back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πώς αμείβονται οι βουλευτές στην Ευρώπη;

Διαβάστε επίσης

Με την κρίση χρέους να πλήττει την Ευρώπη, πολλοί έχουν στρέψει την προσοχή και ενίοτε τα βέλη τους, στις αμοιβές των πολιτικών. Σε απόλυτα νούμερα οι καλύτερα αμειβόμενοι βουλευτές της ΕΕ είναι οι Γερμανοί και οι χειρότερα αμειβόμενοι οι Ούγγροι.

Στατιστικές έρευνες

Η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, είχε ξεκινήσει μια έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι αμοιβές των πολιτικών προσώπων σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων και των παροχών που έχουν από το κράτος.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή καθώς και παλαιότερα στατιστικά στοιχεία, η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider, δημοσίευσε μια λίστα με το μέσο όρο της αμοιβής, βουλευτών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όπως καυστικά σημειώνει, μάλιστα, οι μισθοί των πολιτικών δεν φαίνεται να είναι ανάλογοι με το ΑΕΠ κάθε χώρας.

Γερμανία

Η Γερμανία,είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ευρώπης, με περίπου 82.5 εκατομμύρια κατοίκους, η πολυπληθέστερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κινητήρια δύναμή της, και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Το σύστημα εκπροσώπησης του λαού στη Βουλή είναι ένα περίπλοκο αλλά αυτόχρονα αρκετά ισορροπημένο .

Από το 2002 το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει τουλάχιστον 598 βουλευτές.

Οι αμοιβές των γερμανών υπουργών, ακόμη και των απλών βουλευτών, υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο εισόδημα στη Γερμανία, γεγονός που έχει κάνει τους πολιτικούς συχνά στόχο δημόσιας κριτικής.

Θα πρέπει πάντως να λάβει κανείς υπόψη του ότι τα εισοδήματα των καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων στη Γερμανία είναι απείρως μεγαλύτερα σε σχέση με τις ομολογουμένως υψηλές αμοιβές των κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων στη χώρα.

Το σύστημα με το οποίο αμείβονται οι κατ’ επάγγελμα πολιτικοί στη Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα απλό. Οι Γερμανοί βουλευτές δεν εισπράττουν επισήμως μισθό, αλλά βουλευτική αποζημίωση. Αυτή ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.542 ευρώ μηνιαίως. Σε αυτά προστίθενται κάθε μήνα 4.318 ευρώ για την κάλυψη εξόδων που αφορούν την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων -ποσό που δεν φορολογείται. Επιπλέον κάθε βουλευτής της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής έχει στη διάθεσή του έως και 12.000 ευρώ ετησίως για ανανέωση του εξοπλισμού στο πολιτικό του γραφείο.

Μικρότερες αμοιβές και με μεγάλες αποκλίσεις στο ύψος τους λαμβάνουν οι βουλευτές τοπικών γερμανικών κοινοβουλίων. Για παράδειγμα μέλη της βουλής του Αμβούργου εισπράττουν 2.641 ευρώ με ένα συμπληρωματικό ποσό της τάξης των 350 ευρώ για βουλευτικές δαπάνες. Οι βουλευτές της βουλής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία λαμβάνουν αποζημίωση 9.500 ευρώ χωρίς επιπρόσθετα ποσά για άλλα έξοδα.

Επίμαχο είναι πάντως εκτός από το ύψος των βουλευτικών αποζημιώσεων είναι ότι αυτό καθορίζεται από τους ίδιους τους βουλευτές.

Άλλες χώρες

Κάνοντας μία σύγκριση άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παρατηρούμε ότι οι καλύτερα αμειβόμενοι βουλευτές, με βάση τη “βασική αμοιβή”, είναι της Ιταλίας, αφού αμείβονται με 11.703 ευρώ μηνιαίως. Οι χειρότερα αμειβόμενοι είναι οι βουλευτές της Ουγγαρίας (850 ευρώ μηνιαίως). Οι χειρότερα αμειβόμενοι βουλευτές κράτους της Ευρωζώνης είναι της Σλοβακίας (1.961 ευρώ μηναίως).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα