back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Διαβάστε επίσης

Πολλαπλώς τραυματισμένο εξήλθε, ως αναμένετο, άλλωστε, το Κίνημα Αλλαγής από την…επίπονη διαδικασία του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ και δη της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Μολονότι, τελικώς Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, κάτι τέτοιο είχε τεθεί εν αμφιβόλω κατά την έναρξη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς στις εσωτερικές διεργασίες της Σεβαστουπόλεως, εξετάστηκαν τόσο η…σολομώντεια λύση του «παρών», όσο και αυτή της αποχώρησης. Δηλωτική της έκρυθμης κατάστασης, που επικρατεί μεταξύ των συστατικών στοιχείων του νέου φορέα και η απουσία οιασδήποτε επικοινωνίας, όπως ομολογούν υψηλόβαθμες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν, ωστόσο, πως τα τελευταία 24ωρα η…αποχή των κύριων δρώντων από…εμπρηστικού χαρακτήρα δηλώσεις και τοποθετήσεις μόνον καλό κάνει στην ούτως ή άλλως εύθραυστη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκρούονται δύο σχολές σκέψης

Οι αιτιάσεις των «αντιπάλων στρατοπέδων» γνωστές. Η πλευρά της κας Γεννηματά εκτιμά πως η πορεία προς ένα ενιαίο κόμμα και η ομογενοποίηση της πολιτικής ρητορείας και πρακτικής του Κινήματος Αλλαγής δεν συνάδει με δηλώσεις, που προκαταβάλλουν τις θέσεις του κόμματος σε μία σειρά ζητημάτων από το νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια έως μείζονος σημασίας εθνικά θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό η προαναφερθείσα πρακτική, που εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ακυρώνει κατ ουσίαν τις συχνές κατά τους στενούς συνεργάτες της συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτικού Συμβουλίου των 6. Στην αντίπερα όχθη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει να επισημαίνει σε τακτικούς του συνομιλητές πως η αρχή του ενός πόρρω απέχει από την ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα και σε κάθε περίπτωση προσομοιάζει με το χρεοκοπημένο μοντέλο κομματικής λειτουργίας της Μεταπολίτευσης, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τα δεινά, που βιώνει ο τόπος τα τελευταία 9 χρόνια. Σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ αυξάνεται, εξάλλου, η καχυποψία, ότι η Χαριλάου Τρικούπη κινείται…αθόρυβα πλην όμως μεθοδικά με στόχο την…πασοκοποίηση του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορία, πάντως, που αποκρούουν από το περιβάλλον της κας Γεννηματά.

Την ίδια ώρα, η διάθεση της πλειοψηφίας της εκλογικής βάσης του πρώην ΠΑΣΟΚ – όπως μεταφέρεται μέσω των στελεχών και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – δείχνει να εξοικειώνεται με την ιδέα ενός βελούδινου ή μη διαζυγίου στο Κίνημα Αλλαγής. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται κόντρα στη δυναμική, που αναπτύχθηκε μετά τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και της εντυπωσιακής συμμετοχής των 212.000, είναι η σφοδρή αντίδραση της πλειοψηφίας της βάσης στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Η εναντίωση των κ. Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλου και Παπανδρέου και λιγότερο του κ. Ανδρουλάκη στην άποψη Γεννηματά έχει προκαλέσει ένα ψυχολογικό χάσμα μεταξύ των Πασοκογενών και των…υπολοίπων, που αποτυπώνεται και στις κατ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ενδεικτικό της ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, που επικρατεί και το γεγονός πως…έχουν αραιώσει τις τελευταίες 10 ημέρες οι συνεδριάσεις του Κινήματος Αλλαγής ανά την επικράτεια, ώστε να μην διαχυθεί στη βάση το ρήγμα κόρυφης.

Στις Βρυξέλλες η Φώφη

Βαρύ μοιάζει το κλίμα και στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σήκωσε το γάντι και απήντησε από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις…νουθεσίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών. «”Εμείς σεβόμαστε τους συντρόφους μας, αλλά δε δεχομαστε υποδείξεις. Εχουν πολλούς λόγους να χαίρονται που υπάρχει συμφωνία, αλλά για το περιεχόμενο αυτής θα μιλήσει μόνο ο ελληνικός λαός», απήντησε η κα Γεννηματά στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Πίσω από τη συγκεκριμένη αποστροφή κρύβεται σύμφωνα με πληροφορίες η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ για το «κανάκεμα» του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος προς τον κ. Τσίπρα και τις εδώ και αρκετούς μήνες παραινέσεις παραγόντων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να δεσμεύσουν το νέο φορέα σε έναν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να συναντήσει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, ενώ την Τρίτη θα δει τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σπ. Μουρελάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα