back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η οδύσσεια του σωστικού πλοίου Aquarius

Διαβάστε επίσης

Η οδύσσεια των 629 μεταναστών από τη Λιβύη, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, δείχνει να φτάνει στο τέλος της.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, ιταλικά πλοία θα μεταφέρουν άμεσα στους διασωθέντες που περισυνέλεξε το Aquarius το Σάββατο στη Μεσόγειο, στις ακτές της Ισπανίας.

Φοβούνται επιστροφή στη Λιβύη

Η μεταφορά αυτή, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ SOS Méditerranée, θα γίνει παρά την άρνηση των μεταναστών που φοβούνται ότι οι ισπανικές αρχές θα τους προωθήσουν πίσω στη χώρα τους. Και αυτό είναι ενδεικτικό της ισχυρής βούλησής τους να ξεφύγουν από την Λιβύη με κάθε κόστος.

Μάλιστα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του ιταλικού τύπου, ένας εκ των επιβατών του Aquarius, μόλις έμαθε τα νέα χθες το απόγευμα ότι ενδέχεται να μεταφερθούν στην Ισπανία, απείλησε ότι θα πέσει στη θάλασσα.

Έκλεισε τα λιμάνια ο Σαλβίνι

Είχε προηγηθεί η άρνηση της Ιταλίας να τους υποδεχτεί και μαζί με αυτήν η άρνηση της Μάλτας. Ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λίγκας, Ματέο Σαλβίνι, πιστός στην ακραία προεκλογική γραμμή του, είχε ζητήσει να κλείσουν όλα τα λιμάνια της χώρας του για το πλοίο.

Ωστόσο, ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, αψηφώντας την εντολή κατήγγειλε ότι ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και “αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση” και ανακοίνωσε ότι η πόλη του είναι έτοιμη να υποδεχτεί το Aquarius. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας στον οποίο “πέταξε το μπαλάκι” ο Σαλβίνι, χαρακτήρισε «επικίνδυνη» και «παράνομη» τη στάση της Ιταλίας και αρνήθηκε με τη σειρά του το πλοίο στα λιμάνια της.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Έντονη ήταν η αντίδραση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR) η οποία κάλεσε την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν αμέσως στο πλοίο να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη.

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες «απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο».

Στην Ισπανία οι 629 μετανάστες

Τελικά τη λύση έδωσε ο νέος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που δήλωσε ότι θα δεχτεί στη χώρα του τους 629 μετανάστες από τη Λιβύη. Όπως επιβεβαίωσε και με μήνυμά της στο twitter η ΜΚΟ SOS Méditerranée πριν λίγες ώρες, το κέντρο συντονισμού που έχει στηθεί στη Ρώμη “σχεδιάζει να μεταφέρει αργότερα τους διασωθέντες σε ιταλικά πλοία και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε όλοι μαζί προς την Ισπανία”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα