back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τους στόχους και τις δράσεις του ΟΗΕ για την Βιομηχανία, την Καινοτομία και τις Υποδομές.

 

Οι υποδομές προϋπόθεση της ανάπτυξης

Στις υποδομές έκανε ειδική αναφορά ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος, που αποτελούν κατά τον ίδιο “κρίσιμο τομέα για να κινηθεί η οικονομία και να επέλθει ανάπτυξη και καλύπτουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας”. “Οι οδικοί άξονες, τα λιμάνια είναι κρίσιμος παράγοντας για την μετακίνηση των εμπορευμάτων, την εξαγωγή τους και την τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας”, συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως και το κτιριακό θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού τα σχολεία είναι συνυφασμένα με την Παιδεία και την τεχνογνωσία που οδηγούν στην εξειδίκευση της γνώσης”.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρόπουλος η βιωσιμότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και οι στόχοι τους δεν έχουν να κάνουν τόσο με το κέρδος, όσο με την ανάπτυξη. Δηλαδή η προοπτική είναι “ένα βιώσιμο μοντέλο με τους λιγότερους δυνατούς πόρους και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή”. Η καινοτομία των στόχων του ΟΗΕ, όπως εξήγησε είναι ότι προβλέπει οι αναπτυγμένες χώρες να βοηθούν, είτε χρηματοδοτικά είτε με τεχνογνωσία τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο Πάνος Ζαμάνης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων τόνισε πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι “από τη φύση τους καινοτόμες και προσαρμοσμένες στις νέες τάσεις” αλλά συγχρόνως “χαράζουν και τον δρόμο”. Επιχειρώντας ένας σύντομο ορισμό των start up, εξήγησε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκουν νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα αλλά και που εντοπίζουν και λύνουν νέα προβλήματα.

Οπως είπε ο κ. Ζαμάνης δεν είναι ο στόχος να γίνουν όλες οι συμβατικές επιχειρήσεις start up αλλά θα ήταν καλό να υιοθετήσουν και να απορροφήσουν ιδέες και τεχνικές από αυτές αφού πλέον οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες παντού. Τέλος ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων διευκρίνισε ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν έχουν ως στόχο το κέρδος αλλά την γρήγορη ανάπτυξη και αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι.

 

“Εργαλεία διαχείρισης” οι στόχοι

Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή υπογράμμισε την σημασία του στόχου 9 του ΟΗΕ. Παραδέχτηκε ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο έτοιμες και ικανές να υιοθετήσουν τους στόχους από τις μικρότερες και αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά καταγράφεται παγκοσμίως. Ο κ. Κωνσταντίνου στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενημέρωσης και ανέφερε ότι με βάση μελέτη του ΣΕΒ οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους γνωρίζουν τους στόχους. Καθώς εξήγησε ότι οι στόχοι είναι ουσιαστικά “εργαλεία διαχείρισης”, επέμεινε ότι είναι κρίσιμης σημασίας το να γίνουν κατανοητοί.

“Το πρώτο που πρέπει να λύσουμε – και ο ΣΕΞ έχει συμβάλλει αρκετά σε αυτό – είναι ποια η επιχειρηματική αξία που κρύβεται πίσω από τους στόχους”, σημείωσε. Από την πλευρά του, Δημήτρης Βεργάδος, Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνίας του ΣΕΒ συμπλήρωσε ότι η υιοθέτηση των στόχων σημαίνει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, άρα και μεγαλύτερη κερδοφορία.

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα στην καινοτομία

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Υπουργείου Παιδείας, Κώστας Φωτάκης διαβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την πλευρά του υπουργείου προχωράει απρόσκοπτα και συμπλήρωσε ότι σύντομα, τον Αύγουστο “θα μπορούμε πια να κάνουμε τον δικό μας σχεδιασμό χωρίς να υπάρχει εποπτεία”. Αναφερόμενους στον στόχο 9 του ΟΗΕ είπε ότι “ο σχεδιασμός αυτός εφαρμόζεται ήδη και αποτυπώνονται καθαρά τα βήματα στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το μέλλον”. Ο Αναπληρωτής Υπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενώ αναφέρθηκε και στην λεγόμενη “οικονομία της γνώσης”.

“Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, είπε ο κ. Φωτάκης που παρουσίασε και τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν την αύξηση των επιχειρήσεων που καινοτομούν την περίοδο 2014 με 2018 και που αποτελεί, κατά τον ίδιο, “ένα πρώτο βήμα”. “Οι ελληνικές επιχειρήσεις ασχολούνται κυρίως με καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή η καινοτομία έχει την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία”, πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα