back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε «Βερολίνο της Ελλάδας» μετατρέπονται τα Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης

Το “Βερολίνο της Ελλάδας” τείνουν να γίνουν τα Εξάρχεια, καθώς τον τελευταίο καιρό αλλοδαποί θέλουν να ζήσουν τον μύθο τους κάνοντας τουρισμό στην πιο «εκρηκτική» και ετερόκλητη περιοχή της Αθήνας.

Τα Εξάρχεια είναι η τρίτη πιο δημοφιλής περιοχή στην Αθήνα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση διαμερισμάτων προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας Airbnb

Οι πρώτες δύο περιοχές είναι τα Πετράλωνα και το Κουκάκι, που είναι και η πέμπτη πιο περιζήτητη περιοχή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Airbnb.

Οι τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα και ζητούν να μείνουν στα Εξάρχεια θέλουν στην ουσία να ζήσουν και να δουν από κοντά την ένταση που παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει στα Εξάρχεια.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα Εξάρχεια να κατοικούνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τουρίστες και τα διαμερίσματα να είναι ανάρπαστα ως σπάνια, ειδικά το καλοκαίρι.

Υπάρχουν δε και διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στα Εξάρχεια, με κορυφαίο παράδειγμα τον Κινέζο που αγόρασε 100 διαμερίσματα στην περιοχή και τα πούλησε με κέρδος που ξεπερνά το 20% μέσα σε έναν χρόνο.

Το θέμα των ναρκωτικών

«Σε δέκα χρόνια τα Εξάρχεια θα είναι πανάκριβα και απλησίαστα», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αθήνας Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής.

«Στην περιοχή γίνονται κάποια πράγματα, αλλά πιστεύω ότι αυτά είναι περιορισμένα σε σχέση με την υπερβολή με την οποία παρουσιάζονται στα μέσα. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως υπάρχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά και ειδικά στην πλατεία Εξαρχείων», επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη μεταναστευτική πολιτική του δήμου.

«Σχετικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών», καταλήγει, «θεωρώ ότι η πρόταση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη για δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, το οποίο βέβαια έχει έρθει στα Εξάρχεια γιατί κυνηγήθηκε από άλλες περιοχής της Αθήνας και έχει καταλήξει εδώ. Από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της εμπορίας των ναρκωτικών, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα καταπολέμησής τους, όπως η νομιμοποίηση κάποιων και οι χώροι της ελεγχόμενης χρήσης».

Σφύζουν από ζωή

Η αλήθεια είναι ότι κάθε βράδυ τα Εξάρχεια σφύζουν από ζωή, με τα μπαρ και τις καφετέριες να είναι γεμάτες από νεαρόκοσμο, ο οποίος γίνεται ένα μίγμα μαζί με τους τουρίστες, τους κατοίκους, αλλά και με πρόσφυγες που ζουν στην περιοχή μέσω του προγράμματος φιλοξενίας που υλοποιεί ο δήμος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η εγκληματικότητα, πέραν των ναρκωτικών, που εστιάζεται κυρίως στην πλατεία, είναι μικρής έντασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Τα δύο μεγάλα έργα που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή των Εξαρχείων, μετατρέποντας την περιοχή σε πανάκριβη από μέτρια που είναι σήμερα, είναι οι δύο σταθμοί του μετρό στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην πλατεία Εξαρχείων, που προγραμματίζονται να κατασκευαστούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Προβληματίζει η αύξηση τουρισμού

Ωστόσο, η κατάσταση με την Airbnb αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην Αθήνα εάν αυξηθεί ο τουρισμός, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Σήμερα η Αθήνα δέχεται περί τους 5 εκατ. τουρίστες. Αν ο αριθμός τους αυξηθεί στα 7 εκατ., δεν θα υπάρχει διαμέρισμα προς ενοικίαση για μόνιμη κατοικία σε όλη την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, τη στιγμή που η πολιτική την οποία ασκεί ο δήμος στοχεύει στην επιστροφή της κατοικίας αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ιδιωτική πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων ενδέχεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο… εχθρό απέναντι στην πολιτική του δήμου.

«Στο Άμστερνταμ, που είναι μια πόλη 700.000 κατοίκων και έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την Αθήνα, η Δημοτική Αρχή έχει απαγορεύσει τη δραστηριότητα της Airbnb στο ιστορικό και εμπορικό της κέντρο. Ο στόχος του Δήμου του Άμστερνταμ με την απόφασή του αυτή ήταν να επιστρέψει η μόνιμη κατοικία στην περιοχή, καθώς είχε αρχίσει να γεμίζει από τουρίστες εις βάρος των κατοίκων» δηλώνει ο κ. Παπαγιαννάκης, τονίζοντας ότι τέτοια θέματα θα απασχολήσουν σύντομα τον Δήμο Αθηναίων, που επιδιώκει την επιστροφή της κατοικίας.

Ειδικά γα το θέμα αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλιο θα γίνει συνέδριο όπου θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να βρεθεί λύση πριν το ζήτημα πάρει διαστάσεις. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμίνης επιζητά μια μικτή λύση στη σχέση τουρισμός και κατοικία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα