back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την ενίσχυση της εργασίας και της οικονομίας προαναγγέλλει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών.

Ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης από τις 25 Μαΐου, οι Δήμοι, όπως συμφωνήθηκε στην κοινή τηλεδιάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ, θα παραχωρήσουν επιπλέον τετραγωνικά όπου αυτό είναι απαραίτητο αλλά όχι σε βάρος του Δημόσιου χώρου. Την Παρασκευή ψηφίζεται η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα.

Εκδόθηκε ο «Οδηγός Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» εν όψει της επαναλειτουργίας των εστιατορίων. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας που θα προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Για βαθιά ύφεση που μπορεί να φτάσει το 10% του ΑΕΠ το 2020, με σχετικά δυνατή ανάκαμψη το 2021, προειδοποιεί η Κομισιόν που άναψε ωστόσο το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 640 εκατ. ευρώ Η ανεργία σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα επίπεδα του 20% φέτος. Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό Τομέα επισημαίνεται η αύξηση της δραστηριότητας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ωστόσο τα ποσοστά τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ύφεση από 10%-13% αναμένεται να σημειώσει φέτος η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορoνοιού είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στον real fm. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν και θα ληφθούν για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η ύφεση μπορεί να περιοριστεί στο 8%…η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει κι ένα δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, συμπλήρωσε ο κ. Σταικούρας.

«Αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία προβλέψεων σε τέτοιους καιρούς”, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας «αλλά το να πηγαίνεις από το 0% στο 13% (26 δισ. διαφορά) μέσα σε ενάμιση μήνα, κάνοντας και όλες τις ενδιάμεσες προβλέψεις, θυμίζει περισσότερο αστρολογία και λιγότερο οικονομικό επιτελείο». Υπογραμμίζει ότι «αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μειώσεις μισθών των εργαζομένων, να το ξεχάσει».

Tην καταβολή της 13ης σύνταξης σε 113.017 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένουν εδώ και ένα έτος ζητά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με επιστολή του προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, με κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Διευκρινιστικές δηλώσεις έκανε ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ αναφορικά με το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. Ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, δεν σχετίζεται με κοινό δανεισμό ή κοινά ομόλογα και άρα με αμοιβαιοποίηση του χρέους. Πρόσθεσε εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ένωσης, ενώ υπάρχει και «δεσμευτικό πλάνο αποπληρωμής».

Αναστάτωση προκάλεσε στη Βουλή το λάθος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη- ο οποίος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση της ΝΟΒΑΡΤΙΣ- έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο.

Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής αποφάσισαν να διακόψουν την ψηφοφορία και αποφασίστηκε να ξανα-ανοίξει η κάλπη, ο βουλευτής της ΝΔ να βγάλει το ψηφοδέλτιό του , να το τοποθετήσει σε φάκελο και να ξαναψηφίσει.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη Τσοβόλα που εξέδωσε ανακοίνωση αμφισβητώντας την διαδικασία. Κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας το γεγονός επισημαίνουν ότι ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή της Βουλής αποφάσισε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος νομικός τρόπος για να διορθωθεί το λάθος ήταν αυτός που ακολουθήθηκε.

Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και να καταστήσει την όλη διαδικασία άκυρη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Και προσθέτει : «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν».

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλήν του ΚΙΝΑΛ, από το οποίο δεν ψηφίζουν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης λόγω απουσίας εκτός Αθηνών.

Σε ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει «Η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης, λόγω της απουσίας τους εκτός Αθηνών για ανελαστικούς λόγους, απέστειλαν σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, εν όψει της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου Δ. Παπαγγελόπουλου, σχετικές επιστολές στις οποίες αναφέρουν: «εάν ήμουν παρών, θα ψήφιζα σύμφωνα με τη θέση του κόμματός μου».

«Το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα στον καθέναν να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή», τόνισαν με δηλώσεις τους ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Άλλα 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2850, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 617 (21.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1476 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών (8 (36.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες). Το 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 96 ασθενείς. Ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του σήμερα ανεβάζοντας σε 166 τους καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα. Συνολικά ελεγχθεί 139445 κλινικά δείγματα.

Περισσότερα από 10.000 τεστ για τον κορoνοϊό έχουν πραγματοποιήσει έως και σήμερα, πόρτα – πόρτα σε δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι Κινητές Ομάδες Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 10.000 τέστ, σε 405 Δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες ‘οπως κέντρα φιλοξενίας αστέγων, προσφύγων – μεταναστών, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.α., σε 19 Περιφερειακές Ενότητες και 82 Δήμους της χώρας.

Το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την Πρόεδρο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η κρίση της πανδημίας κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη της μέριμνας για τους πλέον ευάλωτους ανάμεσά μας, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. ΠτΔ .

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 135 νεκρούς σε διάστημα 24 ωρών, αριθμό ρεκόρ, όμως για πρώτη φορά μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Τήνο μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων για τη συνέχιση των εργασιών τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. «Την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων», κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος που βρίσκεται στο νησί. Να σταματήσει τώρα η καταστολή και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις ζητά το ΚΚΕ.

Νεφώσεις αύριο στην Αττική και θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Αλλαγή σκηνικού για τον καιρό από αύριο την Πέμπτη με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, και την πτώση της θερμοκρασίας. Αυτή την ώρα η θερμοκρασία στην Τεχνοπολη εδώ στο Γκάζι είναι 30 βαθμοί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα