back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Ψαλίδι στις παροχές των διαβητικών , συμμετοχή 10% στις ακτινοθεραπείες και μείωση του επιδόματος τοκετού

Διαβάστε επίσης

Νέοι περιορισμοί στις παροχές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο οποίος εισήχθη προχθές αιφνίδια για αναθεώρηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός παροχών πλήττει τους διαβητικούς, τους ασθενείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία και νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική, ενώ προβλέπει και μείωση στο επίδομα τοκετού.

Ο Κανονισμός εισήχθη για αναθεώρηση με εντολή του αναπλητωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο ΔΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απουσίαζε στο εξωτερικό. Στη συνεδρίαση μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην αναθεώρηση των παροχών και αποχώρησαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης απέδωσε την ανάγκη για αλλαγές σε σπατάλες εκατομμυρίων που διαπιστώθηκαν, αλλά υποσχέθηκε διεύρυνση των παροχών και στο οδοντιατρικό πεδίο απο το 2019.

Ψαλίδι στα αναλώσιμα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Ο νέος Κανονισμός προβλέπει μειωμένες ποσότητες αναλώσιμων για τους διαβητικούς, ειδικά σε ότι αφορά στην αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, χωρίς όμως να ορίζονται οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση.

Μειωμένες θα είναι και οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) από 200 σε 150.

Οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το πάγιο αίτημα των ασθενών για αύξηση της ποσότητάς τους.

Αντίστοιχα, στους ασθενείς τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενους) οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται στις 60 μηνιαίως, ποσότητα που επισης κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, άτομα με διαβήτη τύπου 1 απαιτείται να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους.

Αντίστοιχα οι πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να το μετρούν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. «Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά” τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Συμμετοχή για ακτινοθεραπείες και νοσηλεία σε ιδιώτες

Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας προβλέπει επίσης συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα.

Η συμμετοχή αυτή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που αποδεδειγμένα ο χρόνος αναμονής που απαιτείται για την ίδια θεραπεία σε δημόσια δομή εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του δικαιούχου και αυτό βεβαιώνεται από γιατρό.

Συμμετοχή 10% ορίζεται και στην περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες.

Αλλαγές περιέχονται και στο επίδομα τοκετού. Συγκεκριμένα, όταν το τοκετός γίνεται εκτός δημόςιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού, πχ τοκετός κατα οίκον, προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού.

Καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ (από 900 Ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΟΥ), 900 ευρώ απο 1.200 για δίδυμη κύηση και 1300 ευρώ για τρίδυμη κύηση από 1.600 που ίσχυε .

Νίνα Κομνηνού

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα