back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο ρόλος του βαυαροαυστριακού μετώπου την προσφυγική πολιτική της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Ποιος ο ρόλος που θα διαδραματίσει το επόμενο εξάμηνο ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς στην πολιτική χορήγησης ασύλου της ΕΕ;

Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα, δεδομένου ότι η Αυστρία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο αυστριακός καγκελάριος συγκυβερνά με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας και οι θέσεις που έχει υιοθετήσει στο ζήτημα της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής είναι πολύ πιο συντηρητικές από εκείνες της γερμανίδας ομολόγου του Άνγκελα Μέρκελ.

Διχασμένη η Χριστιανική Ένωση

Καλύτερο σύμμαχο όμως εντός Γερμανίας ο Κουρτς δε θα μπορούσε να βρει από τον Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο μεταξύ άλλων για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, και επικεφαλής των βαυαρών Xριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

Η αναβολή της προγραμματισμένης για χθες παρουσίασης του σχεδίου του Ζέεχοφερ για την πολιτική χορήγησης ασύλου εξαιτίας διαφωνιών με την καγκελάριο, ενέτεινε την εσωκομματική κρίση στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης, οι οποία το τελευταίο διάστημα είναι “Ένωση” μόνο κατ’ όνομα.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Ζέεχοφερ αποφάσισε να είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών που δε θα συμμετάσχει σήμερα στην 10η Σύνοδο Ενσωμάτωσης υπό την γερμανίδα καγκελάριο, επιλέγοντας να εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό του Βάντερβιτς. Που θα είναι ο ίδιος; Σε συνάντηση με τον Ζεμπάστιαν Κουρτς που από χθες βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ τον αυστριακό καγκελάριο θα συναντήσει και ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και στέλεχος του CSU.

Η πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβανόταν στο σχέδιο του Ζέεχοφερ και έφερε τη ρήξη με την Μέρκελ ήταν η επιστροφή των προσφύγων ή μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου έχουν απορριφθεί στα σύνορα της Γερμανίας -ουσιαστικά στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Κάτι τέτοιο αντίκειται στο δίκαιο της ΕΕ, όπως επεσήμαναν η Μέρκελ αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε την ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων στα γερμανοαυστριακά σύνορα.

Ισχυροποίηση του μετώπου Βαυαρίας-Αυστρίας

Δεδομένης της συντηρητικής γραμμής Κουρτς στο προσφυγικό και του γεγονότος ότι στις 14 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν στην Βαυαρία κρατιδιακές εκλογές εξαιρετικά κρίσιμες για τους Χριστιανοκοινωνιστές, που επιθυμούν διακαώς τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων τους από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), είναι πρόδηλη η χρησιμότητα ενός κοινού μετώπου με την Αυστρία.

Ενδεικτική της χαλύβδωσης του μετώπου Βαυαρίας-Αυστρίας είναι η υψηλού συμβολισμού βαυαροαυστριακή συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στο Λιντς, πρωτεύουσα του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Άνω Αυστρία, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βαυαρία.

Κουρτς και Ζέεχοφερ πρέπει να διαλέξουν

Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς αποκαλεί εαυτόν ευρωπαϊστή, μάλιστα τον Δεκέμβριο η πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την εκλογή του στην καγκελαρία ήταν στις Βρυξέλλες. Ένα μόλις μήνα μετά, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Βερολίνο υπό την ιδιότητα του καγκελάριου, η Άνγκελα Μέρκελ είχε επισημάνει ότι η Βιέννη πρέπει να αποδείξει εμπράκτως τις φιλοευρωπαϊκές της διαθέσεις. Το επόμενο εξάμηνο, έχοντας η χώρα του την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς θα έχει την ευκαιρία ή θα αναγκαστεί να επιλέξει τον δρόμο των Βρυξελλών ή το δρόμο Βίζεγκραντ. Το ίδιο και ο Χορστ Ζέεχοφερ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα