back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κρυπτεία σκυτάλη στη Ρέα Γαλανάκη

Διαβάστε επίσης

Η δεύτερη σκυταλοδρομία λόγου από τον Παντελή Μπουκάλα στη Ρέα Γαλανάκη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αθηνών.

Η κρυπτεία σκυτάλη, που έφερε στην ράχη της κρυπτογραφημένα μηνύματα της στρατηγικής των αρχαίων Σπαρτιατών, αποκαλύπτει την σχέση που έχει η σκυταλοδρομία με την ανάγνωση. Αυτήν την σχέση υπογράμμισε ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας στην δεύτερη χεριά της σκυταλοδρομίας λόγου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Από τον Τίτο Πατρίκιο στο άγνωστο

Ο απρόσμενος χαρακτήρας της σκυταλοδρομίας ενισχύει τη γοητεία της. Γνωρίζαμε μόνο τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας λόγου. Ήταν ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος είχε να επιλέξει ένα αγαπημένο βιβλίο ενός εν ζωή Έλληνα συγγραφέα και να του περάσει την σκυτάλη της ανάγνωσης, ο οποίος θα επαναλαμβανε την διαδικασία. Στόχος της δράσης είναι λέξη λέξη να δημιουργηθεί μια διαδρομή ανάγνωσης με σταθμούς αγαπημένα βιβλία και Έλληνες συγγραφείς. Ο Τίτος Πατρίκιος με φρεσκάδα και χιούμορ εφήβου επέλεξε να δώσει τη σκυτάλη στη δημοτική ποίηση και το βιβλίο, Το αίμα της αγάπης. Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση του Παντελή Μπουκάλα. που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

«Ο βασικός χαρακτήρας στα βιβλία της Ρέας είναι η ίδια η γλώσσα» θα πει ο Παντελής Μπουκάλας εξηγώντας ότι επέλεξε τη Ρέα Γαλανάκη για το σύνολο του έργου της. Αφορμή αποτέλεσε το τελευταίο της βιβλίο Δύο γυναίκες, δυο θεες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης. Και ετσι έγινε το πέρασμα από τη δοκιμιογραφία στην πεζογραφία.

Ο Παντελής Μπουκάλας συνδέθηκε άλλωστε με την γλώσσα της Ρέας Γαλανάκη, από όταν υπήρξε διορθωτής των βιβλίων της στις εκδόσεις Άγρα. Και αυτή η σύνδεση διακρίνεται σε δύο βασικά σημεία του έργου τους: στο πείραγμα των μύθων και στη μετουσίωση των παράδοσιακών στοιχείων σε κάτι νέο.

Ο συγγραφέας είναι ένας άνθρωπος που βασικά διαβάζει

«Η Τέχνη απαθανατίζει τους ανθρώπους. Τους βγάζει από το θάνατο τους, γιατί στο μυαλό μας διαβάζοντας έχουν μια δεύτερη ζωή» είπε η Ρέα Γαλανάκη αναφερόμενη στην Τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης. «Μ’ ενδιαφέρει το θέμα της γυναικείας φωνής, σ’ έναν μινωικό πολιτισμό που εκφραζόταν κυρίως μέσα από τη ζωγραφική. Την ιστορία της η Αριάδνη στο βιβλίο Δυο γυναίκες, δυο θεές την λέει η ίδια και όχι ο Θησέας. Της δίνω γλώσσα να την πει. Άγραφος πολιτισμός είναι και τα δημοτικά τραγούδια κι η δουλειά του Παντελή Μπουκάλα τα ξαναζωντανεύει, τα διασώζει, τους δίνει μια σύγχρονη προβληματική», είπε, αναφερόμενη στο έργο του προκατόχου της σκυταλοδρόμου το οποίο έχει μελετήσει. Άλλωστε όπως αποκάλυψαν και οι δύο δημιουργοί «ο συγγραφέας είναι ένας άνθρωπος που βασικά διαβάζει και κάπου κάπου γράφει

Επόμενος σταθμός η εργογραφία-βιογραφία: Η σκυτάλη από τη Ρέα Γαλανάκη θα παραδοθεί στις 2 Ιουλίου στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ποιητή και βιβλιογράφο και στη Μαρία Στασινοπούλου, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας για τα «υπέροχα έργα τους για τον Καβάφη, τον Σεφέρη και την εργοβιογραφία του Μανόλη Αναγνωστάκη που ετοιμάζουν τώρα. », είπε η συγγραφέας για τους επόμενους δημιουργούς, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα