back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διπλωματική κρίση Ιταλίας – Γαλλίας εξαιτίας του Aquarius

Διαβάστε επίσης

Μπορεί το σωστικό πλοίο της ΜΚΟ SOS Méditerranée Aquarius να βρήκε λιμάνι και το θέμα να δείχνει να κλείνει αλλά η συζήτηση που άνοιξε δεν προβλέπεται να κλείσει σύντομα.

Η άρνηση της Ιταλίας να δεχτεί τους 629 μετανάστες από τη Λιβύη ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις αλλά δεν κατάφερε να της αλλάξει γνώμη. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι η έντονη αντίδραση, κυρίως της γαλλικής πλευράς, ενίσχυσε την αδιαλλαξία του Ματέο Σαλβίνι αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης. Έτσι, το σωστικό πλοίο με τους 123 ανήλικους και τις 7 έγκυες γυναίκες στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει ένας διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Γαλλία κατηγορεί την Ιταλία για ανευθυνότητα

Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε προχθές, Δευτέρα, κυνική, ανεύθυνη και υποκριτική την άρνηση της Ιταλίας ενώ επικαλέστηκε το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Η αντίδραση του Τζουζέπε Κόντε ήταν ακαριαία και μάλιστα δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να παίρνει “υποκριτικά μαθήματα” από χώρες που “επιλέγουν να γυρνούν την πλάτη σε θέματα μετανάστευσης”. Κατηγόρησε μάλιστα την Γαλλία ότι έχει ελλειπή ενημέρωση ως προς το τι έχει αληθινά συμβεί με το Aquaris.

Σαλβίνι: Δεν δεχόμαστε μαθήματα

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι η Γαλλία δέχεται τους μισούς αιτούντες άσυλο από όσους δέχεται η Ιταλία και ξοδεύει 10 ευρώ λιγότερα ανά άτομο από την χώρα του.

Διπλωματικό επεισόδιο

Η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών όμως δεν έμεινε μόνο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά πήρε και διαστάσεις διπλωματικής κρίσης. Εχθές ο Γάλλος πρέσβης στη Ρώμη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του μεταφέρθηκε η έντονη δυσαρέσκεια της Ιταλίας στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πλευράς της χώρας του για τους ιταλικούς χειρισμούς.

Λίγο αργότερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθές στο Παρίσι. Η γαλλική πλευρά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επίσκεψη ακυρώθηκε με αίτημα των Ιταλών και ότι λυπάται για αυτό αφού υπάρχουν «πολλά σημαντικά θέματα να συζητήσουμε με τον κ. Τρία ιδιαίτερα με την προοπτική της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης».

Τελικά, οι δύο υπουργοί σε τηλεφωνική επικοινωνία τους αποφάσισαν λίγο αργότερα να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες.

Συνάντηση Μακρόν – Κόντε

Στο μεταξύ στον αέρα ήταν και μέχρι πριν από λίγο η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι, αύριο Παρασκευή. Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι όσο η Γαλλία δεν ζητάει συγγνώμη για τις δηλώσεις της, θα ήταν καλύτερα ο πρωθυπουργός να μην πραγματοποιήσει το ταξίδι του.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ωστόσο, επιβεβαιώθηκε τελικά από την ιταλική πλευρά ότι το ταξίδι θα γίνει κανονικά, όπως και η συνάντηση των δύο προέδρων. Άλλωστε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε εχθές ότι η Γαλλία “εξακολουθεί να εργάζεται χέρι χέρι μαζί με την Ιταλία” για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα