back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Τουρκία σε προεκλογική φρενίτιδα – Αμφίρροπο το αποτέλεσμα – Ο Ερντογάν παίζει τα “ρέστα” του

Διαβάστε επίσης

Στις 24 Ιουνίου διεξάγονται στην Τουρκία ταυτόχρονα, προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές. Αν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου μεταξύ των δύο υποψηφίων, που θα προηγηθούν στον πρώτο γύρο.

Χθες Κυριακή, στο Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης στην προεκλογική συγκέντρωση ο Ταγίπ Ερντογάν -μια εβδομάδα πριν τις εκλογές- έδωσε, κυριολεκτικά, τα “ρέστα” του. Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα, αλλά ο περίπατος που ανέμενε στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής διαγράφεται σε μάχη στήθος με στήθος με μια αποφασισμένη να βάλει τέρμα στην πολύχρονη κυριαρχία του αντιπολίτευση.

Με την αιφνιδιαστική, τον περασμένο Απρίλιο, προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ο Ερντογάν προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τους αντιπάλους του.

Ομως, ο κεμαλιστής προεδρικός υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ, κατάφερε με το δυναμισμό και το χάρισμά του, όπως λένε αναλυτές, να κοιτάζει στα ίσια τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα απέρριψε το ενδεχόμενο ζωντανής τηλεμαχίας των δύο και φοβάται μήπως η μάχη κριθεί στον δεύτερο γύρο, όπου όλα θα είναι ανοικτά.

Οι υποψήφιοι

Ο Ερντογάν παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης στην Τουρκία. Όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετούς σημαντικούς αντιπάλους που έχουν πάει απροσδόκητα καλά μέχρι τώρα στην προεκλογική εκστρατεία και, ως αποτέλεσμα, ένας δεύτερος γύρος είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο αποτέλεσμα.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ είναι ένας χαρισματικός καθηγητής Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει το παρατσούκλι η «λύκαινα». Είναι επικεφαλής του νέου εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) και είναι δημοφιλής τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των Τούρκων της εργατικής τάξης.

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευδαιμονίας, είναι επίσης υποψήφιος και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό επικριτή του Ερντογάν παρόλο που τα κόμματά τους μοιράζονται τις ίδιες ιδεολογικές ρίζες.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας χαρισματικός πολιτικός που αποκαλούνταν άλλοτε ο «Κούρδος Ομπάμα» και ηγείται του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), είναι υποψήφιος για την προεδρία από το κελί της φυλακής του στην Αδριανούπολη. Αναμένει τη δίκη του με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνουν την κίνηση υψηλού ρίσκου του Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να κεφαλοποιήσει τις επιτυχίες που είχε στο μέτωπο της Συρίας και στον πόλεμο κατά των Κούρδων της περιοχής, μόνο που την ίδια στιγμή, είδε την οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε μία περιδίνηση με άγνωστη μέχρι στιγμής κατάληξη.

Ωστόσο, είναι δύσκολο σήμερα να προβλέψει κανείς το τελικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα κλονίσει τη θέση του Ερντογάν και θα επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα