back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Ζέεχοφερ σε κατά μέτωπον επίθεση εναντίον της Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Η πολιτική χορήγησης ασύλου εξακολουθεί να διχάζει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, στους κόλπους των οποίων παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), στις 12.30 ώρα Ελλάδος συνεδριάζουν στο μπούντεσταγκ οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλη συνεδρίαση πραγματοποιούν οι βουλευτές των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υπό τον Χορστ Ζέεχοφερ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι οι βουλευτές των δύο αδελφών κομμάτων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο συνεδριάζουν ξεχωριστά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Συνεδρίαση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν συγκαλέσει και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση

Σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα, στο πλαίσιο έκτακτης συνάντησης των δύο αρχηγών στην καγκελαρία χθες το βράδυ, υπήρξε συμβιβαστική πρόταση από τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, προς το αδελφό κόμμα, ενώ άλλα μεταδίδουν ότι η πρόταση προήλθε από την καγκελάριο. Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι λύση δεν βρέθηκε.

Σε ψηφοφορία αύριο το σχέδιο Ζέεχοφερ;

Το n-tv μεταδίδει ότι αύριο Παρασκευή ο Ζέεχοφερ θα αποπειραθεί να εκβιάσει μία γρήγορη άρση του αδιεξόδου, προχωρώντας σε κατά μέτωπον επίθεση εναντίον της καγκελαρίου: θα συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο αδελφών κομμάτων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιό του για την πολιτική χορήγησης ασύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές και των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης φαίνεται στην πλειονότητά τους να τάσσονται υπέρ της πρότασης Ζέεχοφερ, μολονότι σύσσωμο το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών -ακόμη και ο δριμύς επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, Γενς Σπαν– στηρίζει την καγκελάριο. Σε περίπτωση που το σχέδιό του υπουργού Εσωτερικών υπερψηφιστεί, το πλήγμα για την Άνγκελα Μέρκελ και την προσφυγική της πολιτική θα είναι μεγάλο.

Το σχέδιο που δεν παρουσιάστηκε

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν την Τρίτη ο Ζέεχοφερ ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου του για την πολιτική χορήγησης ασύλου. Φαίνεται ότι ανάμεσα στα 63 μέτρα που επρόκειτο να προτείνει συμπεριλαμβανόταν η πρόταση, στο εξής, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες και οι αιτήσεις ασύλου τους στη Γερμανία έχουν απορριφθεί να υποχρεούνται να επιστρέφουν στα γερμανικά σύνορα. Η καγκελάριος όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ, στο οποίο βασίζεται η προσφυγική πολιτική που ακολουθεί ως σήμερα η Γερμανία.

Η Μέρκελ σε τεντωμένο σκοινί

Η Άνγκελα Μέρκελ καλείται να κρατήσει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε μία ευρωπαϊκή και μία γερμανική -ή μάλλον μία βαυαρική, όπως επισημαίνουν πολύ αναλυτές- γραμμή. Η γενική γραμματέας του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε σε συνέντευξή της στο ZDF ότι η καγκελάριος είπε στην κοινοβουλευτική της ομάδα πώς επιδιώκει μία λύση που θα εξυπηρετεί και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, μέσω της βελτιστοποίησης της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα