back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επισκόπηση Ξένου Τύπου

Διαβάστε επίσης

Διεθνής Τύπος 14.06.18

Ελλάδα-ΦΥΡΟΜ

Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά θετικά τη συμφωνία στο ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

«Η γερμανική κυβέρνηση ρητά χαιρετίζει το γεγόνος ότι η ελληνική και η κυβέρνηση της πΓΔΜ μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και τη μεσολάβηση των ΟΗΕ κατέληξαν στο θέμα της δίενηξης επί του ονοματολογικού σε συμβιβαστική λύση», τόνισε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε μια δήλωση που έκανε στην αρχή του κυβερνητικού μπρίφινγκ ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του Βερολίνου προς τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την ελπίδα «να σταθεί δυνατό η συμφωνία να υπογραφεί σύντομα και να βρει και στις δύο χώρες επαρκή στήριξη.»

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Λύση με τέσσερα γράμματα», αναφερόμενη στο πρώτο συνθετικό του όρου «Βόρεια Μακεδονία», που στα γερμανικά είναι «Nord».

Όπως σχολιάζει, «για αυτό το πρόθημα με τέσσερα γράμματα διεξαγόταν σκληρή μάχη επί 27 χρόνια. Αυτή αναμένεται τώρα να αποτελέσει παρελθόν. Επιτέλους! Σίγουρα, η λύση βρίσκεται ακόμη υπό αίρεση επειδή οι εθνικιστές εκατέρωθεν ενδέχεται να υψώσουν για άλλη μια φορά τις γροθιές τους. Ωστόσο μπορεί να ελπίζει κανείς ότι εν τέλει το μέλλον θα είναι για όλους σημαντικότερο από ένα θέατρο σκιών από το παρελθόν».

Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, «πέτυχαν πράγματι ένα ιστορικό επίτευγμα (…) έκοψαν έναν γόρδιο δεσμό. Για τη Βόρεια Μακεδονία ο συμβιβασμός ανοίγει τον μέχρι σήμερα μπλοκαρισμένο από την Αθήνα δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Όμως και η Ελλάδα επωφελείται επειδή η επειγόντως απαραίτητη σταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας είναι αυτονόητα προς το συμφέρον της (σ.σ. Ελλάδας)».

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας ο σχολιαστής επισημαίνει: «Για πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η αντιπαράθεση μπορούσε να απελευθερώνει διαλυτικές δυνάμεις και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων της εξουσίας. Η αξίωση αποκλειστικότητας όσον αφορά την ελληνιστική κληρονομιά χρησίμευε στους πολιτικούς στην Ελλάδα σαν ένα είδος οπίου για τον λαό. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ανοίχτηκε ένα εθνικιστικό παράπλευρο μέτωπο, όπου απευθυνόταν κάλεσμα για μάχη ενάντια στο ιστορικό ξεπούλημα. Ο Τσίπρας θα πρέπει να ξανακλείσει αυτό το κακό πνεύμα στο μπουκάλι».

FAZ: «Ο ηγέτης Τσίπρας»

«Μια συμφωνία και πολλά εμπόδια» βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού. Όπως εκτιμά σε ρεπορτάζ της, «η Μακεδονία και η Ελλάδα συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της αντιπαράθεσης για την ονομασία. Ωστόσο η συμφωνία μπορεί ακόμη να αποτύχει – και από τις δύο πλευρές».

Για την πλευρά της ΠΓΔΜ αναφέρονται κυρίως οι δυσκολίες που κρύβει το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γίνεται λόγος για την αντίσταση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρθρογράφος ασκεί οξεία κριτική στην τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι «σε αυτήν την περίπτωση εκφράστηκε μέσω αυτού η παλιά Ελλάδα – εκείνη η Ελλάδα που απέτυχε και είχε οδηγήσει στην εξουσία τον Τσίπρα».

Η FAZ γράφει: «Με τη συμφωνία για το ονοματολογικό έχει καταστεί εφικτή μια λύση σε αυτή τη διένεξη. Με αυτή τη συμφωνία ο Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν ήδη κατορθώσει κάτι που οι προκάτοχοί τους δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν. Βεβαίως παίζουν και εσωπολιτικοί υπολογισμοί έναν ρόλο σε αυτό το εγχείρημα εξωτερικής πολιτικής, όμως πότε και πού θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς γι’ αυτόν, ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει το θάρρος ενός ηγέτη. Γι’ αυτό αξίζει αναγνώριση και στήριξη. Διότι το ονοματολογικό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη».

Το περιοδικό Spiegel επιχειρεί να αποτιμήσει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, επιλέγοντας τον τίτλο «Νίκη της Δύσης, καταστροφή για τη Ρωσία».

Όπως γράφει στη διαδικτυακή του έκδοση, ο συμβιβασμός Ελλάδας και ΠΓΔΜ «σημαίνει νίκη για τη Δύση – για τη Ρωσία αντίθετα καταστροφή. Η Μόσχα θα πρέπει να φοβάται για την επιρροή της στην περιοχή. Ωστόσο η συμφωνία θα μπορούσε να αποτύχει εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης και στις δύο χώρες».

Για την οικονομία

Το απόγευμα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να αποφασιστεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η απόφαση θα έρθει λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποδέσμευση της δόσης, καθώς το ποσό είναι διαθέσιμο έως και τις 15 Ιουνίου.

…Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένα «μαξιλάρι» δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα σχεδιάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, γράφει η «Bild», επικαλούμενη εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή της.

Συνέντευξη Τσακαλώτου στην Die Zeit

Περισσότερη τόλμη στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής ζητεί από την Άγκελα Μέρκελ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω της συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στη διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε μεταξύ άλλων για τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στην Ιταλία για όλη την Ευρώπη. Επίσης κάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να επιδείξει περισσότερη τόλμη στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει παρά τις δυσμενείς για το κόμμα δημοσκοπήσεις να πείσει τους πολίτες και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε «ανήσυχος» για τις εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει βραχυπρόθεσμα αρνητικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις κεφαλαιαγορές. «Όμως δεν αναμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί έτσι αιωνίως. Οι ειδικοί μας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους μπορούν να κρίνουν με τον καλύτερο τρόπο πότε οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να δανειστούμε και πάλι χρήματα από τις κεφαλαιαγορές. Αυτό το έχουν κάνει ήδη με επιτυχία έως τώρα. Εκτός αυτού διαθέτουμε και ένα ‘μαξιλάρι’ για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες.

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εξάλλου ένα θέμα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο την Ελλάδα», επισήμανε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι οι Ιταλοί επέλεξαν να ψηφίσουν λαϊκιστικά κόμματα εξαιτίας των «δύσκολων κοινωνικών και περιφερειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν». «Κοιτάξτε καλύτερα γιατί οι άνθρωποι ψηφίζουν τέτοια κόμματα. Η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Οι Ιταλοί δεν τρελάθηκαν ξαφνικά. Το να τους κατηγορεί κανείς για λαϊκισμό όπως και οι εκατέρωθεν προσβολές δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα την Ευρώπη. Τώρα θα πρέπει όλοι μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως υπογράμμισε, «τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν θα επιλυθούν εάν απλά συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή από όσο είναι σήμερα. Αυτό θα ήταν καλό για τη Γερμανία και για την παρακαταθήκη της ως ευρωπαίας πολιτικού». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν μιλώντας για περισσότερη τόλμη εννοεί περισσότερα χρήματα, ο έλληνας υπουργός σημείωσε: «Δεν πρόκειται πάντα μόνο για χρήματα. Αυτά σίγουρα είναι σημαντικά, αλλά το ζητούμενο είναι επίσης να έχουμε θεσμούς που επιλύουν προβλήματα. Όταν μια εθνική οικονομία εντάσσεται σε μια νομισματική ένωση εγκαταλείπει ένα σημαντικό όπλο: Δεν μπορεί κανείς πλέον να υποτιμήσει το νόμισμά του κάνοντας έτσι την οικονομία του πιο ανταγωνιστική. Επομένως χρειάζεται άλλα εργαλεία, για παράδειγμα μια περιφερειακή πολιτική, μια ευρωπαϊκή ασφάλιση ανέργων ή μια επενδυτική στρατηγική. Δυστυχώς τα κράτη-μέλη περιμένουν μέχρι να εκδηλωθούν πολιτικές κρίσεις όπως στην Ιταλία, αντί να κοιτούν προς τα εμπρός και να αποφασίσουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση για το αν αναμένει ότι θα υλοποιηθεί η επιδιωκόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη διαδοχή στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του Eurogroup το 2017, υπογραμμίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς γνωρίζει ότι η δήλωση αυτή είναι «πολύ σαφής» και δεσμευτική για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος».

Ο έλληνας υπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους «προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές», ενώ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποδεχθεί προληπτική γραμμή στήριξης μετά την εκπνοή του προγράμματος.

ΗΠΑ-Βόρειος Κορέα

Οι ΗΠΑ θέτουν τους όρους για την άρση των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας”, γράφει σήμερα το BBC στην πρώτη του σελίδα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδιώκει την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πραγμάτωση της πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο Πομπέο, δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης στην οποία πήραν μέρος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, που υπέγραψαν ένα έγγραφο στο οποίο δεν αναφέρονται ούτε η λέξη «επαληθεύσιμη» αλλά ούτε και η λέξη «αμετάκλητη».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «κατανόησε» ότι η αποπυρηνικοποίηση της χώρας του πρέπει να είναι «ταχεία», είπε ακόμη ο Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Πεκίνο, όπου θα ενημερώσει Κινέζους αξιωματούχους για την ιστορική σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρουκαι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Το Πεκίνο προσφέρθηκε να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που πήραν στη σύνοδο.

Παρατηρητές αναμένουν επίσκεψη αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα της Κίνας πολύ σύντομα, καθώς οι δύο χώρες, που διατηρούν ιστορικά στενούς συμμαχικούς δεσμούς, θα θελήσουν να διαβουλευθούν για την πορεία που θα ακολουθηθεί.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέστρεψε στην Πιονγιάνγκ το πρωί της Τετάρτης, μετά την αναχώρησή του από τη Σιγκαπούρη το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής με το Τραμπ.

Αρκετοί παρατηρητές θεωρούσαν ότι ο Κιμ θα επέλεγε να κάνει ενδιάμεση στάση στο Πεκίνο, προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής με τον Τραμπ, κάτι που δεν συνέβη.

Συνάντηση Άμπε-Κιμ

Προσπάθειες να κλείσει μια συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν καταβάλλει η ιαπωνική διπλωματία, εξετάζοντας την πιθανότητα ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ τον Αύγουστο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Yomiuri.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι των δύο κρατών επικοινώνησαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και διαπραγματεύθηκαν μια ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας – Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναστέλλει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των αμερικάνικων ένοπλων δυνάμεων και αυτών της Νότιας Κορέας μετά τη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ στη Σιγκαπούρη. Για το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, τα γυμνάσια αυτά είναι «ζωτικής» σημασίας για την ασφάλεια της Ανατολικής Ασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε την Τετάρτη ότι το Τόκιο είναι διατεθειμένο να επωμιστεί ένα μέρος του κόστους της διαδικασίας για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά μόνο αφού ξαναρχίσουν οι επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γιομιούρι, αν η επίσκεψη του Άμπε στην Πιονγιάνγκ αποδειχθεί δύσκολη ή ανέφικτη, εξετάζεται ένα ακόμη σενάριο: η συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρου της Ανατολής που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Βλαδιβοστόκ, εάν ο Κιμ συμμετάσχει σε αυτό.

Πηγή προσκείμενη στην ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το θέμα της συνόδου κορυφής Ιαπωνίας – Βόρειας Κορέας θα συζητηθεί διμερώς στο περιθώριο εκδήλωσης για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας.

Η πηγή διευκρίνισε πως δεν είναι βέβαιο ότι ο Iάπωνας πρωθυπουργός θα πάει στο Βλαδιβοστόκ τον Σεπτέμβριο, καθώς εκείνο τον μήνα στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε θα βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη για την ανάδειξη της ηγεσίας του.

Γαλλικός Τύπος για Αquarius και Μουντιάλ

Le Monde: Aquarius: Εντάσεις σε Γαλλία και Ευρώπη.

Αναφέρεται στις δηλώσεις Μακρόν εναντίον Σαλβίνι, την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας που κάλεσε εχθές εκτάκτως “σε απολογία” τον Γάλλο Πρέσβη στη Ρώμη αλλά και στο χθεσινό τηλεφώνημα ανάμεσα στον Μακρόν και τον Κόντε. Στο μεταξύ ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ακύρωσε την προγραμματισμένη για εχθές συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ. Αύριο είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του Κόντε στο Παρίσι κ συνάντηση με τον Μακρόν. Ο Σαλβίνι χθες δήλωσε ότι αν η Γαλλία δε ζητήσει επίσημα συγγνώμη, θα ήταν καλύτερο ο Κόντε να μην πάει. Όλα ξεκίνησαν από την αντίδραση του Μακρόν στην απαγόρευση της Ιταλίας να δεχτεί το σωστικό πλοίο Aquarius με τους πάνω από 600 μετανάστες από τη Λιβύη.

Liberation:

Θέμα: Παρίσι – Ρώμη διαφωνούν για το Aquarius

Μεγάλη ολοσέλιδη φωτογραφία του Αντουάν Γκριζμάν για το Μουντιάλ στο πρωτοσέλιδο της σήμερα.

Όλα είναι έτοιμα στη Ρωσία…

Το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ξεκινά σήμερα το απόγευμα (14/06, 18:00) με το εναρκτήριο ματς ανάμεσα στην «οικοδέσποινα», Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας.

Θα προηγηθεί η τελετή έναρξης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη. Στα γήπεδα της Ρωσίας έχουν δώσει ραντεβού 32 ομάδες, οι οποίες σε διάστημα 32 ημερών θα δώσουν 64 αγώνες, ενώ 12 γήπεδα σε 11 πόλεις θα τους φιλοξενήσουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα