back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ζάεφ

Διαβάστε επίσης

Το απόγευμα αναμένεται η νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ, για το κλείσιμο των τελευταίων λεπτομερειών στο ζήτημα του ονοματολογικού.

Ακολούθως o πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναμένεται να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο Προεδρικό Μέγαρο εντός της ημέρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν αιτήματός του για συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Αισιόδοξος ο Ζάεφ

Αισιόδοξος για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σε σημερινές δηλώσεις  σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το «ονοματολογικό» και εν αναμονή της νεας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε το όνομα θα είναι μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς. «Ελπίζω ότι  σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στο κοινό. Είπα πως είμαι αισιόδοξος, πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας, αλλά σημερα θα έχουμε μια πολύ σημαντική για εμένα τηλεφωνική επικοινωνία» ανέφερε. Ο Ζαεφ έδωσε παράλληλα έμφαση στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας το ιδιαίτερα σημαντικό για την επίλυση του «ονοματολογικού».

Νέες αντιδράσεις Ιβανόφ

Ωστόσο, ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ προέβαλε νέες αντιδράσεις ως προς την επικείμενη συμφωνία.
« Η τήρηση της συνταγματικής ονομασίας και η εξεύρεση μιας λύσης χωρίς συνταγματικές αλλαγές δεν είναι εναντίον της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και να μην προβλέπει αλλαγές.

Π. Καμμένος: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία με τη FYROM

Στο εσωτερικό ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου που πραχώρησε επανάλεβε ότι, οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουν τη συμφωνία με τη FYROM. Προεξόφλησε δε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η συμφωνία να γίνει δεκτή είτε από δημοψήφισμα, είτε από την πλειοψηφία της Βουλής της γειτονικής χώρας.

Ακόμη και στο αντίθετο σενάριο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το θέμα δεν θα φτάσει στην ελληνική Βουλή πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, απαντώντας έτσι στο ερώτημα για τη δική του στάση τότε. Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, προειδοποιώντας ότι όποιος διαφωνεί με την πάγια θέση των ΑΝΕΛ διαγράφεται.

Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία

Τρία τα ονόματα στην τελική διαπραγμάτευση: Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία. Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί με την πΓΔΜ, είπε στο «Πρακτορείο FM» ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αντιδράσεις προκαλεί ήδη η δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι η γλώσσα της γείτονος θα προσδιορίζεται ως «μακεδονική», αλλά θα γίνεται σαφές ότι ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.
«Έχουμε χάσει αγώνες 80 ετών, η ΝΔ δεν θα συμφωνήσει ποτέ», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η λύση για το Μακεδονικό βοηθά και τις δύο πλευρές και εμάς ιδιαίτερα, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο αντιπρόεδρος της βουλής Σπύρος Λυκούδης.

Σπ.Μουρελάτος – Γιώργος Κατσίγιαννης – Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα