back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η πολιτική κρίση για το μεταναστευτικό στην Γερμανία βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η πολιτική κρίση στην Γερμανία για το μεταναστευτικό με την Άγκελα Μέρκελ να ζητά “μίνι – σύνοδο” της Ε.Ε αυτή την εβδομάδα είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για συμφωνία πΓΔΜ – Ελλάδα

Η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία στην πλειονότητά τους τη χαρακτήρισαν “ιστορική”.

”Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία” είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de), που αναφέρει ότι διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα “Μακεδονία”. Σημειώνει πάντως ότι “είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος. Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”.

Η Die Zeit, στην ηλεκτρονική της έκδοση, έχει τίτλο “Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία”. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ “πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι, με την ονομασία Μακεδονία, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής επαρχίας. Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα έκλειναν τον δρόμο της Μακεδονίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ”.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει ότι “σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ήδη τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Μακεδονίας θα καταθέσει στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας. Πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα είναι πρόβλημα. Στη συνέχεια η Αθήνα θα αποστείλει προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιστολές, με τις οποίες (γνωστοποιεί ότι) δεν θα αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ”.

“Η Μακεδονία αποκτά νέο όνομα” επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο N-TV.

Η Ελλάδα και η Μακεδονία διευθετούν τη διένεξη για την ονομασία” αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Οι δύο χώρες αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν σήμερα στην άκρη τρεις δεκαετίες διαμάχης καθώς συμφώνησαν σε ένα νέο όνομα για το βαλκανικό κράτος” έγραψε το Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι με την εξέλιξη αυτή ανοίγει πιθανότατα ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το Reuters αναφέρεται εκτενέστατα στις δηλώσεις του διαμεσολοβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος “επί ένα τέταρτο του αιώνα ασχολήθηκε με την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ των δύο χωρών”. Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών που εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη συμφωνία και θα προσπαθήσει να επηρεάσει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, επικαλούμενοι άλλες περιπτώσεις που η Μόσχα κατηγορήθηκε για ανάμειξη σε εκλογές ή δημοψηφίσματα άλλων χωρών.

“Το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας: Οι πρωθυπουργοί παρακολουθούν την ιστορική υπογραφή από τους δύο υπουργούς” αναφέρει το BBC. Η Ελλάδα και η Μακεδονία υπέγραψαν μια συμφωνία, που έχει στόχο να δώσει τέλος σε μια μάχη που διαρκεί δεκαετίες για το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία ο γείτονας της Ελλάδας θα αποκαλείται “Βόρεια Μακεδονία”. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “ένα γενναίο, ιστορικό και απαραίτητο βήμα για τους λαούς μας”. Στο σχόλιο του ο ανταποκριτής του BBC στα Βαλκάνια σημειώνει: “το σκηνικό έμοιαζε με τραπέζι γάμου. Μια λευκή τέντα είχε στηθεί σε ένα απίστευτο μέρος στις όχθες μιας όμορφης λίμνης. Και πράγματι, ένας από τους συμμετέχοντες είχε συμφωνήσει να αλλάξει το όνομά του. Ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα αποκαλείται πλέον Βόρεια Μακεδονία. Ανάμεσά τους ήταν και ένας ηλικιωμένος που χαμογελούσε συνέχεια. Δεν ήταν άλλος από τον Μάθιου Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, που πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα επιχειρώντας να βρει μια λύση αποδεκτή και στις δύο χώρες. Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών “τέσσερις εξαιρετικούς ηγέτες” με “πολιτικό κουράγιο, όραμα και διπλωματικές ικανότητες”.

“Η Μακεδονία αλλάζει όνομα βάζοντας τέλος στην πικρή διαμάχη με την Ελλάδα” ο σχετικός τίτλος του Guardian. Η συμφωνία σημαίνει ότι τα Σκόπια χρειάζεται να κάνουν πάνω από 150 αλλαγές στο σύνταγμά τους προτού η Ελλάδα φέρει τη συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή. Και οι δύο πρωθυπουργοί είναι αντιμέτωποι με πολιτικές προκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας τους κυρίως από εθνικιστές.

“Παρουσιάζοντας τη Βόρεια Μακεδονία, ένα ευρωπαϊκό έθνος μετονομάζεται” αναφέρει η WSJ. Η Μακεδονία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία ως μέρος μιας συμφωνίας – ορόσημο με την Ελλάδα και η οποία βάζει τέλος σε μια διαμάχη που κρατά 27 χρόνια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP είχε εκτενή αναφορά για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες και τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Tο AFP σημειώνει ότι ο Τσίπρας και ο Ζάεφ -που, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, είναι σχεδόν συνομήλικοι- προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας παρά τις έντονα εχθρικές αντιδράσεις που και οι δύο αντιμετώπισαν στις χώρες τους.

Η Figaro φιλοξένησε τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ η Monde, η οποία επίσης χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιστορική, αναφέρεται σε μια σκληρή εξάμηνη διαπραγμάτευση, με την οποία έκλεισε μια διαμάχη 27 χρόνων. Το δημοσίευμα συνδέει ευθέως την πρόταση μομφής που κατέθεσε την προγούμενη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αντιδράσεις, και στις δύο χώρες, του ακροδεξιού και εθνικιστικού εξτρεμισμού που μιλάει για “προδοσία”.

Για Ελλάδα

Σε εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύεται στις οικονομικές σελίδες της Welt ο Αλέξης Τσίπρας ερωτάται για την “επόμενη μέρα” μετά την συμπεφωνημένη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Η απάντηση του: “Αναμένουμε ότι θα υλοποιηθούν τα σημεία που είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας τον περασμένο χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται διευκολύνσεις για το χρέος, ώστε να σταθούμε πιο σταθερά στα πόδια μας και να αποκτήσουμε μόνιμη πρόσβαση στις αγορές”. Απαντώντας στο ερώτημα ποιές ακριβώς διευκολύνσεις εννοεί, ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής: “Εργαζόμαστε ακόμη για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα για τη διαχείριση των μελλοντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας με αξιοποίηση υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων που ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μετά το 2022. Θα ήταν μία λύση χωρίς κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο, αλλά και μία απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας”. Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ μετά το πέρας του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι αυτός ο ρόλος “εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο το ΔΝΤ”. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα ερμηνευόταν ακόμη και ως “πράξη εθνικής απελευθέρωσης”, ο πρωθυπουργός απαντά ότι “αυτό είναι κάπως υπερβολικό. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί η ίδια να επιλύσει τα προβλήματά της”. Σχετικά με τις προτάσεις Μέρκελ – Μακρόν για την ευρωζώνη ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι “δεν μπορούμε να αντιδρούμε πάντοτε όταν είναι ήδη αργά και η ζημιά έχει γίνει. Χρειαζόμαστε ένα είδος δημοσιονομικού αποθέματος, ώστε να επεμβαίνουμε εκ των προτέρων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων αυτή την εποχή. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε την Ευρώπη, όχι λιγότερα”.

Για μεταναστευτικό

“ Η Μέρκελ ζητά έκτακτη συνάντηση της Ε.Ε καθώς το μεταναστευτικό απειλεί τον κυβερνητικό της συνασπισμό” αναφέρουν οι FT.

Η Die Welt γράφει ότι το μήνυμα του Ζεεχόφερ είναι πως τελικά θέλει συμφωνία με την Μέρκελ , μετά το αρχικό σχέδιό του να απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου προσφύγων στα σύνορα.

Tagesspiegel και η Frankfurter Allgemeine φιλοξενούν δηλώσεις του Ζεεχόφερ ότι “η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη”.

Στη σύγκληση μιας έκτακτης “μίνι” συνόδου κορυφής της Ε.Ε., με αντικείμενο το προσφυγικό και συμμετοχή και της Ελλάδας, φέρεται να επιδιώκει η Άγκελα Μέρκελ στο τέλος της εβδομάδας υπό την πίεση του Χριστιανοκοινωνιστή ετέρου της Χορστ Ζεεχόφερ για σκλήρυνση της γερμανικής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και εξαιτίας των ακραίων μεθόδων που εφαρμόζει κατά μεταναστών και προσφύγων ο κυβερνητικός συνασπισμός Κινήματος Πέντε Αστέρων – Λέγκα στην Ιταλία.

Τα σύννεφα της αντιμεταναστευτικής ρητορικής που φαίνονται να πυκνώνουν και πάλι πάνω από την Ευρώπη επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Άγκελα Μέρκελ η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Bild, ζητεί να διοργανωθεί έκτακτη σύνοδος για το θέμα πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου. Η “μίνι” σύνοδος που σχεδιάζει η Γερμανίδα καγκελάριος θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας με συμμετοχή των χωρών οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η κυρία Μέρκελ επιθυμεί σε αυτή τη συνάντηση να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχουν η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες. Πάντως Ιταλός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς μπορεί να συγκληθεί. Η πρωτοβουλία της κυρίας Μέρκελ οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τον κυβερνητικό εταίρο της, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το θέμα των προσφύγων. Ο ηγέτης του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος απειλεί να δράσει ακόμη και χωρίς την έγκριση της Γερμανίδας καγκελάριου δίνοντας εντολή να απελαύνονται στα σύνορα μετανάστες χωρίς έγγραφα ή μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. Μιλώντας στην Welt am Sonntag είπε μάλιστα ότι “δεν αντέχω να εργάζομαι πλέον με αυτή τη γυναίκα” Με τη σκληρή αυτή στάση ο Ζεεχόφερ ελπίζει ότι θα περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση της ακραίας ατζέντας θα ενισχύσει περαιτέρω το AfD. Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ενός μεμονωμένου κράτους. Ο ηγέτης της Λέγκας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επιμένει στην ακραία πολιτική της απαγόρευσης ελλιμενισμού στην Ιταλία πλοίων με ξένη σημαία που έχουν διασώσει πρόσφυγες και μετανάστες. Το Σάββατο μάλιστα ο Σαλβίνι κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα ναυάγια στα νερά της Μεσογείου. Έξι ημέρες αφότου αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του Aquarius, που είχε διασώσει 629 μετανάστες, ο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι την ίδια μεταχείριση θα έχουν δύο πλοία που μισθώνουν οι γερμανικές ΜΚΟ Sea-Eye και Mission Lifeline.

Στην Ισπανία

Ο Τύπος επικεντρώνεται στην άφιξη των 629 μεταναστών του Aquarius στη Βαλένθια.

“Η Ισπανία καλωσορίζει τους ναυαγούς που δεν γνωρίζουν πάντως τη μοίρα τους” αναφέρει η Vanguardia.

Η Pais αναφέρει ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν στην Ισπανία για τουλάχιστον 45 μέρες, ενώ η ABC λέει πως η πλειοψηφία από αυτούς θα αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ

“Κατά της διάσπασης οικογενειών μεταναστών τάχθηκε η Μελάνια Τραμπ” αναφέρει η DW ενώ το BBC επισημαίνει “πως πρώην πρώτες κυρίες τάσσονται εναντίον της πολιτικής διάσπασης των οικογενειών μεταναστών”. Η πρώην πρώτη κυρία Λόρα Μπους τάχθηκε κατά της αμφιλεγόμενης πολιτικής που χωρίζει οικογένειες, που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ. Σε άρθρο της στην Washington Post περιγράφει την κίνηση διάσπασης των οικογενειών ως “απάνθρωπη, ανήθικη και αποκαρδιωτική”. Νωρίτερα και η Μελάνια Τραμπ προχώρησε σε μια σπάνια ανακοίνωση με την οποία εκφράζει ανησυχία. Η κα Τραμπ “μισεί να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους” δήλωσε εκπρόσωπός της. Επανέλαβε πάντως την έκκληση του συζύγου της προς τις δύο πλευρές να εργαστούν για μια κοινή μεταναστευτική μεταρρύθμιση ως λύση. Μέσα σε 6 εβδομάδες σχεδόν 2.000 οικογένειες χωρίστηκαν στα σύνορα. Εκείνοι που μπαίνουν παράνομα στα σύνορα και σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο, παραμένουν υπό κράτηση αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για παράνομη είσοδο.

Για συζήτηση για το “μέλλον της Ευρώπης”

“Ευρωμεταρρυθμίσεις: Αυτή ή άλλη κρίση” αναφέρει το Politicο. Η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ και Όλαφ Σολτς στο Αμβούργο, το Σαββατοκύριακο. Συμφώνησαν επί της αρχής για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης που θα επικεντρώνεται στις “συγκλήσεις και τη σταθερότερα” σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. Από εδώ και πέρα θα αναλάβουν Μέρκελ και Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. “Δεν θα υπάρξει συμφωνία, αν δεν υπάρξει μια γενική συμφωνία για συγκεκριμένα σημεία της πρότασης” είπε η Μέρκελ ανακοινώνοντας ότι “οι απαντήσεις στις 4 μεγάλες προκλήσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία” που θα συζητηθούν με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δύο κυβερνήσεις θα έχουν άλλωστε συνάντηση στο Μέζεμπεργκ, την Τρίτη με βασικά θέματα: τη μετανάστευση, την ασφάλεια και άμυνα, την καινοτομία και φυσικά “την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης”. Παρών θα είναι και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Για Τουρκία

“Ο Ερντογάν πραγματοποιεί τεράστια συγκέντρωση την ώρα που οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιχειρούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη” αναφέρει η DW. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μια τεράστια συγκέντρωση για το κόμμα του της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ο Ερντογάν ήλπιζε να βγει ενισχυμένος από αυτή την εκλογική αναμέτρηση όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης του έχουν χαλάσει τα σχέδια. “Θέλετε μια ισχυρή Τουρκία μετά τις 24 Ιουνίου” ρώτησε πλήθος δεκάδων χιλιάδων οπαδών του, που απάντησαν με μια φωνή “ναι” και το όνομά του. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είχε προγραμματίσει αρχικά να διεξάγει εκλογές τον Νοέμβριο του 2019 αλλά η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόωρες εκλογές για τον Ιούνιο του 2018 με την ελπίδα να μπορέσει ο Ερντογάν να βγει ενισχυμένος καθώς θα “αιφνιδίαζε” την αντιπολίτευση. Και όμως, ο βασικός του αντίπαλος ο Μουχαρέμ Ιντζέ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, CHP τον “απειλεί” ευθέως με δυναμισμό και επικοινωνιακό χάρισμα. Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, είναι αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση σε εκλογές.

Νωρίτερα, η Hurriyet έγραψε ότι ο Ερντογάν αρνείται να μετάσχει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την δριμεία κριτική του Ιντζέ για τα “τεράστια σχέδια” υποδομών του. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να χτίσει μια τρίτη γέφυρα στον Βόσπορο και ένα κανάλι στην Κωνσταντινούπολη ώστε να διευκολύνει το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, αλλά ο Ιντζέ είπε ότι τα σχέδια αυτά απαιτούν τεράστιες δαπάνες, που θα προέλθουν από τις τσέπες των φορολογουμένων.

“Στην Τουρκία ισλαμιστές αλλά και κεμαλιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Ερντογάν” αναφέρει ο Guardian. Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν παραμένει ο πιο ισχυρός και δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία, οι αντίπαλοί του πάνε εξαιρετικά καλά στις δημοσκοπήσεις με τις τελευταίες να δείχνουν ότι το κυβερνών AKP χάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε ένα περιβάλλον όπου η ελευθερία της έκφρασης έχει περιοριστεί ενώ έχουν καταδικαστεί αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν η αντιπολίτευση ενισχύεται σιγά – σιγά. Οι Ισλαμιστές, κάποτε ιδεολογικοί σύμμαχοι του Ερντογάν τώρα έχουν σχηματίσει “συμμαχία” εναντίον της τεράστιας εξουσίας του. (…) Για τις εκλογές, το “Καλό κόμμα” έχει ήδη κάνει συμμαχία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP. Οι Ισλαμιστές και οι Κεμαλιστές παρά τη βαθιά ιδεολογική τους απόσταση έχουν ενωθεί εναντίον του προέδρου και του κόμματός του. Οι βασικοί αντίπαλοι του Ερντογάν επιχειρούν να πείσουν τους ψηφοφόρους για τη δική τους πίστη. Η Μεράλ Ακσενέρ, η ηγέτης του νέου εθνικιστικού κόμματος δήλωσε ότι φέτος προσκύνησε στη Μέκκα, και ενώ δεν φορά μαντίλα, πηγαίνει συχνά να προσευχηθεί, όπως και ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP. (…) Η αντιπολίτευση ελπίζει ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι στις Κουρδικές περιοχές που συνήθως ψήφιζαν το AKP θα επιλέξουν άλλα κόμματα τώρα, λόγω της συμμαχίας Ερντογάν με τους εθνικιστές, τις επιχειρήσεις του εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία αλλά και τις μαζικές συλλήψεις Κούρδων ομοεθνών τους και τις επιχειρήσεις εναντίον τους στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά κυρίως λόγω της αθέτησης της δέσμευσης Ερντογάν για μια ειρηνική συνύπαρξη πριν από μερικά χρόνια.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα