back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πολιτική χορήγησης ασύλου διχάζει μεγάλο συνασπισμό αλλά και Χριστιανική Ένωση

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο του Χορστ Ζέεχοφερ για την πολιτική χορήγησης ασύλου φαίνεται να δημιουργεί τριγμούς όχι μόνο στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού αλλά και της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας επρόκειτο σήμερα μαζί με τον επίσης χριστιανοκοινωνιστή ομοσπονδιακό υπουργό Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ, να παρουσιάσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει 63 μέτρα, αλλά τελικά η παρουσίαση αναβλήθηκε επ’ αόριστον. “Ορισμένα σημεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, ενώ δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία της παρουσίασης του σχεδίου”, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι εκκρεμούν κάποια σημεία που η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζέεχοφερ επιθυμούν να συζητήσουν.

Η συνέντευξη τύπου αναβλήθηκε στην πραγματικότητα, διότι οι δύο ηγέτες των αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης δεν μπορούν να βρουν έναν κοινό παρονομαστή. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους έχουν διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Η Μέρκελ υπέρ ευρωπαϊκής λύσης, ο Ζέεχοφερ κατά

Πόση Ευρώπη πρέπε να υπάρχει στην προσφυγική πολιτική; Αυτό είναι το ερώτημα που φαίνεται να διχάζει τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης. Το σχέδιο του Ζέεχοφερ, κατά πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά Μέσα, προβλέπει οι πρόσφυγες, οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί, να επιστρέφουν απευθείας στα γερμανικά σύνορα, σενάριο που θα είχε συνέπειες κυρίως για την γειτονική Αυστρία, που ακολουθεί στο προσφυγικό μία γραμμή πιο συντηρητική από αυτή της Γερμανίας. Η καγκελάριος τάσσεται ξεκάθαρα κατά αυτής της πρότασης: „Θέλω το δίκαιο της ΕΕ να έχει προτεραιότητα έναντι του εθνικού δικαίου“, αποσαφήνισε την Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ARD „Anne Will“. Αυτό, άλλωστε, ισχύει αυτή τη στιγμή.

Δικό του σχέδιο ετοιμάζει το SPD

Το SPD, που δηλώνει όπως και η καγκελάριος υπέρ μίας ευρωπαϊκής και όχι μίας εθνικής λύσης, θορυβημένο από τις εξελίξεις ετοιμάζει δικό του σχέδιο, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών. „Όποιος θέλει να κάνει σαφείς προτάσεις για την πολιτική ασύλου δεν μπορεί να βασιστεί στον Ζέεχοφερ και το CSU. Γι’ αυτό το SPD επεξεργάζεται δικό του σχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική“, δήλωσε ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος του κόμματος, και συμπλήρωσε: “Η εικόνα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή το CDU και το CSU είναι καταστροφική. Πραγματικά δεν μπορούμε να μιλάμε για Χριστιανική ‘Ένωση’”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα