γύρω από δικαστικές αποφάσεις και όχι από νομοθετήματα”.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

“Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τελευταία και υπάρχουν αποδείξεις για αυτό”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης αναφέροντας μεταξύ άλλων την μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 7,8 μονάδες. Ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση του ανώτατου μισθού επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και ότι “θα είναι μία από τις πρώτες πράξεις της μεταμνημονιακής εποχής”.

Παράλληλα, παρουσίασε μία σειρά από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι κατά πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, ο ΟΛΠ ή το λιανικό εμπόριο. Τέλος, ο κ. Νεφελούδης υποστήριξε ότι έχει μειωθεί η αδήλωτη εργασία και διευκρίνισε ότι το υπουργείο υλοποιεί έναν οδικό χάρτη αδήλωτης εργασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα