back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ν. Κοτζιάς για ονοματολογικό: Είναι μία καλή και ισορροπημένη συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθησή του ότι, η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι «μία καλή συμφωνία και ισορροπημένη» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα, Ιζβέστια.

«Είναι μια συμφωνία win-win και για τις δύο πλευρές», είπε για να συμπληρώσει: «Νομίζω ότι το δημοψήφισμα είναι ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να κερδηθεί το δημοψήφισμα για να είναι επικυρωμένη».

Ο κ. Κοτζιάς πάντως υπογράμμισε ότι η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι επιλογή αυτού του κράτους.

«Εμείς απλώς δεν θα τους εμποδίσουμε και θα βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της. Να ξέρετε ότι η λύση αυτού του προβλήματος εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει τυπικά 25 χρόνια, στην πραγματικότητα 75 χρόνια. Και συνηθίζω να λέω το εξής: H ιστορία πρέπει να είναι σχολείο κι όχι φυλακή ή κάτω από μία φυλακή», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Υπογραφή την Κυριακή στις Πρέσπες

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, με επικρατέστερη ημέρα την προσεχή Κυριακή 17 Ιουνίου.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ αλλά και από τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, στο ελληνικό τμήμα των Πρεσπών, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα στο Βόρειο Τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, παρουσία των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ντομπρόφσκις: Επωφελής πολιτικά και οικονομικά η συμφωνία

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ”, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου. “Πιστεύουμε”, σημειώνει, “ότι μπορεί να είναι κάτι επωφελές πολιτικά και οικονομικά για ολόκληρη την περιοχή”. Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα, ότι η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας μας από το Μνημόνιο.

«Αν ο πολυαναμενόμενος συμβιβασμός θυσιαστεί στον βωμό του εθνικισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα είναι μια θλιβερή εξέλιξη για την διπλωματία και μια χαμένη ευκαιρία”, γράφει στο κύριο άρθρο της η Washington Post. «Στους μήνες που θα ακολουθήσουν”, σημειώνει, “οι ενδιαφερόμενοι και οι ιθύνοντες σε διεθνές επίπεδο οφείλουν να υποστηρίξουν τους ειρηνοποιούς σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα