back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Η επιστροφή» του Χισάμ Ματάρ

Διαβάστε επίσης

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Λιβυκής καταγωγής συγγραφέα, περιγράφει την αληθινή ιστορία της απαγωγής και εξαφάνισης του πατέρα του, Τζαμπάλα Ματάρ, πολιτικού αντιπάλου του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η πορεία προς την ενηλικίωση, γράφει στο βιβλίο του, είναι μια αλυσίδα –ευγνωμοσύνη, ανάμνηση, ενοχή, λήθη, ευθύνη, υποταγή, εξέγερση– η οποία έσπασε για εκείνον όταν ο χάθηκε ο πατέρας του.

H οικογένεια θα περάσει δεκαετίες μακριά από την πατρίδα, πιστεύοντας σε φήμες και ψευδείς ειδήσεις που συντηρούν την ελπίδα πως ο πατέρας κρατείται, αλλά είναι ζωντανός. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, όταν με την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι ανοίγουν οι φυλακές και απελευθερώνονται οι πολιτικοί κρατούμενοι, ο συγγραφέας θα μεταβεί στη Λυβύη ελπίζοντας να τον ξαναβρεί.

Η περιγραφή της εσωτερικής αγωνίας και της τραγικής απογοήτευσης του πρωταγωνιστή συγγραφέα, συνδυάζεται με την περιγραφή μιας χώρας κατεστραμμένης, πληγωμένης και σπαρασσόμενης, που αναδύεται παραζαλισμένη από τη βία και τον παραλογισμού ενός αυταρχισμό καθεστώτος.

Μετάφραση Κατερίνας Σχινά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Έλενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα