back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Κοτζιάς: «Το όνομα θα ανακοινωθεί αύριο»

Διαβάστε επίσης

«Ήρθε η ώρα να λύσουμε τα προβλήματα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, λίγες μόνο ώρες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπογραμμίζοντας ότι «το ζητούμενο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να λύνουμε προβλήματα, όχι να μένουμε αδρανείς και με τα προβλήματα σε εκκρεμότητα».

«Το όνομα θα ανακοινωθεί αύριο» τόνισε και είπε μάλιστα ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ έχει επιλέξει όνομα. Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι στο τραπέζι έχουν παραμείνει τα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς «Gorna Makedonija» (Άνω Μακεδονία) ή «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία).

«Θέλουμε μια βιώσιμη λύση, μέσα στο χρόνο συμφωνία με την ΠΓΔΜ μέσω της οποίας θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», είπε τονίζοντας ότι «τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων, που έχουμε την Τουρκία».

Ο προσδιορισμός και αυτοπροσδιορισμός υπάρχει τόσο για τη γλώσσα όσο και για την εθνότητα στη συμφωνία είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Η «μακεδονική» γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 επανέλαβε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα μετά τη σύναψη συμφωνίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως μόνο με έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ θα αποσταλεί επιστολή από την Αθήνα σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει την ενταξιακή της πορεία.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα