back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιόνγκ Ουν βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η ιστορική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ με τον Βορειοκοράτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Τραμπ – Κιμ

“Τραμπ – Κιμ γράφουν ιστορία με μια χειραψία” αναφέρει το BBC.

“Τραμπ – Κιμ υπογράφουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο συμφωνίας” σχολιάζει το Politico.

“Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υπέγραψαν ένα έγγραφο μετά τη συνάντηση” αναφέρει ο Guardian.

“Τραμπ – Κιμ υπογράφουν κοινή επιστολή στη ιστορική σύνοδο” ο τίτλος των FT.

“Τραμπ – Κιμ υπογράφουν συμφωνία μετά τη Σύνοδο – Είχαμε μια φανταστική ημέρα, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος” ο τίτλος της WSJ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεύχθηκε “μεγάλη πρόοδος” και ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν διμερή συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς πήγαν οι συνομιλίες, ο Τραμπ δήλωσε ότι σημειώθηκε “μεγάλη πρόοδος, στ’ αλήθεια (η συζήτηση ήταν) πολύ θετική. Νομίζω πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε. Θα πάμε τώρα για να υπογράψουμε”. Δεν διευκρίνισε το είδος του εγγράφου που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες. Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ο ίδιος και ο Κιμ βάδιζαν στο προαύλιο γύρω από το ξενοδοχείο Capella, έπειτα από το γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων των χωρών τους. Οι δύο ηγέτες μπήκαν μαζί στο χώρο υπογραφής της συμφωνίας και κάθισαν με τον Τραμπ να λέει: “Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο”. Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: “Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση”. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε: “Αρχίζουμε μια διαδικασία πολύ γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Προηγήθηκε πολλή προετοιμασία κι όλα ήταν φανταστικά. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που έγινε σήμερα. Η κορεατική χερσόνησος θα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θέλουμε κι οι δυο να κάνουμε πολλά και αναπτύξαμε έναν πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ μας. Είναι τιμή μου που είμαι μαζί σας”, είπε απευθυνόμενος στον Κιμ. -Θα προσκαλέσετε τον κ. Κιμ στον Λευκό Οίκο; τον ρώτησε δημοσιογράφος. -Φυσικά, απάντησε. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, Τραμπ και Κιμ εμφανίστηκαν μαζί στα σκαλιά του ξενοδοχείου, κρατώντας στο χέρι τα υπογεγραμμένα έγγραφα.
“Ήταν μια φανταστική μέρα. Μάθαμε πολλά ο ένας για τη χώρα του άλλου”, είπε ο Τραμπ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου που ήθελε να μάθε τι καινούργιο έμαθε για τον Κιμ ο Τραμπ απάντηση: “Έμαθα ότι είναι πολύ χαρισματικός άνθρωπος και επίσης έμαθα ότι αγαπάει πολύ τη χώρα του”.
Κατόπιν οι δύο άνδρες αντάλλαξαν ακόμη μια παρατεταμένη χειραψία. “Θα συναντηθούμε πολλές φορές”, είπε ο Τραμπ προτού αποχωρήσει από τα σκαλιά.

“Δυνατοί συμβολισμοί, οι προκλήσεις όμως παραμένουν” το σχόλιο της Λώρα Μπίκερ για το BBC. Οι σημαίες των δύο χωρών βρίσκονταν δίπλα – δίπλα ενώ η χειραψία των δύο ηγετών ήταν πολύ προσεκτικά σκηνοθετημένη, όπως γίνεται σε κάθε τέτοια Σύνοδο. Όμως αυτή δεν ήταν μια οποιαδήποτε Σύνοδος. Ήταν μια Σύνοδος με Β. Κορέα, που παραμένει μια άγνωστη χώρα, με κρυμμένα όπλα, με έναν μη εκλεγμένο ηγέτη που έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τους Νοτιοκορεάτες το να βλέπουν τον Ντ. Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν να δίνουν τα χέρια ήταν ένα άκρως σημαντικό γεγονός. Έχουν υπομείνει δεκαετίες έντασης και διαχωρισμού και μάλιστα πέρυσι οι δύο χώρες βρέθηκαν λίγο πριν την κήρυξη πολέμου. Η συνάντηση διήρκεσε μόλις 38 λεπτά που δεν επαρκούν προφανώς για μια ουσιώδη συμφωνία. Αλλά όποιο και αν είναι το περιεχόμενο, η ιστορική εικόνα είχε ισχυρό συμβολισμό μιας σχέσης που αλλάζει. Αλλά καθώς όλοι πανηγυρίζουν για την ευκαιρία αυτή, το βασικό πρόβλημα παραμένει. Ο κ. Κιμ θα πρέπει να προχωρήσει σε αφοπλισμό. Πήρε αυτό που ήθελε. Μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Δεν θα ήταν εύκολα πραγματοποιήσιμη αν δεν είχε ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο. Ίσως η σημερινή συνάντηση είναι αποτελεί ένα ιστορικό ξεκίνημα. Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και είναι τεράστιες.

“Ο ξερόλας συναντά τον κοντό άνθρωπο των πυραύλων” σχολιάζει το Politico. Ο Ντ. Τραμπ έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που συναντήθηκε με ηγέτη της Β. Κορέας. Ο Τραμπ προέβλεψε ότι ξεκινά μια “εκπληκτική σχέση” για το νέο ζευγάρι. Συναντήθηκαν σύντομα ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών έξω από το resort Capella περπατώντας πλάι- πλάι πάνω στο κόκκινο χαλί και κάνοντας μια χειραψία προτού προχωρήσουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους.
“Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε έως εδώ” είπε ο Κιμ μέσω μεταφραστή προσθέτοντας ότι “οι παλιές προκαταλήψεις και οι πρακτικές που λειτούργησαν ως εμπόδια έχουν πια ξεπεραστεί και είμαστε σήμερα εδώ” είπε ο Κιμ… ο Τραμπ απάντησε: “Είναι αλήθεια”.
Μόνο 7… Αμερικανοί δημοσιογράφοι μπόρεσαν να καλύψουν τη συνάντηση, ιδιαίτερα μικρός αριθμός για μια τέτοια Σύνοδο ενώ έμειναν εκτός αρκετά μεγάλα δίκτυα.
Το γεύμα περιείχε: κοκτέιλ γαρίδας και αβοκάντο για σαλάτα, πράσινη μάγκο σαλάτα με μέλι και φρέσκο χταπόδι, γεμιστό αγγούρι. Το κυρίως ήταν μοσχαρίσια μπριζόλα με πατάτες και μπρόκολο. Γλυκόξινο χοιρινό με τηγανιτό ρύζι και τσίλι σος και διάφορα Ασιατικά λαχανικά. Για επιδόρπιο έφαγαν: γκανάς μαύρης σοκολάτας με παγωτό βανίλια και κεράσια.

Για μεταναστευτικό – Aquarius – Ισπανία

“Το περιστατικό με το Aquarius” σχολιάζει το Politico. Τελικά η Ισπανία άνοιξε το λιμάνι της Βαλένθια για το Aquarius, ένα πλοιάριο με 600 μετανάστες και για το οποίο είχε απαγορευθεί η πρόσβαση από την Ιταλία και τη Μάλτα. Η κίνηση – καθαρά πολιτική – από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ισπανία μπορεί να αποτελέσει μια πρόγευση για το τι θα παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ενόψει και των εκλογών: δύο διαφορετικές μεταναστευτικές πολιτικές να συγκρούονται η μια με την άλλη.
Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία δεν απειλεί πια με έξοδο από το ευρώ αλλά απειλεί να τερματίσει μια βασική ευρωπαϊκή συνεργασία που αφορά στη διάσωση ανθρώπων από τον πνιγμό. Η άρνηση του Ιταλού υπουργού Ματέο Σαλβίνι να δεχτεί το σκάφος με τους 629 μετανάστες προκάλεσε διπλωματική διελκυστίνδα με τη Μάλτα, η οποία αρνιόταν επίσης να δεχτεί το σκάφος, λέγοντας ότι είναι “υπερπλήρης” από πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Παρά τις διεθνείς πιέσεις από ΟΗΕ και Ε.Ε., οι δύο χώρες επέμεναν στην άρνησή τους

“Μια έξυπνη κίνηση από τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας” σχολιάζει το BBC. Ενώ η προθυμία της Ισπανίας να δεχθεί το Aquarius μπορεί να εξέπληξε αρκετούς, για τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας έχει λογική πολιτική για αρκετούς λόγους. Η κίνηση σώζει ένα πρόβλημα – “αγκάθι” για την Ε.Ε ενισχύοντας τις ελπίδες του Πέδρο Σάντσεθ να γίνει ένας ηγέτης με επιρροή εντός της Ένωσης. Ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται να έχει πάρει αποστάσεις από τον προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόϊ του οποίου η διεθνής επιρροή ήταν πολύ περιορισμένη και που απλά αποδέχθηκε έναν περιορισμένο αριθμό προσφύγων βάσει της συμφωνίας του 2015 εντός της Ε.Ε. Επιπρόσθετα, η κίνηση του θα εντυπωσιάσει σίγουρα αριστερά κόμματα, όπως τους Podemos που συνέβαλαν με την ψήφο τους στην ανάληψη της εξουσίας από τον Σάντσεθ την 1η Ιουνίου, υποστήριξη την οποία συνεχίζει να χρειάζεται.

Η Ισπανία δέχεται μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη και από αυτές κάνει δεκτές λιγότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναφέρει η Monde. Ως προορισμός του Aquarius, διευκρίνισε ο Πέδρο Σάντσεθ, επελέγη το λιμάνι της Βαλένθιας – που απέχει όμως 1.300 χλμ., ήτοι σχεδόν τρεις ημέρες ταξίδι, από το σημείο όπου βρισκόταν το πλοίο. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ευχαρίστησε τον Σάντσεθ και κατηγόρησε την Ιταλία ότι “παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προκάλεσε ένα αδιέξοδο”. “Πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε τον τρόπο να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα” πρόσθεσε, σημειώνοντας την πρόθεση της Μάλτας να στείλει προμήθειες στο πλοίο. “Οταν υψώνεις τη φωνή σου, αποδίδει” διακήρυξε από την πλευρά του ο Σαλβίνι. “Είναι κάτι που η Ιταλία δεν είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια”.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δαπανήσει τριπλάσια χρήματα για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων – αυτό αποτυπώνεται στην πρότασή της για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και αφορά 35 δισ ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια. Στο προηγούμενο πακέτο για τη μετανάστευση είχαν διατεθεί 13 δισ ευρώ.
Μια ακόμα ιδέα είναι η ίδρυση ενός Ταμείου για τη διαχείριση των συνόρων αξίας 9,3 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αλλά και προς τις χώρες που θα αναλάβουν το βάρος του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Περίπου 10.000 άνθρωποι θα προσληφθούν στην υπηρεσία φύλαξης των συνόρων.
Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του προϋπολογισμού σε ειδική συνάντηση σήμερα.

Και στη Γερμανία επανήλθε το μεταναστευτικό στην πολιτική ατζέντα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ακύρωσε την παρουσίαση του master plan για τη μετανάστευση μετά από μια έντονη διαμάχη με την Μέρκελ, αποκαλύπτει η Bild.

Για Brexit

Μια σειρά ψηφοφοριών από τους Βρετανούς βουλευτές μπορεί να αλλάξει την πορεία του Brexit. Το βασικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιστρέφει στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά από τις επικρίσεις στη Βουλή των Λόρδων.
Αν χάσει η Μέι θα αποδυναμωθεί περαιτέρω ενώ θα ενισχυθεί η Βουλή, σχολιάζει το Politico.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι ζήτησε χθες από το κόμμα της να φανεί ενωμένο και να ψηφίσει εναντίον οποιωνδήποτε αλλαγών στο πρόγραμμά της για το Brexit. Η κυβέρνησή της είναι περισσότερο ευάλωτη σε μια τροπολογία που θα συζητηθεί σήμερα και, εφόσον υπερψηφιστεί, θα αλλάξει τη λεγόμενη “ουσιαστική ψήφο” σε μια τελική συμφωνία και θα παρέχει στη Βουλή περισσότερη εξουσία για να καθορίσει την “κατεύθυνση” της κυβέρνησης σε περίπτωση που απορριφθεί αυτή η συμφωνία. Αύριο θα συζητηθεί μια άλλη τροπολογία που κατέθεσαν “αντάρτες” του κόμματός της και αφορά τη σχέση της χώρας με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Για Ε.Ε: Ένας ακόμα διακεκριμένος επισκέπτης θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης: Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Πηγές δήλωσαν ότι ο Ρούτε θα επικεντρωθεί στον ρόλο της Ε.Ε παγκοσμίως και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα μιλήσει επίσης για τον “μοναδικό χαρακτήρα αυτής της συνεργασία εντός της Ε.Ε που βασίζεται στο κράτος δικαίου” και θα ζητήσει περαιτέρω ενότητα προτού εκτιμήσει αν η Ε.Ε είναι έτοιμη για το “αύριο”. Οι απόψεις του για τις μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε, τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε και τη σημασία της ενιαίας αγοράς αλλά και της διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν αναμένεται να εκπλήξουν κανέναν. Αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάγκη κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ θα αναφερθεί και σε μερικές ιδέες του για τη μεταρρυθμιση των θεσμών της Ε.Ε. Υπάρχει πάντως έντονη φημολογία ότι το στρατόπεδο των Συντηρητικών θα προτιμούσε ο Μαρκ Ρούτε να γίνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα