back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι ανοιχτές πληγές του Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

Στα πρόθυρα της… ακύρωσης του φιλόδοξου και πρωτοφανούς για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης πολιτικού εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή της οικειοθελούς προσχώρησης δύο κομμάτων με κοινοβουλευτική έκφραση υπό μία πολιτική στέγη ήλθε ο νέος φορέας εξ αιτίας της σοβαρής διχογνωμίας, που προέκυψε μεταξύ των συστατικών του στοιχείων σχετικά με τη συμφωνία επί του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.

Μολονότι, μεσούσης της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, καταβάλλεται προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να διασκεδαστούν οι αρνητικότατες εντυπώσεις από την άκαρπη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα ξημερώματα της Πέμπτης, η βαθιά διαίρεση, που αποτυπώνεται στις αποκλίνουσες προσεγγίσεις Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη.

Η αρνητική άποψη της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που κατά πληροφορίες χαρακτήρισε τη συμφωνία κακή προτάσσοντας ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί στην γειτονική χώρα πρόσκληση ένταξης της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς προηγουμένως να έχουν διασφαλισθεί πλήρως οι απαράβατοι εθνικοί όροι, ήλθε αντιμέτωπη με την πλειοψηφούσα στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου των 6 θετική προσέγγιση των υπόλοιπων μελών του οργάνου, που επισημαίνουν πως πρέπει να επιδειχθεί πολιτική και εθνική γενναιότητα, προκειμένου να μην χαθεί μία ιστορική ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής… ανακούφισε τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών του πρώην ΠΑΣΟΚ, καθώς τα τελευταία 24ωρα γίνονταν αποδέκτες ξεκάθαρων προειδοποίησεων πως η εκλογική τους βάση δεν θα ανεχθεί συναίνεση στη συμφωνία των κ. Τσίπρα και Ζάεφ.

Στον αντίποδα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης, επεσήμαναν με διαφορετικό ύφος και φρασεολογία πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στις παραδοσιακές θέσεις της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης και να μην παρασυρθεί από την λαϊκίστικη πλειοδοσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κρίσιμη ψηφοφορία

Η αυριανή συμπεριφορά των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην ψηφοφορία για την γαλάζια πρόταση δυσπιστίας θα αποκαλύψει πιθανώς τις αντοχές της άτυπης σημερινής εκεχειρίας. Σύμφωνα με απόφαση της κας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Ωστόσο, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση ορισμένων βουλευτών, όπως ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος προεξόφλησε τα θετικά σημεία της συμφωνίας, προτού αυτή δοθεί στην δημοσιότητα, όπως σχολιάζουν με σκωπτικό ύφος συνεργάτες της κας Γεννηματά.

Πάντως, οι παρεμβάσεις χθες του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και σήμερα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της εσωτερικής έντασης και της διαμόρφωσης νέων ισορροπίων, υπό τις οποίες θα καταστεί βιώσιμη η συνέχιση της συνύπαρξης όλων των ιδρυτικών κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτητών του Κινήματος Αλλαγής.

Αξιοσημείωτες και οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να διορθώσει πριν από την υπογραφή της συμφωνίας «ανορθογραφίες», όπως η προκαταβολική παραχώρηση πρόσκλησης στην πΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα μη αναστρέψιμα και εξαιρετικά δυσάρεστα τετελεσμένα.

Βαθύτερα προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ

Πέραν της διχογνωμίας επί του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, στο Κίνημα Αλλαγής καλούνται να συγκεράσουν βαθύτερες, ίσως, διαφορές, που ακουμπούν την πολιτική κοσμοθεωρία και βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες πολιτικά συγγενών, άλλα όχι όμοιων προσωπικοτήτων. Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σπεύδουν να διευκρινίσουν πως δεν υπάρχει… καθεστώς συνιδιοκτησίας στο νέο φορέα και πως άπαντες θα πρέπει να κατανοούν πως οι αποφάσεις της επικεφαλής θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, όταν, μάλιστα, αυτές προκύπτουν κατόπιν διαβούλευσης και απηχούν τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της εκλογικής του βάσης.

«Σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός! Όταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο» αντιτείνουν πηγές του Ποταμιού. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια ομογενοποίησης του εσωτερικού του Κινήματος Αλλαγής αποδεικνύεται μάλλον δυσεπίλυτη εξίσωση.

Το tweet του Στ. Θεοδωράκη

«Στο Ποτάμι δεν έχουμε λάβει κανένα μήνυμα που να μας λέει τι να κάνουμε στην ψηφοφορία του Σαββάτου. Οπότε ή το ταχυδρομείο χάλασε ή κάποιοι διακινούν ψέματα», έγραψε στο Twitter o Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «… για να σοβαρευτούμε, ποιος θα τολμούσε να υπαγορεύσει αποφάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού;»

 

Σπύρος Μουρελάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα