back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο Κοινοβούλιο η αντιπαράθεση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ – Πρόταση μομφής εξετάζει η ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Στους ρυθμούς της επικείμενης συμφωνίας για το Μακεδονικό κινείται πλέον και η Βουλή, μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει το Σώμα, σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή 15 Ιουνίου.

Το αίτημα του πρωθυπουργού που υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στην αυριανή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, που έχει οριστεί για τις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η συνεδρίαση της Παρασκευής, που θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με την πρωτολογία του πρωθυπουργού.

Η διαδικασία προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα πρωτολογίας έως 10 λεπτά της ώρας, δευτερολογίας έως 5 και τριτολογίας έως 3 λεπτά.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα πρωτολογίας για 5 λεπτά και δευτερολογίας έως 3 λεπτά.

Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι οι χρόνοι δεν θα τηρηθούν λόγω και της κρισιμότητας του ζητήματος με αποτέλεσμα η συζήτηση να μετατραπεί σε μια μίνι προ ημερησίας.

Τα πιθανά σενάρια

Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία ενημέρωσης του πρωθυπουργού διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί στον αέρα, στην περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση αποφασίσει να καταθέσει αύριο Πέμπτη, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και αφού έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρόταση μομφής. Στην περίπτωση αυτή παύει, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής , κάθε άλλη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Το δεύτερο σενάριο που διακινείται είναι η πρόταση μομφής της ΝΔ προς την κυβέρνηση να κατατεθεί στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Παρασκευής κατά το κλείσιμο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ή εντός 48 ωρών και ολοκληρώνεται το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία, που ουσιαστικά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τι λένε από τη ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Πέμπτη, θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του θα κάνει αναφορά στο Σύνταγμα, η οποία θα ερμηνευθεί ως προαναγγελία της κατάθεσης πρότασης μομφής.

Η πρόταση μομφής, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα κατατεθεί μετά το πέρας της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πληροφορίες αναφέρουν ότι, η πρόταση μομφής θα γίνει άμεσα αποδεκτή άρα θα ξεκινήσει από την Πέμπτη το απόγευμα ή το βράδυ η διαδικασία συζήτησής της, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Τι απαντά το Μαξίμου στην κριτική για την υπογραφή συμφωνίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, χαρακτηρίζουν «καλοδεχούμενη» την όποια πρόταση μομφής από τη ΝΔ, σημειώνοντας ωστόσο ότι, αυτή η πρωτοβουλία είναι ακόμη ένα δείγμα τυχοδιωκτισμού και ανευθυνότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις προκειμένου να σηκώσει το γάντι μετατρέποντας την πρόταση μομφής της ΝΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την κυβέρνηση.

«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις.

Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Δ. Ράντος – Στ. Παπαμιχαήλ – Σπ. Μουρελάτος – Γ. Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα